Reklam
Reklam

Harran Üniversitesi Öğrencilerinin Yer Aldığı Takımdan Büyük Başarı

Göbeklitepe Otonom Sürüş Algoritmaları Takımı, Robotaksi Binek Otonom Araç Yarışması'nda başarı elde etti.

Harran Üniversitesi Öğrencilerinin Yer Aldığı Takımdan Büyük Başarı

Göbeklitepe Otonom Sürüş Algoritmaları Takımı, Robotaksi Binek Otonom Araç Yarışması'nda başarı elde etti.

Harran Üniversitesi Öğrencilerinin Yer Aldığı Takımdan Büyük Başarı
30 Mayıs 2023 - 18:53
Reklam

Harran Üniversitesi bünyesinde kurulan Göbeklitepe Otonom Sürüş Algoritmaları Takımı (Göbeklitepe OSAT), Türkiye'nin teknoloji ve inovasyon üssü olan Bilişim Vadisi'nde düzenlenen Robotaksi Binek Otonom Araç Yarışması'nda büyük bir başarıya imza attı.

Yarışmada, puan bazında birincilik elde eden aynı zamanda 'En İyi Takım Ruhu' ödülünü almaya hak kazanan Göbeklitepe OSAT takımı,ödülünü 30 Ağustos- 03 Eylül arasında Ankara’da gerçekleşecek töreninde alacak.

Otonom Sürüş Teknolojileri Hızla Gelişiyor

Dünyada, otomobillerin sürücü müdahalesi olmadan güvenli bir şekilde trafikte seyahat etmelerini sağlayan otonom sürüş teknolojileri hızla gelişmeye devam ediyor olsa da başarılı çalışmalar yapan sayılı şirket bulunmaktadır. Ülkemizde de bu teknolojik dönüşüme entegre olabilmek adına Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali TEKNOFEST bünyesinde Robotaksi-Binek Otonom Araç Yarışması düzenlenmektedir. Harran Üniversitesi ve öğrencilerihem şehrimizi hem de bölgemizi bu alanda başarılı bir şekilde temsil etmektedir.

Yarışmaya Yoğun Katılım

Bu yılki yarışmaya hazır araç kategorisinde 189, özgün araç sınıfında ise 151 takım başvuruda bulundu. Toplamda 460 gencin kıyasıya mücadele ettiği yarışmada, hazır araç kategorisinde 8, özgün araç kategorisinde ise 23 takım finale yükselmeye hak kazandı.

Göbeklitepe OSAT Takımının Başarısı

Göbeklitepe Otonom Sürüş Algoritmaları Takımı, zorlu parkuru tamamlayarak puanlama skalasında birinci olmanın yanı sıra “En İyi Takım Ruhu” ödülünün de sahibi oldu. Harran Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Kulübü bünyesinde 2021 yılında kurulan takım, mühendislik alanında dünya sıralamalarında olan birçok üniversiteyi geride bırakarak büyük bir başarı elde etti.

Takım, Bilişim Vadisi ve T3 Vakfının sağlamış olduğu donanım ve çalışma alanını kullanarak çalışmalarını devam ettirmektedir. Harran Üniversitesi öğrencilerinin ağırlıkta olduğu takım, öğrencilerin, mezunlarının ve danışmanlarının devamlılık esaslı yaptıkları çalışmalar sayesinde 2021’den bu yana lise ve üniversite düzeyinde birçok kişinin eğitimine destek sağlıyor.

Göbeklitepe Otonom Sürüş Algoritmaları Takımı, Harran Üniversitesi Bilgisayar Mühendislik Bölüm Başkanı ve Şanlıurfa Teknokent Genel Müdürü Doç. Dr. İbrahim Berkan Aydilek ve Bilgisayar Mühendisliği Bölümü 2021 Mezunu Mücahit Öztürk'ün danışmanlığında çalışmalarını yürütmektedir. Takımın 2023 yılı üyeleri; Ahmet Toprak, Mehmet Kutan, Yasin Karaca, Mehmet Özmen, Kudret Oruççiftçi, Lorin Esim, Asiye Sude Tayıpoğlu ve Sıdıka Ayneli'den oluşmaktadır.

Gelecek Yarışmalara Hazırlık

Harran Üniversitesi merkezinde gerçekleştirdikleri çalışmalarla otonom araçlarını her geçen gün geliştirmeye devam eden Göbeklitepe OSAT Takımı önümüzdeki dönem içerisinde HAVELSAN Kangal Otonomi yarışması ve 2024 TEKNOFEST Robotaksi-Binek Otonom Araç yarışmalarına katılmak üzere hazırlıklarını sürdüryor.

Takım, Şanlıurfa Teknokent ve Teknokent Girişimcilerinden E-Cloud firmasının sponsorluk desteği sağladığını ve ilgili kurumlara desteklerinden ötürü teşekkür ettiğini açıkladı. Ayrıca çalışmaları hızlandırmak, daha kaliteli yazılımlar geliştirebilmek, üniversite ve Şanlıurfa ili genelinde yapılan çalışmaları yaygınlaştırabilmek için bazı donanımsal desteklere ihtiyaç duyulduğunu da belirtti.

Göbeklitepe OSAT takımının danışmanlarından Mücahit Öztürk, takım adına yaptığı açıklamada, “2021 yılında ekibi kurduğumuzda otonom araç teknolojilerine dair bilgilerimiz oldukça sınırlıydı. Ancak kuruluşumuzdan bu yana birçok zorlukta fırsatlar yaratmaya gayret ederek, gereken özveriyi ve kararlılığı göstererek özgün bir çalışma ortaya koyduk. Ödülü bu yıl aldık, ancak bu çalışmadaki bilgi birikimine 2021’den bu yana katkı sağlamış 20’den fazla takım arkadaşımız var ve her birine katkılarından dolayı teşekkür ediyoruz. Bu zorlu süreçte takımı motive eden danışman hocamız Doç. Dr. İbrahim Berkan Aydilek’e de ayrıca teşekkür etmek istiyoruz.” şeklinde konuştu.

 

YORUMLAR

  • 0 Yorum