Özgür Eğitim-Sen'den "Zorunlu Proje" Tepkisi

03 Şubat 2026 - 22:14

'Proje Çalışmaları Gönüllülük Esasına Dayanmalı'

Özgür Eğitim-Sen Şanlıurfa İl Başkanı Vehbi Uzundağ, TEKNOFEST’in bu yıl Şanlıurfa’da düzenlenecek olmasının önemli ve desteklenmesi gereken bir gelişme olduğunu belirterek, proje çalışmalarının zorunluluk haline getirilmesine tepki gösterdi.

Uzundağ, yaptığı yazılı açıklamada bilimsel üretimin baskı ve talimatlarla değil; özgür düşünce, merak ve gönüllülük temelinde gelişebileceğini vurguladı. TEKNOFEST gerekçe gösterilerek bazı ilçelerde branş farkı gözetilmeksizin tüm öğretmenlere “proje yapmak zorundasınız” anlayışının dayatıldığını ifade eden Uzundağ, bu yaklaşımın kabul edilemez olduğunu söyledi.

“Proje Kültürü Zarar Görür”
Zorunlu proje anlayışının, bilimsel üretimi teşvik etmek yerine projeleri biçimsel ve niteliksiz hale getirme riski taşıdığına dikkat çeken Uzundağ, “Bu yaklaşım proje kültürünü güçlendirmez, aksine projeleri göstermelik bir faaliyete dönüştürür” dedi.

Eğitimde proje çalışmalarının gönüllülük esasına dayanması gerektiğini belirten Uzundağ, ilgi, istek ve yetkinlik temelinde yürütülen projelerin hem öğretmen motivasyonunu artıracağını hem de öğrencilerin sürece daha aktif katılımını sağlayacağını ifade etti.

“Nicelik Değil Nitelik Önemli”
Sayısal hedefleri önceleyen bir anlayışın yalnızca rakam ürettiğini belirten Uzundağ, “Niceliği önceleyen bu yaklaşım, bilimsel ve eğitsel değer üretmez. Asıl yapılması gereken öğretmenleri zorlamak değil, proje üretmek isteyenleri desteklemek, teşvik etmek ve nitelikli çalışmaları görünür kılmaktır” diye konuştu.

Açıklamasının sonunda eğitimde ve bilimde gerçek başarının baskıyla değil özgürlükle mümkün olduğunu vurgulayan Uzundağ, kamuoyuna saygıyla seslendiklerini ifade etti.