Mindfulness ile Anın İçinde Kalmak


Mindfulness, şimdiki an içerisinde gerçekleşenlere dikkat etmeyi, bu dikkatin niteliğini fark etmeyi ve tüm bu fark edilenleri acele ile yargılamaksızın kabul etmeyi içerir 
Biraz daha açacak olursak Mindfulness yani bilinçli farkındalık sadece şimdiki anda yaşamak ve şimdiki anı fark etmek değildir.
Anlaşılması gereken iki boyutu vardır. İlk boyut mevcut an içinde olanları fark etmek, ikinci boyut ise tüm bu fark ettiklerimizi karşılama biçimimiz. O yüzden bilinçli farkındalığa, algılama ve algılananı kabul etmenin karışımından oluşan bir yaklaşım diyebiliriz çünkü sadece algılamak, dikkatten ibarettir; bilinçli farkındalık ise mevcut anı bilinçli bir akıl açık, sevgi ve şefkat dolu bir kalple algılamaktır.
Hepimizin başına sıkça gelen yaptığımız ama hatırlayamadığımız bazı eylemler vardır.
Örneğin ,işten eve arabayla dönerken vücudumuz direksiyonda olsa da kafamız bambaşka yerlerde olur. Peki kafamız başka yerdeyken arabayı kim kullanır? Daha önce pek çok kez yaptığımız bu ve benzeri pek çok durumda zihnimizin ezbere davranışlarına “Otomatik pilot” denir. Otomatik pilot modundayken ezbere araba kullanır, dikkatsizce yemek yer, özensizce karşımızdaki kişiyi dinlermiş gibi yaparız. Bu da hayat kalitemizi önemli ölçüde etkiler. Mindfulness becerisi otomatik pilottan çıkma becerisidir. Bu yüzden bu beceri geliştikçe ezbere davranışlar azalır, yediğimiz yemekten keyif almaya, duyduğumuzu anlamaya başlarız.
Mindfulness’ın kavramsal değil, deneyimsel olduğunu söylemek çok da yanlış olmayacaktır. Aşağı yukarı hepimiz yaşamda ne yapmamız gerektiğini biliyoruz fakat uygulamaya gelince sınıfta kaldığımızı söyleyebiliriz. Mindfulness bu anlamda bize kavramsal olarak ne yapmamız gerektiğini öğretmenin yanı sıra bunları hayata geçirmeyi sağlayacak çok eskilere dayanan içimizde var olan bastırılmış bir beceridir.

Dünyanın bir çok gelişmiş ülkelerinde uygulanan Mindfulness ile ilgili yapılan araştırmaların büyük bir kısmını mindfulness temelli programların etkinlikleri oluşturmaktadır. Bu alanda yapılan araştırmalarda genellikle gruplar üzerinde çalışılır. Mesela; Kanser hastaları, kronik ağrısı olanlar, tükenmişlik sendromu yaşayanlar, öncesinde depresyon geçirmiş stabil durumdaki hastalar, bağımlılar, öğrenme güçlüğü çeken çocuklar, otistik çocuklar…

Kısacası hastanelerde, okullarda, anasınıflarında, ergenlikte, ebeveynlerde, ilişkilerde ve daha birçok alanda Mindfulness temelli stres azaltma programlarından elde edilen bulgular ve grupların ihtiyacına göre düzenlenen  Mindfulness temelli  programlardan alınan veriler büyük umutlar vaat ediyor.
Hepsinin ötesinde herhangi bir desteğe ihtiyaç duymadan kendi kendimize yardım edebilmek için yaşamsal bir yön gösterir. Bunu da okumalar  ve uygulamalarla kendimiz de yapabiliriz.

Farkındalık üzerinde çalışmak ve onu uygulamayı öğrenmek, bir kişinin kişisel gelişimine yapabileceği en değerli yatırımlardan biridir kanımca. 
Ülkemizde, özellikle okullarda uygulanması  umuduyla...