Markalaşma Stratejileri


Marka stratejisi pazar alanındaki iş stratejisinin çevrilmesi olarak düşünülebilir. Marka stratejisi pazar alanında kendini gösterecek olan sununun markanın imajını yaratarak hedef kitlenin sunulan şey hakkındaki düşüncelerini etkileyecek olan yöntemler olarak tanımlanabilir. Bu marka ve marka stratejisi arasındaki tanımsal farkı da göz önüne seriyor.


Marka stratejisi bir şirketin sunulacak olan şeyin nasıl gösterileceğine işaret eder. Marka ise pazar alanı tarafından sonuçlandırılan marka stratejisi başarısının sonucudur. Başka bir deyişle, bir şirket marka stratejisini denetleyerek markayı sadece etkileyebilir, fakat asla tamamen denetleyemez

1.23.1. Kalite Stratejisi

Marka oluşturmanın en temel yapıtaşlarından biri, kalitedir. Marka yaratma olgusunda, müşteri bakış açısı ile kalite olayını kavrama çok önemli bir faktördür. Bu noktada şu Alman atasözü çok anlamlıdır: "Oltanın ucundaki solucan, balığın hoşuna gitmelidir, balıkçının değil"
Markalaşma stratejilerinde kalite önemli bir unsurdur. Ancak kalite tek başına bir marka yaratamaz. Kalite binlerce unsuru olan bir kavramdır. Daha iyi bir marka yaratmak için daha kaliteli bir ürün yaratmak gerekir. Teoride sezgisel olarak doğru olan, pratikte her zaman doğru olmayabilir. Üründe yakalanan kalite ile bunun pazar başarısı arasında pek az ilgi bulunmaktadır.