Reklam
Reklam
Gençler ve girişimcilik-7
Mustafa Pakır

Mustafa Pakır

Gençler ve girişimcilik-7

18 Mayıs 2020 - 10:51

 Girişimciliği belirleyen Genel Faktörler
Girişimci kişilik ile yaratıcı kişilik birbirine benzer kavramlardır. İkisi arasındaki temel fark ise girişimci kişiliğin amacının kar elde etme isteği olmasıdır. Dolayısıyla yaratıcı kişiler daha esnek davranabilme şansına sahiptirler. Unutulmaması gereken şey ise, yaratıcı kişilerin başlattıkları süreci girişimci kişilerin devam ettireceğidir. Girişimci kişiliği belirleyen birden çok faktör olmakla birlikte, bunlardan bir tanesi de; girişimcilerin başkaları ile olan ilişkilerde teşebbüsü ele alma ve duruma hâkim olabilme yeteneğidir. Bu bağlamda girişimcilik bireysel farklılıklardan dolayı ortaya çıkabilirken aynı zamanda, kişinin içinde yaşadığı sosyal çevre de bir insanın girişimci olmasına ya da olmamasına neden olabilir (Eren, 2001:89, alıntılayan, Tikici, 2009:27-28).

Demografik Faktörler

 Aile
Çocukların sosyalleşme süreçlerinin ailede başlaması ve aile bireylerinin özellikle de ebeveynlerin, çocuklar tarafından model alınmaları düşünüldüğünde, aile ortamının girişimcilik üzerinde etkili olduğu aşikârdır. Cüceloğlu'na göre aile ortamında bireylerin sınırlarına ve sorumluluk alma isteklerine yapılan karışmalar, zorlamalar, saygısızlıklar bireyde birtakım sıkıntılara yol açmaktadır. Sonuçta birey, hayatının ilerleyen dönemlerinde önüne çıkan engelleri aşmakta zorluk yaşamaktadır (Cansız, 2007:41).
Ailenin değer yönelimi, çocuk yetiştirme tarzı, ailedeki çocuk sayısı, ebeveynlerin demokratik ya da baskıcı olmaları çocukların sonraki hayatlarını etkiler. Dolayısıyla; eğer bireyin içinde yetiştiği aile yapısı girişimci özellikteyse bireyde de serbest girişim kurma isteği olacaktır. (http://www.hrturkiye.com/index.php/kulturun-girisimcilige-etkileri/) (07.05.2011)

Eğitim
Eğitim, özellikle de üniversitelerde verilen eğitim gençlerin girişimciliğe bakış açılarını önemli ölçüde etkilemektedir. Girişimcilik eğitimi, girişimciliğin bir kariyer olarak düşünülmesine ve küçük işletmelerin gelişimine olumlu katkılar sağlayacaktır.
Diğer taraftan, eğitim sayesinde; iç kontrol odaklılık, kararlılık, başarma isteği, ilk adımı atabilme ve sorumluluk gibi başarılı bir girişimcide olmazsa olmaz özellikler de girişimci adaylarına öğretilebilmektedir. Tabiî ki böyle bir eğitim ancak kişide var olan ama farkında olunmayan ya da üzerinde durulmayan girişimcilik yönünün ortaya çıkarılmasını sağlar (Balaban ve Özdemir,2008:136,137).
Ülkemizde kendi işini kurmak isteyen girişimci adaylarına eğitim ve danışmanlık hizmeti veren çok sayıda kurum bulunmaktadır (Cansız, 2007:42).

 Cinsiyet
Toplumdaki cinsiyet rolleri hakkında birçok araştırma yapılmış ve bu konu üzerinde birçok söz söylenmiştir. Toplumlar, erkeğe ve kadına farklı roller yüklemekte ve toplum düzeni de bu rollere göre şekillenmektedir. (http://kaankarabulut.blogcu.com/etiket/Cinsiyet) (07.05.2011)
Cinsiyet rollerinin belirlenmesi, kadınların erkeklere bağımlılıklarının ölçüsünü ifade etmektedir. Bu durum kadınlar arasında da farklı algılanarak; bazıları bu durumu rahatsız edici bulurken bazıları için ise gayet normal bir durum olarak değerlendirebiliyor (Cansız, 2007:52).
Son yıllarda yapılan çalışmalara bakıldığında, sosyal baskıların ve tehditlerin, kadın girişimciler için olumsuz sonuçlar doğurduğu görülmektedir. Bunun sonucunda da kadın girişimci sayısı doğal olarak azalmakta ve başarısızlıklarla ifade edilmektedir.(http://kaankarabulut.blogcu.com/etiket/Cinsiyet) (07.05.2011)
Sadece ülkemizde değil diğer birçok ülkede erkek iş gücü, kadın işgünün neredeyse iki katıdır. Bilhassa Türkiye gibi gelişmekte(devamı .. gençler ve girişimcilik-8 de ele alınacaktır)
mustafa pakır genç girişimcilik notlarından...

YORUMLAR

  • 0 Yorum