Reklam
Reklam
Başarıda Motivasyon Çok Mu Önemlidir?
Mustafa Pakır

Mustafa Pakır

Başarıda Motivasyon Çok Mu Önemlidir?

27 Nisan 2020 - 03:31

Daha sık evde kaldığımız bu günlerde ertelediğimiz işlerin listesine bakmalıyız neden onları ertelediğimizi sorgulamalıyız..Tabi ki biz engelleyen onlarca neden sayabiliriz, bana göre en önemli iki neden zaman yönetimi ve yeterince motive olmama durumudur..Bu sebeple başarılı olmuş motivasyonu sağlıklı bir şekilde yöneten kişilerin başarılarına bakalım .
Bazı üretken sanatçılar kendilerini nasıl motive ediyorlar? Her yıl bir albüm çıkartan şarkıcıların hiç mi eve kapandıkları aylar olmuyor? O aktör nasıl aynı anda 2 dizi ve 3 film çekebiliyor? Tüm bunların aslında tek bir cevabı var: Onlar sadece plan yapmıyorlar, kendileri için rutinler oluşturuyorlar.

Konuyu çok daha iyi anlamamız için başarılı olan bazı kişilerin hayatlarından örnekler verelim:
Twyla Tharp modern çağın en iyi dansçı ve koreograflarından olarak görülüyor. Tharp, en çok satanlar listesindeki kitabı “Yaratıcı Alışkanlıkta (Creative Habit) ritüellerin ve oyun öncesi rutinlerin onun başarısındaki etkisini anlatıyor:



 Her sabah güne başlarken uyguladığım bir ritüelim var; sabah 5.30’da uyanıyor, eşofmanlarımı giyiyorum. Evimin kapısına çıkıp bir taksi çağırıyor ve şoföre beni spor salonuma götürmesini söylüyorum. Spor salonunda iki saat kaldıktan sonra kapıdan çıkıp yeni bir taksi çağırarak hızla evime dönüyorum. Tüm bu hikayede bahsettiğim ritüel benim yaptığım spor değil. Ritüel, o taksi. Sabah evimin kapısından çıkıp şoföre nereye gideceğini söylediğim an ritüelimi tamamlıyorum.

Basit bir hareket evet ama her gün aynı şekilde yapmak bunu alışkanlık (tekrar edilebilir ve kolay) haline getiriyor. Bu da benim bu ritüeli es geçme veya farklı bir şekilde yapma şansımı azaltıyor. Bu, benim sahip olduğum rutinler arasında en uzun zamandır uyguladıklarımdan biri. Aynı zamanda zihnimi açan bir ritüel.

Başka ünlü yaratıcıların da ritüelleri var. Mason Currey, ünlü kitabı “Daily Rituals : How Artists Work”te birçok büyük sanatçının sabit bir programı olduğunu gösteriyor.

Maya Angelou yazarlık günlerinde bir otel odası kiralardı ve eserlerini o odada yazardı. Her gün sabah 6.30’da gelir öğleden sonra ikiye kadar o otel odasında kalır, sonrasında evine gider ve yazılarını düzenlerdi. O, hiçbir zaman otelde kalmadı.

Pulitzer ödülü sahibi Michael Chabon ise haftada 5 gece saat 22.00 ile 03.00 arası yazıyor.

Haruki Murakami sabah dörtte uyanıp beş saat yazı yazıyor ve ardından bir koşuya çıkıyor.

Gördüğünüz üzere, büyük sanatçıların çalışmaları motivasyon veya ilham perisi yerine sabit bir rutin uygulamalarına bağlı. Peki, ritüel ve rutin tekniğini kullanarak nasıl motive olabilirsiniz? Atabileceğiniz bazı basit adımlar var:

Daha sık egzersiz yapın: Isınma hareketleri için hep aynı hareketleri kullanın.
Daha yetenekli olun: Yazmaya, çizmeye ya da şarkı söylemeye başlamadan yeteneklerinizi ortaya çıkartacak bir ritüel yapın.
Her güne stressiz başlayın: Sabahları uyandığınızda yapabileceğiniz beş dakikalık meditasyon rutini edinin.
Daha iyi uyuyun: Yatağa girmeden sizi uyumaya hazırlayacak bir rutin uygulayın, bu ister sıcak bir duş almak olsun ister bir süre kitap okumak.
Ritüelin (veya benim deyişimle “oyun öncesi rutinlerinin”) gücü, bir işe başlamak için kafanızı meşgul etmeden size bir yol göstermesinden geliyor. Alışkanlıklarınız kafanıza koyduğunuz işe başlamayı ve dolayısıyla bunu yapmaya devam etmeyi kolaylaştırıyor.

Ancak bu noktada dikkat edilmesi gereken bir şey var. Sıklıkla tekrarlanan her davranış da bir ritüel değil tabii. İyi bir ritüelin kilit noktası karar verme ihtiyacını kaldırmasından geliyor: İlk önce ne yapmalıyım? Ne zaman yapmalıyım? Bunu nasıl yapmalıyım? Çoğu insan nasıl başlayacaklarına karar veremediklerinden harekete geçemiyorlar. Bir davranışa başlamanın kolay ve otomatik olması, işler zorlaştığında size işi bitirecek gücü verecektir.
       kişisel gelişim notları

YORUMLAR

  • 1 Yorum