Reklam
Reklam

Okul Öncesi neden önemli?

Bu dönemin en iyi şekilde değerlendirilmesi gerektiğini belirten Şanlıurfa Neş'e Erberk Anaokulu Müdürü M. Vefa Bilici, Anaokulu eğitiminin çocuğun fiziksel, sosyal, zihinsel ve dilsel gelişiminde neden ve nasıl önemli olduğunu ifade etti.

Okul Öncesi neden önemli?

Bu dönemin en iyi şekilde değerlendirilmesi gerektiğini belirten Şanlıurfa Neş'e Erberk Anaokulu Müdürü M. Vefa Bilici, Anaokulu eğitiminin çocuğun fiziksel, sosyal, zihinsel ve dilsel gelişiminde neden ve nasıl önemli olduğunu ifade etti.

Okul Öncesi neden önemli?
09 Eylül 2019 - 22:58
Reklam

Okul öncesi eğitim 10 maddede çocuklar için neden gerekli? Araştırmalara göre, 3-5 yaş arasındaki çocukların öğrenme yeteneği, yetişkin bir profesörünkinden çok daha fazladır.

Görüntünün olası içeriği: 1 kişi, iç mekan

Okul öncesi eğitim çocuklar için neden gerekli?

Bu dönemin en iyi şekilde değerlendirilmesi gerektiğini belirten Şanlıurfa Neş'e Erberk Anaokulu Müdürü M. Vefa Bilici, anaokulu eğitiminin çocuğun fiziksel, sosyal, zihinsel ve dilsel gelişiminde neden ve nasıl önemli olduğunu anlatıyor.

1- Okul öncesi sosyal ilişkileri geliştiriyor

Okul öncesinde verilen anaokulu eğitiminde 3-5 yaş arasındaki çocuklar, ev ortamından çıkarak ebeveynleri dışındaki kişilerle de iletişim kurmaya başlar. Bu da günlük yaşam becerilerini artırması için ona fırsat yaratır.

Arkadaş ilişkileri önem kazanır. Bir yandan oyuncaklarını ya da yiyeceğini paylaşmayı öğrenirken diğer yandan karşılıklı iletişim kurma yeteneğini geliştirir. Özellikle anaokulundaki arkadaşlarıyla yaşadığı çatışmaları yönetmeyi öğrenmesi, ileriki yaşamında fayda sağlar. Bu durum çocuğun çözümlemeyi öğrenmesini sağlarken, kendini nasıl ve ne zaman koruyacağına dair fikir sahibi olmasına yardımcı olur. Gelişen iletişim yeteneği sayesinde aynı zamanda karşısındaki kişiye saygı duymayı da öğrenir.

2- Okul öncesi eğitim gören çocuk eğitim hayatı boyunca fiziksel açıdan da geri kalmamış olur

okul öncesi eğitim

Okul öncesinde verilen anaokulu eğitiminde bir diğer önemli konu, fiziksel gelişimdir. Anaokulu, çocuğun psikomotor olarak gelişimine destek sağlar. Parmak kaslarının gelişimi için çok önemlidir. Çünkü ince motor ve kaba motor gelişimi anaokulunda gelişir.

Yapılan aktiviteler çocuğun kalem tutma, resim boyama ya da makas kesme gibi işlemleri yapmasını sağladığından, çocuk ilkokula başladığında sınıftaki arkadaşlarından geri kalmaz. Tahtada gördüklerini daha rahat ve hızlı bir biçimde defterine yazabilir. Bunun dışında, anaokulunda çocuğun yaptığı aktiviteler sayesinde çocuk koşma, zıplama, fırlatma ya da tırmanma gibi kaba motor fonksiyonlarını da kullanır ve geliştirir.

3- Okul öncesi eğitim öz güveni artırıyor

Okul öncesindeki dönemde anaokulunda eğitim alan çocuk, ebeveynlerinden uzakta, tek başına bulunduğu ortama ayak uydurmayı öğrenir. Kendi işini kendisinin yapması, sorunları kendisinin halletmesi ve bazı kararları kendisinin vermesi gerekir. Bu sayede kendine olan güveni ve bağımsızlık duygusu gelişir. Ve tabii ki bir toplum olarak yaşamanın gerektirdiği sınırlara ve kurallara uymayı da anaokulunda öğrenir.

