Çocuklarımız İnovasyon Kavramını Biliyor mu? Ya da İnovatif Yetenekleri Gelişiyor mu?


Çocuklarımıza "inovasyon" kavramını öğretmeliyiz. Yani "yeni fikir, icad üretme". Bu kavramın farkında olan çocuk çevresine boş gözlerle bakma, devinim halinde olan bir beyne sahip olur. 
Bu nedenle  farklı inovasyon örneklerini tanıtmalıyız. Çevrede çok var. İlk adım iyi bir gözlemci olmaktır, farketmeyi başsrmaktır. 

Düşünen ve fikir üreten çocuklarımızın/gençlerimizin sayıları artmalı. Maddi ve manevi hayatımız bu şekilde gelişir ve anlam bulur. 

 İnsanların üretim zemininde mikrodan makroya her alanda "inovasyon" örneği mevcuttur. Çünkü işin ucunda doğal olarak ticari hedefler var. İnovasyon kavramının tanımında  ticari bir hedefin olması vardır. Bu sebeple tarımdan uzaya kadar değişen ve gelişen aletler, makineler var.

Bunun da ötesinde Rabbimizin yarattığı tabiat da inovasyonu tetikleyecek alandır. 

Ben öğrencilerime kavramı anlamalarını sağlamak için daha "basitc ve hayatın içinde olan örnekler vererek kavramalarını sağlıyorum. 

Mesela
- Bim gibi marketlerdeki bazı uygulamalar (kapının açılma biçimi ve ürünlerin raflara diziliş sırası, ışıklandırma vs.)
- Kale filelerinin inşaatlarda, merdiven boşluklarında güvenlik amaçlı kullanılması. 
- Çöp konteynırlarının ayakla açılıp kapanan kapaklı halde olması. 
- Çocuk spor ayakkabılarının bazılarının ışıklı üretilmesi. (ürün inovasyonu)
- Otobüslerin toplama merkezlerindeki serinleme sistemi ve klimalı kapalı durak uygulaması. 
- bazı firmaların kırışmayan kumaş yapma çalışmaları. Ve dahası.... 

Bu örneklerle  çocuklar meseleyi kavrayınca kendileri de örnekler vermeye başlıyor. Biz de onlardan kendilerine ait özgün fikir üretmelerini bekliyoruz. Nitekim son derece özgün fikir üretiyorlar. Çünkü not kaygısı falan yok kendilerinde. Burası önemli. 

Bunun için ilk adım olarak Yüce Rabbimizin yarattıklarını ve insanların icadlarını gözlemci ruhuyla incelemeleri gerektiğini ifade ediyoruz.

Unutmayalım ki bilim, Rabbimizin tabiat ayetlerinden ilham almaktadır. Bu nedenle bilimsel gelişmeler insanı asla materyalizme sevketmemelidir.

NOT: Ortaokullarda verilen teknoloji tasarım dersi çok önemli bir derstir. Bu makaşenin konusu olan içerikler o dersin müfredatında var. Maalesef veliler bu dersin öneminin farkında değil.