Reklam
Reklam

HDP’den Büyükşehir Belediyesi'nin Yolsuzluk İddialarıyla İlgili Suç Duyurusu

Halkların Demokratik Partisi (HDP) son günlerde gündemi meşgul eden Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi alt yapı ihalelerindeki yolsuzluk iddialarıyla ilgili harekete geçti.

HDP’den Büyükşehir Belediyesi'nin Yolsuzluk İddialarıyla İlgili Suç Duyurusu

Halkların Demokratik Partisi (HDP) son günlerde gündemi meşgul eden Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi alt yapı ihalelerindeki yolsuzluk iddialarıyla ilgili harekete geçti.

28 Eylül 2022 - 20:17
Reklam

Halkların Demokratik Partisi (HDP) son günlerde gündemi meşgul eden Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi alt yapı ihalelerindeki yolsuzluk iddialarıyla ilgili harekete geçti.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) hukuk kurmaylarının uzunca süredir üzerinde çalıştıkları ve Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi ŞUSKİ'nin kamuoyunu sarsan yolsuzluk iddialarının da araştırılması için HDP yöneticileri Şanlıurfa adliyesine giderek savcılığa suç duyurusunda bulundu.


HDP Şanlıurfa İl Eş Başkanı Av.Ahmet Atış ve HDP Büyükşehir Meclis Grup Başkan Vekili Ruken Baran, Şanlıurfa Büyliheir Belediyesi Suruç alt yapı ihalesi ile ilgili eski meclis üyesi Bilal Tekatlı'nın gündeme getirdiği yolsuzluk iddiaları ile ilgili Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi hakkında suç duyurusunda bulundu.

ŞANLIURFA CUMHURİYET BAŞSAVCILIĞINA

İHBAR EDEN: HDP ŞANLIURFA İL BAŞKANI AHMET ATIŞ:T.C. ADRES: Batıkent Mah. 4200 sk.lpek Park Sitesi. F blok No:15 Karaköprü/Ş.URFA

İHBAR EDEN: ŞANLIURFA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ HDP GURUP BAŞKANVEKİLİ: RUKEN BARAN UETS ADRESİ MEVCUTTUR

ŞÜPHELİLER. Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı ve ilgili tüm şüpheliler BİLGİ SAHİBİ: Bilal Tekatlı İletişim: 0544 815 17 12

Şanlıurfa Suruç Kanalizasyon ve Yağmursuyu Şebekeleri İnşaat İşi kapsamında ihale edilen 24 aylık ihale sözleşme süresi öngörülen 15.559.594 Euro teklif açılışı ve değerlendirilmiş teklif bedeli olan ve 21.12.2021 tarihinde sonuçlandırılarak sözleşmesi yapılan Belediye hizmetleri proje I numarası olan ihalenin uygulama, şartname ve özellikle ihaleye katılan diğer firmaların sunduğu yakın teklif bedellerinden kaynaklı yeterli şüphe kavramı ile CMK 160/1-2 gereği etkin bir soruşturma yürütülmesi kamu yararı gereği elzem olacağı kanaati ile;

4734 sayılı Kamu İhale Kanunu ile düzenlenen ihale süreci yaklaşık maliyetin gizli tutulması zorunluluğunu getirmiştir. Tekliflerin değerlendirilmesinde bir ölçüt olarak kullanılacak olan yaklaşık maliyet isteklilere hiçbir suretle bildirilmeyecektir. Yaklaşık maliyetin belirlenmesinden sonra; ihalede izlenecek yöntem, isteklilerde aranacak özellikler, işin mahiyeti ve nasıl gerçekleştirileceği vb. şartları düzenleyen şartnameler ile sözleşme tasarısı vs. diğer belgelerden oluşan ihale dokümanı hazırlanarak isteklilerin incelemesine hazır hale getirilir ve uygun vasıtalarla ilana çıkılarak ihale gün ve saati duyurulur. İlgili idare personelinden oluşan ve belirlenen gün ve saatte toplanan ihale komisyonunca istekliler tarafından verilen teklifler değerlendirilir ve ihale ekonomik olarak en uygun (en düşük) teklif sahibi üzerine bırakılır. Belirtmek gerekir ki normal şartlarda yaklaşık maliyetin piyasa fiyatı ortalamasında belirlenmesi ve ihaleyi de piyasa ortalamasına göre daha düşük teklifi sunan isteklinin kazanması beklenmekle beraber isteklilerce sunulan teklifler yaklaşık maliyetin üstünde de olabilir. Bu durum, ihaleye fesat karıştırma gibi durumlar haricinde, yaklaşık maliyetin idarece düzgün belirlenemediğini veya ihalede rekabet ortamının sağlanamadığını gösterir. Böyle bir durumda idare durum değerlendirmesi yaparak ihaleyi tekliflerden en düşüğüne bırakabileceği gibi iptal de edebilir. Yaklaşık maliyetin gizli kalması ihalenin sağlıklı sonuçlanması bakımından önem arz etmekte olup aksi bir durumda yaklaşık maliyeti bilen bir istekli teklifini nesnel maliyet hesaplarına göre değil yaklaşık maliyete göre belirleyecektir. Bu da işin istenen kalite ve vasıflarda yerine getirilmemesine neden olabilecektir. Dolayısıyla kabule uygun teklif her ne kadar Arges Inşaat+Kural Yapı+MST Inşaat tarafından 10.353.000 EURO teklif bedeli sunulsada ihale usule ve kamu yararına aykırı olarak 15.559.594 TL bedel ile Asil Inşaat+Çeltikçioğlu Inşaat+IM-SA Inşaat ortak girişimine tevdi edilmiştir.

