Reklam
Reklam

Ustalar Kursiyerlerle Buluşuyorlar Halk Oyunları

Ustalar Kursiyerlerle Buluşuyorlar Halk Oyunları

Ustalar Kursiyerlerle Buluşuyorlar Halk Oyunları
10 Ekim 2019 - 20:09
Reklam

Ait olduğu toplumun kültür değerlerini yansıtan; bir olayı, bir sevinci, bir üzüntüyü ifade eden; kökeni din ve büyü ile ilgili (majik ve kültik ) olan; müzikli olarak tek kişi veya gruplar halinde icra edilen ölçülü ve düzenli hareketlerdir. Birçok yöremizde farklı şekilde oyunlarımız sergilenmektedir. Başlı başına zenginlik gösteren oyunların her birinin ismi ve hikâyeleri vardır.Van dan şaraniyi, Diyarbakır dan keşeoyu, ağrı dan hessikoyu, g.antep ten mesesi, ş.urfa dan gıraniyi, bitlis ten ağır govendi, artvinden horonu, izmir den kostak ali zeybeğini, mardin den reyhaniyi, ankara dan çifte telli müzklerini dinleyip de duygulanmıyorsak halk oyunlarını tanıyamamışız demektir.

   Halkın dertlerini, sevinçlerini, sevgilerini, heyecanlarını neşesini, yasını, aşkını, çaresizliğini,  Allaha yalvarışını, kıskançlığını, mertliğini halk oyunları ile anlatırlar. Söz ile ifade edemediklerini halk oyunlarıyla anlatmışlardır. Halk oyunları, artık insanımızın dili olmuştur. Ezgileri makamları birbirine benzerlikler gösterse de ağırdan hareketliye doğru değişen figürlerle birlikte sürükleyici bir anlatımla oyunlarını sergilerler.

   Anne babalar çocuklarınızı halk oyunlarına gönderin. Sevmeyi paylaşmayı disiplini sorumluluğu insana saygıyı öğrensin. Ülkesine bayrağına bağlı omuz omuza versin elleri kolları kenetlensin halayla dostluğu dayanışmayı kardeşliği öğrensin bar tutuşuyla Kafkas duruşuyla şahlansın kartal gibi yiğitliği öğrensin hırçın dalgaların verdiği coşkuyla horonla enerjisini döksün ortaya diz vuruşuyla kendine göveni efe gibi yiğit mert olmayı öğrensin çocuklarımızın geleceği aydınlık olsun.

   Özetleyecek olursak, halk oyunu; göze ve kulağa hoş gelecek tarzda düzenlenmiş, ölçülü ve dengeli hareket yoluyla, estetik bir etki ve heyecan yaratan, çoğunlukla ses birimlerinden meydana gelen anonim halk müziği ile desteklenmiş hareket ve müzik bütünleşmesidir.
 

YORUMLAR

  • 0 Yorum