Reklam
Reklam
Ramazan-i Şerif
Mehmet İmre

Mehmet İmre

Ramazan-i Şerif

12 Nisan 2021 - 12:04

Geçen yıl olduğu gibi, bu yıl da bu virüs illetinden dolayı Camilerimizde teravih kılma zevkini alamayacak, sevabından nasiplenemeyeceğiz. Rabbim tez zamanda bu illetten kurtulmamızı nasip etsin inşallah. Nice Ramazanlar gelip geçti. Her geçen gün ömrümüzden geçiyor. On bir Ay yemek içmekten sonra, Çok hikmetlerine binaen, bir ay boyunca oruçlu olmak, helal olan yeme, içme, haram (yasak) oluyorsa bunda bir hikmet var demektir. Yüce Rabbimiz (Ey İman edenler! Allah’a karşı gelmekten sakınmanız için Oruç sizden öncekilere farz kılındığı gibi size de farz kılındı. Buyurur (Bakara suresi ayet 183) Önderimiz, rehberimiz Peygamberimiz (S.A.V.) de şöyle buyurur. 


Kim inanarak ve mükâfatını Allah’tan bekleyerek Orucunu tutarsa geçmiş günahları bağışlanır. Anlaşılıyor ki Oruç geçmiş ümmetlere de farz kılınmış, Oruç Allah’a karşı gelmekten insanı alıkoymalı, çünkü karşılığı günahlara karşı kefareti vardır. Günahın bağışlanması söz konusudur. Yüce Rabbimizin indinde (yanında) en makbul ay da Ramazan ayıdır. Başı Rahmet, ortası mağfiret sonu ise cehennem ateşinden azattır. (Kurtuluş.) Ramazan Ayı’nın kadrini kıymetini bilmemiz gerek, çünkü Allah’ın en değer verdiği ve yaşayan insanlar için bir fırsat Ay’ı olduğunu unutmayalım.

Maalesef insanoğlu bunun farkında değil bile, birde bakmış ki ecel kapısını çalmış, ölüm gelmiş, musalla taşına konmuş, beraberinde dünyalık olarak sadece bir kefen götürebilmiştir. Bütün sıkıntılar sona ermiş, bir an önce Rabbine kavuşmuştur. Mezar yani kabir ya cennet bahçesi, yâda cehennem çukuru, muamelesi görerek, ameliyle baş başa kalacak, artık ahiret hayatı başlamıştır. Mevkiler, makamlar, rütbeler, aşiretler sökmez, dünyada yaptıklarından hesaba çekilme anı ve zamanıdır. Dünyada iken ister inansın ister inanmasın bu çetin şerbeti, mahkeme’i Kübra’da içecektir. İşte asıl istirahatgah burasıdır ve ebedidir. İyi amelinin karşılığını mükâfat, kötülüklerinin karşılığını da ceza olarak görecektir. Dünyadaki bütün varlığını da varislerine bırakacaktır. Akıllı insan odur ki, dünya menfaati için ahiretini heba etmeyendir. Kötülükleri bırakmada ibadetler birer ilaçtır. Hele Ramazan ayı bir fırsattır. İbadetlerin özünde Allah’a kul, olma ve kötülüklerden arınma vardır. Oruçta manevi bir güç var, birisi komut vermiş o emir istinasız yerine getiriliyor. Emri verende rütbeli falan da değil, manevi bir güç bir kuvvet, İnanarak sadakatle, inatla emir yerine getiriliyor.

Hiçbir beşerî güç bunu başaramaz, mideler istirahat edecek, vücut dinlenecek, nimetin kıymeti bilinecek, ruhlar arınacak, sabır silahı kuşanacaktır. Bütün alanlarda insanımız ifsat (Bozma) edildiği gibi ibadetler de de maalesef bilinçsiz bir sekil de sevap kazanayım derken, belki günah işlemekle cahil bırakılmıştır. Mesela zekâtlar, sadakalar hayırlar bu aya sığdırılır. Kur’an-ı Kerim bu ayda okunur. Teravihler namazlar kılınır, hatta kadınlar camilere bu ayda âşık olur. Güzel bir olay, ancak yetersiz, Fakir fukara her zaman olacağı gibi, hayırlarda her ay her gün yapılmalıdır. Ramazan ayı boyunca Camilerde Kur’an-ı kerim okunuyor da neden manası anlatılmıyor? Bütün sorunlar da bundan oluyor. Allah bize ne diyor? Anlamadığımız için uyduruk, kulaktan dolma bir dinle kısmi yaşıyoruz.

Bundan dolayı Kur’an ve Hadisleri iyi anlamalı hayatımıza yansıtmalı ve yaşamalıyız. Akif’in deyimi ile doğrudan doğruya Kur’an’dan alıp ilhamı asrın idrakine sunmalıyız İslam’ı. Hayır, hasenatlar verilirken, hele zekât ise bizzat fakire nakit olarak verilmelidir. Marketlerde belli oran Paketleri ile fakirler kandırılmamalıdır. Verilecekse nakit para verilmelidir fakirler bu şekilde sevindirilmelidir. Yurtlara, Cemaatlara, Camilere zekâtın verilmediği de bilinmelidir. Şeytanların zincirlere vurulduğu, Cennet kapılarının sonuna kadar açıldığı, Rahmet ayını iyi değerlendirmeliyiz. İnanç sisteminde mevsimlik yaşantı olmaz. Gemlenen, yemlenen, insan tipinden bizlere fayda gelmeyeceğini bilelim. Vahye dayalı söylemin toplumda tesirinin silahtan daha keskin olduğunu bilelim. İç düşmanların, hainlerin, saltanat düşkünlerinin dış düşmandan daha tehlikeli olduğunu unutmayalım. Ramazan Ayının tüm insanlığa kurtuluş vesilesi olması dileklerimle… Selamla kalın Selamette Kalın. Mehmet İMRE 13.04.2021

YORUMLAR

  • 0 Yorum