Yukarıda arz ve izah ettiğimiz konular hakkında 23/09/ 2022 tarihinde 2014-2019 dönemi Eyyübiye Belediye Meclis üyelerinden Bilal Tekatlı'nın kendi resmi ve fiili tweeter adresinden yaptığı 9 adet tweeter paylaşımını da dosyaya ibraz ediyoruz.

İş bu paylaşımlarda da belirtildiği üzere ..."Şike var şaibe var dediğimizde belki inanmadınız 2020 yılında Akçakale içme suyu işini Buğra inşaat lle tektaş beton ortaklaşa alıyor Aynı firmalar Birecik kanalizasyon işine ayrı ayrı girip daha uygun teklif veren Buğra inşaat eksik evrak veriyor.." "ve ihale en yüksek teklifi veren tektaş betona kalıyor. Yani "ORGANIZE"İşler Olduğu ve kapalı kapılar arasında, anlaşmalar olduğu gün gibi aşikar." "Basın açıklamanızda eksik evrak yok diyorsunuz,ihaleye en düşük teklifi veren Atilla inşaat firması için, sadece teklif süresini uzatmamış diyorsunuz, İhaleye girerken 150 gün teklif süresi zaten geçerli degilmi?"...."İşi 9 ay neden beklettiniz 150 gün de sonuçlandırmanız gerekmezmiydi? bu iş 4.482.000.00 Euro mal olacaktı iş 7.250.000.00 mal oldu.2.768.000.00 nerede?"...." Bu ihaleler 4734 kamu ihale kanununa tabi değiller madem bu işler avrupa onayı alarak yazışmaların geç olacağını biliyordunuz neden teklif geçerlilik sürelerini 500 gün yapmadınız?


"Yine yeniden hatırlatıyorum ben műneccimmiydim ki 18.Mayıs 2022 de attığım tweette ihale yapılalı 5 ay oldu ihaleyi niye sonuçlandırmıyorsunuz diye soru sorup.lhaleyi 1.2.3. Olan firmalara değil 4.olan firmaya vereceğinizi yazarken şike ve şaibelerinizden haberdar olduğum Için".... "Sn Başkan @zabeyazgul Bey açıklamayı SUSKİ'ye yaptırıyor ama şu anda $USKI Genel Müdürlüğünü yapan @SaidGulluoglu63'nun imza yetkisi bile elinden alınalı çok oldu.Tasarruf yapacağız diye en az 4-5 kişiye Genel Müdürlük maaşı veren Zeynel Bey için Suruç ihale yolsuzluğu ne ki?"......

Sonuç ve İstem: Arz ve izah edilen nedenlerle CMK 160/1 ve CMK 160/2 gereği "suçun işlendiği izlenimi ve maddi gerçeğin araştırılması ve adil bir yargılamanın yapılabilmesi için" etkin bir soruşturma yürütülmesini, suça konu ihale ve şüpheliler hakkında detaylı bilgi sahibi bilal tekatlının bizzat soruşturmayı yürütecek olan cumhuriyet savcısı tarafından CMK kapsamında yemin kurumu işletilerek dinlemesini, şüpheliler hakkında kamu davası açılarak ilgili sevk maddeleri uyarınca cezalandırılmak üzere yargılanamsı için haklarında kamu davası açılmasını saygıyla arz ve talep ederiz.28/09/2022

EKI: HDP II Başkanlığına İlişkin Mazbata Bilal Tekatlı'ya ait tweetler Ihale Sonuç Bilgi Formu

Rha Ajans

YORUMLAR

  • 0 Yorum