Reklam
Reklam
Başarılı olmak için;zamanımızı iyi yönetebilir miyiz?
Mustafa Pakır

Mustafa Pakır

Başarılı olmak için;zamanımızı iyi yönetebilir miyiz?

25 Nisan 2020 - 14:20

Bir zamanlama yapın ve düşüncelerinizi, konuşmalarınızı ve etkinliklerinizi bir hafta süreyle kaydedin. Bu, bir gün boyunca ne kadar çok şey yapabileceğinizi ve değerli anlarınızın nereye gittiğini anlamanıza yardımcı olacaktır. Bir haftanın 168 saat olduğunu belirtmiştik. Bir günümüz ise 24 saat. Ortalama bir kişi bu 24 saati nasıl geçiriyor inceleyelim:
Uyumak için günde ortalama 8 saat harcıyoruz,
Makyaj, traş, temizlik, vb. işler için yaklaşık 1 saat harcıyoruz,
Kahvaltı, öğle yemeği, akşam yemeği, ufak atıştırmalıklar derken bir günde 3 saat harcıyoruz,
Özellikle megakentlerde seyahat için günde yaklaşık 2 saat harcıyoruz,
Türkiye’de sabah 9 akşam 18 çalışma sistemi yaygın. Buda günde 9 saat harcatıyor,geriye bir saat kalıyor.Böylece zamanımız boşa gidiyor..


Başarı için önemli olan herhangi bir etkinlik ya da konuşma için kendinize özel olarak atanmış bir zamana sahip olmalısınız. Yapılacaklar listeleri, randevu defteri gibi.. Kendinize göre randevularınızı ve yapılacak işlerinizi zamanlayın. Ne zaman başlayıp biteceğini planlayın. Bu tüm bunları tutmak için disipline sahip olun.

 Kesintiler için zaman ayarlayın. Ne yapacağınızdan uzak durmak için zaman planlayın. Örneğin "çalışma saatleri" kavramını ele alalım. "Çalışma saatleri" "planlanan kesintileri" söylemenin başka bir yolu değil mi?

 Gününüzü planlamak için her 30 dakikanın ilk dakikasını ayırın. Zaman planınızı tamamlayana kadar güne başlamayın. Gününüzün en önemli zamanı, zaman ayırmayı planladığınız zamandır.

   Hangi sonuç elde etmek istediğinize karar vermek için her işten ve görevden önce beş dakikanızı ayırın. Bu, başlamadan önce başarının neye benzediğini görmenize yardımcı olacaktır. Ve ayrıca zamanı yavaşlatacaktır. İstediğiniz sonuca ulaşılıp ulaşılmadığını belirlemek için her görüşmeden ve etkinlikten sonra beş dakika vaz geçin.

  Kesinlikle işiniz bittiğinde "Rahatsız Etmeyin" işaretini koyun. Çünkü işinizin dışındaki kalan zaman dilimi tamamen size aittir.

  Anında mesajlaşma bağlantısını kesin. Telefonunuzu tamamen sessize alın. E-posta bildirimlerini kapatın. Bunu yerine e-postaları cevaplamak, gelen çağrılara geri dönmek için de ayrı bir zaman belirleyin.

İş üretmek amacı ile kapattığınız bu araçlara sosyal medya hesaplarınızı da ekleyin. Kendinize ait özel zamanınız ve işinizle alakalı olmadığı sürece sosyal medyadan uzak durun.

 Unutmayın ki aynı anda birden fazla işe yetişmeye çalışmanız sadece tüm işlerinizin yarım kalmasına neden olur. Bir işi tamamlamadan diğer işe başlamayın. Eğer aynı anda iki projeyi yönetmeniz gerekiyorsa bunu da ayrıca zamanlayın.

  Çok yardımsever biri olabilirsiniz. Hatta belki de mesleğinizde duayen konumundasınızdır. Ancak unutmayın ki, kendi işlerini ve işlerine ait zamanı iyi bir şekilde yönetemeyen kimse başkasına yardımcı olamaz. Önce kendinize yardım edin daha sonra başkalarına yardım edersiniz.saygılarımla...mp
kişisel gelişim notlarımdan...

YORUMLAR

  • 0 Yorum