Özgür Eğitim Sen'den Angarya Tepkisi: "Eğitim Uzmanlık İşidir, Karşılıksız Çalışma Kabul Edilemez"

18 Aralık 2025 - 10:19

Özgür Eğitim Sen Şanlıurfa İl Temsilcisi Vehbi Uzundağ, Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde görev yapan öğretmenler, okul yöneticileri ve eğitim çalışanlarının karşılıksız ve mevzuata dayanmayan görevlerle angaryaya maruz bırakıldığını belirterek sert bir açıklama yaptı.

Uzundağ, son yıllarda öğretmen ve okul yöneticilerine, ücret ödenmeden ve fiilen zorunlu hale getirilen görevlerin dayatıldığını vurgulayarak, bu uygulamaların çalışma barışını bozduğunu ve emeğin karşılığı ilkesini açıkça ihlal ettiğini söyledi.

“Yolluksuz, Harcırahsız Görevlendirme Kabul Edilemez”

Özellikle 70–80 kilometre uzaklıktaki okul lojmanlarında ikamet eden öğretmen ve yöneticilerin toplantılara çağrıldığını, ancak bu görevlendirmeler için yolluk ve harcırah ödenmediğini ifade eden Uzundağ, benzer şekilde komisyon ve toplantı görevlerinde de hiçbir ücret ödenmediğini dile getirdi. Bu görevlerin gönüllülük esasından çıkarılıp fiilen zorunlu hale getirildiğine dikkat çekti.

Denetim Yükü Okul Yöneticilerinin Üzerine Yıkılıyor

Taşrada denetim elemanı yetersizliği nedeniyle oluşan boşluğun, mevzuata aykırı biçimde okul müdürleri ve müdür yardımcılarıyla doldurulmaya çalışıldığını belirten Uzundağ, özellikle birinci sınıf denetimleri başta olmak üzere birçok denetim görevinin herhangi bir ücretlendirme yapılmadan yöneticilere yüklendiğini söyledi.

İkili Eğitimde “2 Saat Ek Ders” Tepkisi

İkili eğitim yapan okullarda yöneticilere yalnızca 2 saat ek ders ücreti ödenmesini de eleştiren Uzundağ, sabahın erken saatlerinden akşam geç vakitlere kadar süren bu eğitim modelinde yöneticilerin fiilen iki kat çalıştığını, ancak emeğin ve sorumluluğun yok sayıldığını ifade etti.

Hafta Sonu Görevleri de Angarya Niteliğinde

Hafta sonları yapılan veli toplantıları ve mesai dışı zorunlu hizmet içi eğitimlerin de angarya niteliği taşıdığını belirten Uzundağ, bu konuda yargı kararları olmasına rağmen gerekli düzenlemelerin yapılmadığını söyledi.

Sendikanın Talepleri

Özgür Eğitim Sen’in taleplerini sıralayan Uzundağ, şu başlıklara dikkat çekti:

Mesai dışı tüm görevlendirmelerde yolluk, harcırah ve ücretlerin eksiksiz ödenmesi Komisyon, denetim ve toplantı görevlerinin gönüllülük esasına dayandırılması İkili eğitim yapan okullarda yöneticilere ödenen ek ders ücretlerinin yeniden düzenlenmesi Hafta sonu veli toplantıları ve mesai dışı eğitimlerin net bir mevzuata bağlanması İl ve ilçe millî eğitim müdürlüklerinde personel sayısının artırılması Görevlendirme nedeniyle fiilen derse giremeyen öğretmenlere, yüksek lisans ve doktora derecelerine karşılık artırımlı ek ders ücretlerinin ödenmesi

“Emeğin Karşılığı Hukukla Korunmalı”

Eğitim emekçilerinin emeğinin kutsal olduğunu ancak mutlaka karşılığının ödenmesi gerektiğini vurgulayan Uzundağ, “Eğitim çalışanlarının hakkı ‘peygamber mesleği’ söylemiyle değil; hukuk ve ücret güvencesiyle korunmalıdır. Angaryaya, keyfi görevlendirmelere ve hukuksuz uygulamalara karşı mücadelemizi kararlılıkla sürdüreceğiz” dedi.

Özgür Eğitim Sen, açıklamasını “Angaryaya hayır, emeğin karşılığı ödensin, adaletli ve güvenceli çalışma koşulları istiyoruz” çağrısıyla sonlandırdı.