Devlet Adamı Kaldı mı?


Devlet Adamı Kaldı mı?

Bugünlerde kime devlet adamı demeliyiz? Kim devlet adamı duruşuna sahip ayırt etmekte zorlanmaya başladık. Bir yerlere gelmek için bir partiye veya bir oluşuma bağlı kalmak ilke şeklini almış durumda. Peki, son zamanlarda mı böyle oldu?
Elbette hayır. Cumhuriyetin ilanından bu yana devlet kadrolarına hükümete yakın isimler getirilmiştir. Sağcılar sağ görüşte olanlarla çalışmış, tespit ettikleri sol görüşlüleri yerlerinden atmışlardır. Diğer taraftan solcular da aynı şekilde hareket etmiştir. Son 18 yılda durum karmakarışık bir hal almıştır. Günümüzde devlet adamı kavramı eskiye göre farklı şekilde evrilmiştir. Kimin ne yaptığı belli değildir. Bulunduğu makamda günübirlik emanetçi gibi oturanların sayısı her geçen gün artmıştır. Devlet adamı adam gibi adam diyebileceğimiz insanların sayısı her geçen gün azalmaya başlamıştır. Bunların birçoğuna devlet adamı demek için çok sebepler aradım ama olmuyor…
*Çalışma arkadaşlarını sırf bir üstüne yaranmak için veya çok yukarılara yaranmak adına haksız yere, suçsuz yere ispiyonlayana devlet adamı denilmez. 
*Suçsuz günahsız insanların işten atılmasına sebebiyet verenlere devlet adamı denilmez.
*Toplumun genel geçer kurallarından habersiz, fütursuzca hareketlerde bulunan veya konuşan zatlara devlet adamı denilmez.
*Seçilmiş veya atanmış olması fark etmez, geldiği yeri unutana, fakir fukarasını unutana, verdiği sözü tutmayana, adam kayırana devlet adamı denilmez.
Liyakat sahibi, bulunduğu makamı millete hizmet için kullanan, hakkı gözeten ve adalete önem veren insanlara biz devlet adamı deriz. İşin özü devlet adamı diyebileceğimiz çok az insan kalmıştır. Son dönemde bir yerlere gelen insanlara baktığımızda nelerden bahsettiğimi çok daha iyi anlamış olacaksınız. Bir aileden abla Büyükelçi, kardeş milletvekili, öteki genel müdür, yeğenler bir yerlerde yönetimlerde, öbürü yukarılarda danışman gibi bir sürü örnekler halı hazırda görevlerinin başındalar. Damatlar joker gibi maşallah nereye koysan hemen o işi iyi yapıyor. Dönür ve çocukları koca koca müdürlükleri almış gibi bir sürü haberler içinde devlet adamı ibaresinin kalktığını ve yerine benim adamım ibaresinin geldiğini düşünmeden edemiyor insan. . İlkokul mezunları müdür, üniversite mezunları kâğıt toplamasın. Okuma yazma bilmeyenler müdür, hayatını yazmaya vermiş olan insanlar dışarda çürümesin. Devleti devlet yapan millettir. Milletini hor görenden devlet adamı olmaz, olamaz
Her şeye rağmen milletin hakkını gözeterek elinden geleni canla başla yapmaya çalışan devlet adamlarını tebrik ediyorum. Ayaklarına taş değmesin. Her birimde liyakatli, adil devlet adamları olsun ki daha yaşanılabilir, işlerin hakkıyla eda edildiği adil bir düzen oluşsun.
Yunus ÇOBAN