Reklam
Reklam

Mahmut Tanal, Depremzedelere DEDAŞ Darbesini Şikayet Etti!

CHP’nin hukukçu vekili Mahmut Tanal, Şanlıurfa ve Diyarbakır’da depremden zarar gören çiftçilerin Ziraat Bankası’ndaki hesaplarına yatan tarımsal destekleme paralarının özel elektrik şirketine aktarılmasını ve DEDAŞ’ın depremzede vatandaşlara, 3 ay erteleme kararına rağmen, fahiş rakamlı faturalar kesmesini Kamu Denetçiliği Kurumu’na şikayet etti.

Mahmut Tanal, Depremzedelere DEDAŞ Darbesini Şikayet Etti!

CHP’nin hukukçu vekili Mahmut Tanal, Şanlıurfa ve Diyarbakır’da depremden zarar gören çiftçilerin Ziraat Bankası’ndaki hesaplarına yatan tarımsal destekleme paralarının özel elektrik şirketine aktarılmasını ve DEDAŞ’ın depremzede vatandaşlara, 3 ay erteleme kararına rağmen, fahiş rakamlı faturalar kesmesini Kamu Denetçiliği Kurumu’na şikayet etti.

Mahmut Tanal, Depremzedelere DEDAŞ Darbesini Şikayet Etti!
03 Mart 2023 - 13:00
Reklam

                                

CHP İstanbul Milletvekili Av. Mahmut Tanal, Şanlıurfa ve Diyarbakır’da depremden zarar gören çiftçilerin Ziraat Bankası’ndaki hesaplarına yatan tarımsal destekleme paralarının, borç gerekçesiyle özel elektrik şirketi DEDAŞ’ın hesabına aktarılmasını ve DEDAŞ’ın her iki ilde depremzede vatandaşlara yüksek rakamlı elektrik faturaları kesmesini Kamu Denetçiliği Kurumu’na şikayet etti.

 

Tanal, kısa adı DEDAŞ olarak bilinen Dicle Elektrik Dağıtım A.Ş.’nin yanı sıra  Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’dan (EPDK) da şikayetçi oldu.

 

HUKUKA AYKIRI

 

CHP’nin hukukçu vekili Mahmut Tanal, Kamu Denetçiliği Kurumu’na sunduğu şikayet dilekçesinde, DEDAŞ’ın elektrik dağıtım, perakende ve satış hizmeti sunduğu Şanlıurfa ve Diyarbakır’da depremzede çiftçilere verilen tarımsal destek ödemelerine ve kazançlarına,tarımsal sulamadan kaynaklı elektrik borçlarına mahsuben bloke işlemi uygulanmasının ve afet bölgesindeki depremzede vatandaşlara kesilen fahiş bedelli elektrik faturalarının hukuka aykırı olduğuna vurgu yaptı.

 

Dicle Elektrik Dağıtım A.Ş. (Dicle EDAŞ / DEDAŞ) ve Dicle Elektrik Perakende Satış A.Ş. (Dicle EPSAŞ) aracılığıyla GAP bölgesindeki illerimiz Şanlıurfa, Mardin, Diyarbakır, Batman, Siirt ve Şırnak’ta elektrik dağıtım ve elektrik perakende satış hizmeti sunulduğunu dilekçesinde hatırlatan Tanal, aynı grubun çatısı altındaki Dicle EPSAŞ’ında Dicle EDAŞ’la birlikte halk arasında “DEDAŞ” ismiyle anıldığını aktardı.

 

Tanal, güncel olarak DEDAŞ ile ilgili en önemli şikâyet konularından birinin ise tarımsal üretimi teşvik etmek ve üretimi arttırmak amacıyla bakanlık tarafından Şanlıurfa ve Diyarbakır illerinde depremzede çiftçilere verilen destek ödemelerine ve kazançlarına DEDAŞ tarafından elektrik borçlarına mahsuben hukuka aykırı şekilde hesaplarına bloke konulmasına ilişkin olduğunu belirtti.

DEPREMDEN SONRA DEDAŞ DA FATURAYLA DARBE VURDU!

