Büyükşehir Belediyesi'nden Topçu Ve Rabia Meydanları'na Estetik Dokunuş
Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi, kentin önemli noktalarından olan Topçu Meydanı ve Rabia Meydanı'nda gerçekleştirdiği düzenlemelerle hem tarihî mirasa sahip çıktı hem de şehir estetiğine katkı sağladı.
Büyükşehir Belediyesi ekiplerince yapılan yenileme ve dekorasyon çalışmalarıyla, bu iki meydan daha güzel ve anlamlı bir görünüme kavuştu.
Topçu Meydanı’nda yer alan ve Şanlıurfa’nın simgelerinden biri olarak kabul edilen Onikiler Anıtı, Büyükşehir Belediyesi’nin titiz çalışmaları sonucu baştan aşağı yenilendi. Anıt, 11 Nisan 1920’de Şanlıurfa’nın Fransız işgalinden kurtuluşunu anlatan görsel anlatımıyla tarihî hafızayı günümüze taşıyor.
Kurtuluş Savaşı’nda Kuvâ-yi Milliye’nin önemli kahramanlarından Yüzbaşı Ali Saip Ursavaş ve 12 aşiret liderinin Fransızlara karşı verdiği destansı mücadeleyi simgeleyen anıt, altı köşeli yapısıyla da dikkat çekiyor. Anıtın üst kısmında bulunan top simgesi ise, kurtuluşta topçuların ve Şanlıurfa halkının direnişindeki önemli yeri simgeliyor.
Yılların yıpratıcı etkisi altında kalan Topçu Anıtı, yapılan restorasyon çalışmalarıyla adeta tarihî ruhunu yeniden kazanmış oldu.
TARİH VE KÜLTÜR DUVARLARA TAŞINDI
Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi ekipleri, Rabia Meydanı’nda da önemli bir çalışma gerçekleştirdi. Meydanın duvarları, şehrin tarihî ve kültürel simgelerini yansıtan özgün ve renkli resimlerle donatıldı.
Duvar resimlerinde, dünyanın en eski tapınağı olarak bilinen Göbeklitepe’de bulunan meşhur sütun figürleri yer alırken, Şanlıurfa Kalesi’nin silueti, tarihi minare ve 11 Nisan Şanlıurfa’nın düşman işgalinden kurtuluşunu anlatan temsili görsellerle şehir hafızası canlandırıldı.
Ayrıca, Rabia Meydanı’na ahşap saksılar yerleştirilerek mekâna doğal ve sıcak bir atmosfer kazandırıldı. İçlerine çeşitli bitkilerin ekildiği bu saksılar, meydanın estetik görünümünü güçlendirdi.