Reklam
Reklam

Harran’ın Yeni Rektörü Cuma’ya Kadar Belli Olsun

CHP’li vekil Mahmut Tanal, iktidar cenahındaki isim savaşları nedeniyle 2 buçuk aydır boş olan Harran Üniversitesi Rektörlüğü’ne Cuma gününe kadar atama beklediklerini söyledi. Tanal, Erdoğan’ın imzasıyla atanacak yeni rektöre de birtakım uyarılarda bulundu.

Harran’ın Yeni Rektörü Cuma’ya Kadar Belli Olsun

CHP’li vekil Mahmut Tanal, iktidar cenahındaki isim savaşları nedeniyle 2 buçuk aydır boş olan Harran Üniversitesi Rektörlüğü’ne Cuma gününe kadar atama beklediklerini söyledi. Tanal, Erdoğan’ın imzasıyla atanacak yeni rektöre de birtakım uyarılarda bulundu.

Harran’ın Yeni Rektörü Cuma’ya Kadar Belli Olsun
02 Şubat 2023 - 12:03
Reklam


CHP Genel Merkezi Doğu Masası Üyesi ve İstanbul Milletvekili Av. Mahmut Tanal, Şanlıurfa Harran Üniversitesi’ne rektör atanmaması krizine ilişkin yeni bir açıklama yaptı.

Tanal, “Cuma gününe kadar (03.02.2023) Harran Üniversitesi’nin yeni rektörünün atanmasını beklediklerini” belirtti.

CHP’li vekil, Twitter’dan etiketlediği Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a Bu işi daha fazla uzatmayın!” diye seslendi.


YENİ REKTÖRÜ UYARDI: YÖNETİMİ AKP’LİLERİN…

CHP’li vekil Mahmut Tanal, Erdoğan’ın imzasıyla göreve başlayacak olan Harran Üniversitesi Rektörü’ne de birtakım uyarılarda bulundu.

Tanal, yeni rektöre yönelik uyarılarını şöyle sıraladı:

“Kendi yönetimini AKP’lilerin yakınlarıyla oluşturmaya kalkışma. Önceki örnekler herkesin malumu. Üniversitede bilimselliği, liyakati ön planda tut. Harran Üniversitesi’nin eğitimde başarı sıralamasının nasıl yükseltileceğine kafa yor.

Üniversite çatısı altında usulsüz iş ve işlemlere kalkışma! Etrafındakileri de usulsüzlük konusunda dizginle.”

“Gözümüz Harran Üniversitesi’nin üzerinde olacak!” kullanan Tanal, “Zaten 14 Mayıs’tan sonra yeni bir süreç başlayacak. Harran Üniversitesi, kayırmacılık, torpil, yandaşlık, usulsüz işlemlerle değil; başarılarıyla gündemde olacak” değerlendirmesini yaptı.


TANAL ATAMA KRİZİNİ MECLİS GÜNDEMİNE TAŞIMIŞTI

CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, mevcut rektör Prof. Dr. Mehmet Sabri Çelik’in yaş haddinden dolayı emekliye ayrılmasından sonra Harran Üniversitesi Rektörlüğü’ne, YÖK’ün gönderdiği aday listesine rağmen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından haftalardır herhangi bir ismin atanmamasını Meclis gündemine taşımıştı.

Tanal, Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer’in yanıtlaması talebiyle TBMM Başkanlığı’na sunduğu soru önergesinde, Harran Üniversitesi’ne yeni rektörün atanmamasının sebebiyle ilgili bilgi talep etmişti. Tanal, “Bu durum kurum işleyişine zarar verip, akademik atamaların ve işlemlerin yapılamamasına yol açmaz mı? Rektör atamasının ne zaman yapılması planlanmaktadır?” sorularını yöneltmişti.

Rektörü henüz atanmamış bulunan Harran Üniversitesi’nde hâlihazırda idari işlemler ve akademik personele ait işlemlerin kim tarafından ve nasıl yapıldığını soran Tanal, devamında “Rektörün atanmamış olması sonucu bu işlem ve hizmetlerde kesinti yaşandığı iddiaları doğru mudur?” diye sormuştu.

Tanal, devamında şu soruları yöneltmişti: “Rektörün uzun süredir atanmamış olması Harran Üniversitesi’nde eğitim gören 26 bin öğrencinin eğitim ve öğrenim faaliyetlerinde kesintiye veyahut eğitim ve öğrenim faaliyetlerinin niteliğinin düşmesine sebep olmakta mıdır? Şayet sebep olmakta ise bu durum Anayasanın “Eğitim ve öğrenim hakkı ve ödevi” başlıklı 42. maddesinin “Kimse, eğitim ve öğrenim hakkından yoksun bırakılamaz” hükmüne aykırılık teşkil etmez mi?”

“HERKES BENİM ADAMIM OLSUN DİYE DİRETİYOR”


Aslen Şanlıurfalı olan CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, rektör krizine ilişkin yaptığı değerlendirmede, Harran Üniversitesi’ne rektör atamasının gecikmesinin, “benim adamım olsun” anlayışından kaynaklandığını belirtmişti.

CHP’li Tanal, şunları kaydetmişti: “Herkes, ‘Rektör benim adamım olsun’ diye tutturuyor. AKP milletvekilleri, iktidar yanlısı sendika, MHP’liler, cemaatler, Cumhurbaşkanlığı’na danışmanlık hizmeti sunan üniversitedeki akademisyen, isim üzerinde anlaşamıyor. Her grup, ‘Bu isim benim için kırmızı çizgidir’ şeklinde diretiyor. Seçim yaklaştığı için bu anlaşmazlık, Erdoğan’ın da kafasını karıştırıyor. Bu yüzden rektör ataması beklemede. Kimin torpili daha ağır basarsa, kimin destekçisi daha dişli çıkarsa o rektör olarak atanacak. Kimse Harran Üniversitesi’ne atanacak rektörün liyakatine, bu işi yapıp yapmayacağına, adaletli davranıp davranmayacağına bakmıyor. Zaten Şanlıurfa’yı geride bırakan bu kayırmacı anlayış değil midir? Harran Üniversitesi Rektörlüğü’ne bir an önce rektör atanmalıdır. Pek ümitli değiliz ama atanacak kişi için liyakatli olup olmadığına, yöreyi bilip bilmediğine bakılsın. Çünkü daha önceki rektörler de hep birilerine yakınlığıyla anılıyordu.”

 

 

 

 

YORUMLAR

  • 0 Yorum