 

Ek olarak depremin vurduğu ve afet bölgesi olarak ilan edilen Şanlıurfa ve Diyarbakır illerinde deprem sonrası elektrik, su ve doğalgaz faturalarının da 3 ay erteleneceğinin açıklanmasına rağmen DEDAŞ tarafından fahiş bedelli faturalar kesildiğini anlatan Tanal, “Deprem dolayısıyla büyük bir yıkım yaşayan bölge vatandaşları, DEDAŞ’ın depreme rağmen kendilerine gönderdiği fahiş bedelli fatura ile bir darbe daha almıştır.Bahse konu elektrik dağıtım şirketinin bu uygulaması dürüstlük kuralına aykırıdır ve hakkın kötüye kullanılması anlamına gelmektedir” değerlendirmesini yaptı.

ÇİFTÇİNİN ZİRAAT’E YATAN DESTEKLEMESİ DEDAŞ’A AKTARILDI

 

Kahramanmaraş merkezli deprem felaketinden sonra Tarım ve Orman Bakanlığı’nın afet bölgesi ilan edilen 11 ilde  mağdur çiftçilere mazot ve gübre desteklerini nakdi olarak ödeme kararı aldığını anımsatan Tanal, buna rağmen DEDAŞ’ın ise tarımsal sulamadan kaynaklı elektrik borçlarını gerekçe göstererek, Şanlıurfa ve Diyarbakır illerindeki depremzede çiftçilerin hesaplarına bloke koyduğunu, çiftçiler adına Ziraat Bankası’na yatan destekleme paralarının DEDAŞ’a aktarıldığını, bu sebeple depremzede çiftçilerin mağdur edildiğini, üretimin aksamasına sebebiyet verildiğini kaydetti.


ÇİFTÇİ ÇARESİZ BIRAKILDI

 

Devletin sorumluluğuna vurgu yapılan Anayasanın ilgili maddelerini hatırlatan Tanal, şunları kaydetti: “Yaşanan deprem felaketi sebebiyle Şanlıurfa ve Diyarbakır illerinde bulunan depremzede çiftçiler, nakdi sıkıntı içerisine girmiş ve üretimi durdurmak zorunda kalmıştır. Çiftçilerin yaşadığı büyük yıkıma karşılık, devlet tarafından destek ödemesi yapılmış ve çiftçilerin yaşadığı ekonomik sıkıntıların giderilmesi amaçlanmıştır. Bahse konu elektrik dağıtım şirketi tarafından içerisinde bulunduğumuz olağanüstü durum göz ardı edilerek, çiftçilerin en azından rahat bir nefes alabilmesi için kendilerine destek amaçlı yatırılan paraya el konulmuştur. Depremzedelerimizin hesaplarındaki blokenin kaldırılması, destek ödemelerine erişiminin sağlanması gerekmektedir.  Çiftçinin yeni yatan mazot ve gübre desteği parasına, ‘tarımsal sulamada kullanılan elektrik enerji borçları’ gerekçesiyle el konulması;krizden, afetten, depremden zarar gören çiftçinin emeğinden nemalanmaktır. Depremden dolayı ciddi bir darbe çiftçiler, destek ödemesine konulan bloke neticesinde afet sonrası çaresiz bırakılmıştır.”

CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal,Anayasanın “Tarım, hayvancılık ve bu üretim dallarında çalışanların korunması”başlıklı 45. maddesi uyarınca devletin, tarımsal üretim planlaması ilkelerine uygun olarak bitkisel ve hayvansal üretimi artırmak maksadıyla, tarım ve hayvancılıkla uğraşanların işletme araç ve gereçlerinin ve diğer girdilerinin sağlanmasını kolaylaştırma yükümlülüğü bulunduğuna dikkat çekti.

Ayrıca 5488 sayılı Tarım Kanunu’nun “Tarımsal desteklemelerin finansmanı” başlıklı 21. maddesi gereğince çiftçilere milli gelirin yüzde 1’i oranında tarımsal destek verilmesi gerektiğini kaydeden Tanal, “Devletin tarımsal üretimi desteklemek maksatlı yaptığı yardımlara olağanüstü halin ilan edildiği bir dönemde çeşitli kamu tüzel kişileri tarafından ‘borç tahsilatı’ gerekçesiyle el konulması, olağanüstü hâl ilan edilen dönemde bile ticari anlayışla hareket edilmesi; çiftçinin, deprem afetinde özel elektrik şirketinin sömürü kaynağı konumuna düşmesi, başta vicdanlara ve ahlaka olmak üzere hukuka aykırıdır. İşbu durum çiftçinin, bu mazotuna, gübresine ve üretimine konulmuş bir blokedir” ifadelerini kullandı.

 

YORUMLAR

  • 0 Yorum