4- Okul öncesi yetenekleri keşif dönemi

Okul öncesinde anaokuluna giden 3-5 yaş arasındaki çocuğun sosyal ve duygusal gelişimi eş güdümlü hareket etmeye başlar. Hayatına yeni dinamikler gelir. Anaokulunda yapılan aktiviteler ile çocuk kendini tanımaya ve yeteneklerini keşfetmeye başlar. Bu sayede okula, bu yeteneklerini geliştirmiş olarak başlar. Tüm bu süreçte anaokulunun bir diğer önemli yanı ise çocukta var olabilecek herhangi bir gelişimsel sorunu erkenden keşfedilir.

5- Dil gelişimi hızlanır

Evdeyken her türlü ihtiyacı anne ya da bakıcı kimse tarafından, hemen fark edilip karşılanan çocuk çok fazla konuşma ihtiyacı duymayabilir. Oysa anaokuluna giden çocuklar bir aradayken, istediğini elde etmek için konuşmak ve kendini ifade etmek zorundadır. Böylece çocuk, dili televizyondan değil, yaşayarak öğrenir. Ayrıca dil gelişimi yaşına göre yavaş gelişen çocuklar okula başladıktan birkaç ay sonra, dili kullanma açısından ciddi bir sıçrama yapmaktadır.

Neden okul öncesi?

6- Çocukta zeka gelişiminin %70’lik kısmı 7 yaşına kadar tamamlanır ve öğrenme becerisi okul öncesi dönemindeki yaşlarda gelişiyor.

7- Çocuğun grup etkinliklerine katılması, ilişki kurmayı öğrenmesi ve sosyalleşmesi gibi olgular bu dönemde gelişir.

8- Okul öncesi dönemde önüne geçilmeyen sorunlar, çocuğun tüm yaşamını olumsuz etkileyebilir.

9- Çocuk, anaokulunda edindiği arkadaşlar ile farklı kültür ve aileden gelen çocuklar ile iletişim kurmayı öğrenir. Farklılıklara saygı duymayı benimser.

M. Vefa Bilici Kimdir?

Karadeniz Teknik Üniversitesi Özel Eğitim Bölümü mezunu, İstanbul, Antalya'da Eğitim koordinatörlüğünün ardından Hatay'da Özel bir Anaokulunda 2 yıl Okul Müdürlüğü yapıp şuan ŞANLIURFA NEŞ'E ERBERK ANAOKULU Müdürü olan Sayın M. Vefa BİLİCİ,
Neden NEŞ’E ERBERK Eğitim kurumuna gelmenizi şöyle açıklıyor.
Neden Neş'e ERBERK okulları?
Öncelikle EĞİTİMİ CİDDİYE alıyor, neşe ile uyguluyoruz.

Okulumuzun en temel amacı, çocukların sevgi dolu, güvenli bir ortamda, sosyal grup içerisinde bireysel olarak kendilerini mutlu hissetmeleri, özgüvenlerinin gelişerek istek ve hayallerini ifade edebilmeleri, çevresine duyarlı bireyler olmalarını sağlamaktır.

Eğitim programımızda Milli Eğitim Bakanlığı programının yanı sıra (Gems, Scamper, Reggio Emilia ve High Scope) eğitim yöntemleri uygulanmaktadır. Uyguladığımız karma eğitim modeli doğrultusunda yaptığımız Anadili , Fen-doğa, oyun etkinlikleri ve Okuma yazma hazırlık çalışmalarının yanı sıra, yaratıcı drama, orff öğretisi temeline dayalı müzik etkinlikleri, drama, bale eğitimi rotasyon ile kavram sınıflarımızda yapılarak öğrencinin bütünsel gelişimi desteklenirken yetenek ve becerileri de keşfedilmekte ve geliştirilmektedir.
Kadromuzda her biri kendi branşlarında eğitimler alan uzman yönetim ve uzman eğitim kadromuzla çocukları gözlemleyerek extra bir destekle onları yönlendiriyoruz. Yapılan özel çalışmalarla pekiştiriyor, gelecekte ne istediğini bilen bireyler  olmalarına destek oluyoruz.


YORUMLAR

  • 0 Yorum