Harran Üniversitesi'nden Türkiye Birinciliği; Kültürel Bir Dönüşüm

03 Haziran 2025 - 15:17

  Harran Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği öğrencisi Barış Enes Kümet, geliştirdiği yenilikçi ve kültürel boyutu yüksek EVOARS projesiyle Türkiye çapında düzenlenen teknoloji yarışmasında birinci oldu.

Proje, hem teknolojik altyapısı hem de kültürel içeriğiyle ulusal ve uluslararası düzeyde büyük takdir topladı.

Türkiye geneli 55 ilden 130 üniversitenin katıldığı yarışmada, toplam 406 proje arasında öne çıkan EVOARS; manga, çizgi roman, webtoon ve animasyon gibi kültürel içerikleri yapay zekâ ile otomatik olarak Türkçeye ve farklı dillere çevirip renklendiren, altyazı ve dublaj ekleyerek zenginleştiren öncü bir dijital platform olarak dikkat çekti.
Proje, yalnızca mevcut içerikleri dönüştürmekle kalmıyor; aynı zamanda kullanıcıdan alınan metinlerle sıfırdan özgün manga ve çizgi roman sayfaları üretebilen gelişmiş bir içerik üretim altyapısı sunuyor. Video içerikleri ise saniyeler içinde çok dilli hale getirilebiliyor.
Tamamen bireysel çabalarla geliştirilen EVOARS, bu yönüyle yarışmada ödül alan projeler arasında farklılaşarak büyük takdir topladı. Barış Enes Kümet, 500.000 TL’lik büyük ödülün sahibi olurken, EVOARS da yerli ve evrensel dijital içerik üretiminde yeni bir dönemin habercisi olarak öne çıktı.
Rektör Güllüoğlu’ndan Makamda Tebrik
Bu büyük başarının ardından, Harran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Tahir Güllüoğlu, Barış Enes Kümet’i ve projenin akademik danışmanını Doç. Dr. Serdar Çiftçi’yi makamında kabul etti.
Rektör Güllüoğlu, yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Barış Enes Kümet’in geliştirdiği EVOARS projesi, üniversitemizin bilimsel ve teknolojik vizyonunu en iyi şekilde yansıtan örneklerden biridir. Öğrencimize projenin başından itibaren her türlü desteği sağladık. Harran Üniversitesi olarak sadece bilimsel değil, kültürel değerlerin de teknoloji yoluyla aktarımını önemseyen bir yaklaşımı benimsiyoruz. Öğrencimiz ve danışman hocamızı tebrik ediyorum” diye konuştu.
İstanbul’da düzenlenen ödül töreninde, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, devlet yetkilileri, üniversite rektörleri, iş dünyası temsilcileri ve akademisyenlerin katılımıyla Barış Enes Kümet’e ödülü takdim edildi.