"Antep fıstığı" sorusu tartışması

03 Aralık 2019 - 20:45

Üretiminin en fazla Şanlıurfa'da yapıldığı fıstığın antep fıstığı olarak adlandırılması, yarışma programının ardından bir kez tepkilere neden oldu.

Atv’de yayınlanan Kim Milyoner Olmak İster yarışmasında üretiminin en çok Şanlıurfa’da yapıldığı fıstığın, nerede yetiştirildiği sorusu soruldu. ‘Antep Fıstığı’ olarak adlandırılan fıstığın üretim yeriyle ilgili sorulan soruda Gaziantep ve Şanlıurfa seçenekleri verildi.

Kim Milyoner Olmak İster yarışmasında kabul edilemeyen bir gerçek ortaya çıktı. Her defasında Şanlıurfa fıstığı olduğu belirtilen ancak dünyanın her yerinde Antep Fıstığı olarak geçen fıstığın ana vatanıyla ilgili soru soruldu. Yarışmada, “2018 yılı TÜİK verilerine göre, Türkiye’de antep fıstığı üretiminin en fazla yapıldığı il neresidir” sorusu soruldu. Yarışmacıya, Gaziantep, Şanlıurfa, Mersin ve Muş seçenekleri sunuldu.

Türkiye’de antep fıstığının en fazla yetiştirildiği il Şanlıurfa olurken, yarışmacı da soruya doğru cevabı verdi. Bu sorunun ardından Şanlıurfa ile Gaziantep sosyal medyada bir kez daha karşı karşıya geldi ve Şanlıurfalılar fıstığın “Şanlıurfa fıstığı” olarak değiştirilmesini istedi.

İbrahim Halil ASLAN/Şanlıurfa OLAY