Reklam
Reklam

Halil Öncel'den Deprem Sonrası Öneriler

Siyaset Bilimci Avukat Halil Öncel Maraş merkezli depremin ardından yaptığı açıklamada, 10 madde sıralayarak önerilerde bulundu.

Halil Öncel'den Deprem Sonrası Öneriler

Siyaset Bilimci Avukat Halil Öncel Maraş merkezli depremin ardından yaptığı açıklamada, 10 madde sıralayarak önerilerde bulundu.

Halil Öncel'den Deprem Sonrası Öneriler
16 Şubat 2023 - 17:25
Reklam

Siyaset Bilimci ve Avukat Halil Öncel Önerilerini Şöyle sıraladı: 

1-Türkiyede bu aşamadan sonra binalarda en fazla 4.kata kadar izin verilmeli dikey mimariye özelikle de deprem bölgelerinde asla izin verilmemeli. Yatay mimari kültürü gelişmelidir.        

2- Kreşlerden itibaren çocuklara doğal afette, deprem anında ve deprem sonrasında yapılması gerekenlerin  uygulamalı eğitimi verilmeli. Deprem günü fark ettik herkes binalardan çıkıp önünde binaya bakıp bekliyordu. 

3-Deprem toplanma alanları her şehirde ve ilçede ivedilikle yapılmalıdır. İmar planı yapılırken özelikle deprem alanları düşünülmelidir. 

4-Bina yapım aşamalarında beton, demir ve temel kontrolü ciddi anlamda yapılmalı. Kaçak yapı ,gecekondu gibi gayri hukuki yapıların yapılması engellenmeli müsamaha edilmemeli.        

5-Herkes müteahhitlik yapmamalı bu alan için gereken kriterler belirlenmeli. Depreme dayanıklı yapı inşa eden mütahitlere destek verilmeli. 

6-Toki tarafından yapılan binaların yıkılmaması şunu gösteriyor ki ciddi denetim depremdeki hasar riskini azaltıyor. Toki yapı kriterleri mütahitlere de getirilmelidir. 

7-Belediyeler gibi siyasetten vareste olmayan tüzel kişilikler imar ve ruhsat verme alanlarıyla ilgilenmemeli bu konularla bağımsız kurumsal yapılar ilgilenmelidir. 

8- Her binanın bir kimliğinin olması gerekir. Belli yaşa gelen binaların yıkılması için önceden uyarıların yapılması gerekir .                9-Ülkemizde görev yapan askerlere, polislere ve zabıtalara depremde afad gibi kuruluşların yetişemediği durumlarda asgari yapılması gerekenler öğretilmelidir.  

10- Deprem sonrasında depremi yaşayan şehirlerdeki insanlara psikolojik destek verilmeli ve yeniden yaşama adapte olmaları için gereken maddi destekler sunulmalıdır.
 

Avukat Halil Öncel'in 5 yıl önce Şanlıurfa’nın  yıkılmaya yüz tutmuş en tehlikeli semtleri olan Bahçelievler ve Yenişehir bölgeleri için attığı uyarı tweeti de dikkat çekti. İşte O Twit:

 

Esma KUŞ/ Urfa Radikal

 


YORUMLAR

  • 0 Yorum