Reklam
Reklam
Gençler ve Girişimcilik-8
Mustafa Pakır

Mustafa Pakır

Gençler ve Girişimcilik-8

21 Mayıs 2020 - 14:17

GİRİŞİMCİLİKTE CİNSİYET  
Toplumdaki cinsiyet rolleri hakkında birçok araştırma yapılmış ve bu konu üzerinde birçok söz söylenmiştir. Toplumlar, erkeğe ve kadına farklı roller yüklemekte ve toplum düzeni de bu rollere göre şekillenmektedir. (http://kaankarabulut.blogcu.com/etiket/Cinsiyet) (07.05.2011)
Cinsiyet rollerinin belirlenmesi, kadınların erkeklere bağımlılıklarının ölçüsünü ifade etmektedir. Bu durum kadınlar arasında da farklı algılanarak; bazıları bu durumu rahatsız edici bulurken bazıları için ise gayet normal bir durum olarak değerlendirebiliyor (Cansız, 2007:52).
Son yıllarda yapılan çalışmalara bakıldığında, sosyal baskıların ve tehditlerin, kadın girişimciler için olumsuz sonuçlar doğurduğu görülmektedir. Bunun sonucunda da kadın girişimci sayısı doğal olarak azalmakta ve başarısızlıklarla ifade edilmektedir.(http://kaankarabulut.blogcu.com/etiket/Cinsiyet) (07.05.2011)
Sadece ülkemizde değil diğer birçok ülkede erkek iş gücü, kadın işgünün neredeyse iki katıdır. Bilhassa Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerde; töre, gelenek, görenek gibi nedenlerden ötürü kadınlar ön plana çıkmaktan belki korkup, kendilerini geliştirememektedirler (Cansız, 2007:52).
DGP (2004)' nin verilerine bakıldığında da erkek girişimcilerin sayıca kadın girişimcilerden fazla olduğu görülmektedir. Ülkelerin gelir düzeyleri ile cinsiyet farklılıklarındaki ilişkiye bakıldığında şekilde de görüldüğü gibi;
En çok cinsiyet ayrımı orta gelir grubundaki ülkelerde gözlenmekte (erkekler kadınlara göre %25 oranında daha fazla).
En az cinsiyet ayrımı yüksek gelir grubu olan ülkelerde gözlenmektedir. (erkekler kadınlara oranla %33 daha fazla).
Düşük gelir grubundaki ülkelerde ise kadın girişimcilerin sayısı erkeklerden %41 daha azdır.
Düşük gelir grubundaki kadınların sayıca, erkek girişimci sayısına yakın olmasının nedeni; böyle ülkelerde kadınların da bir şekilde yaşamlarını devam ettirebilmeleri için zorunlu girişimci olma durumu söz konusudur. Bununla birlikte yüksek gelir grubu ülkelerindeki erkek ve kadın girişimcilerin fırsat girişimcileri olma olasılığı vardır (Güler, 2010:11).
Kadın ve erkek girişimciler arasında her ne kadar ortak noktalar olsa da, buna karşı, farklı noktaların sayıca fazla olması göze çarpmaktadır. Aşağıda Hisrich ve Peters (2002:76)' in ortaya koydukları karşılaştırma tablosunda durum daha ayrıntılı olarak ele alınmıştır (Güney,2006:29).














Kadın ve Erkek Girişimciler Arasındaki Farklılıklar

Yapılan araştırmalar sonucunda elde edilen bulgulara göre, insanların en büyük başarılarını 35 yaşına kadarki dönemde gerçekleştirdikleri görülmektedir. Bunun sebebi de olarak da o yıllarda, insanların hangi konuda başarılı, hangi konuda başarısız olacağını bilmemeleri gösterilebilir. Çünkü insanlara genellikle, ileride hayal kurmalarını ve hayallerini gerçekleştirmek için faaliyete geçmelerini engelleyecek bir şekilde, henüz çocukluk yıllarında iken neyin yapılıp neyin yapılamayacağı öğretilmektedir. İşte bu noktada sadece "öğrenilmiş çaresizlik" denilen olguyu kabul etmeyen insanlar başarıyı yakalayabiliyor (Cansız, 2007:41).
DGP; demografik özellikler içerisinde yaşın, girişimciliği anlamada önemli bir unsur olduğunu ifade etmektedir. Buna rağmen girişimcilik alanında yapılan akademik çalışmalarda, eğitim ve iş deneyimine sahip olmanın girişimci kişiliğin oluşmasında yaşa göre daha etkili olduğu görülmektedir. Babson kolejinin 1984 yılında girişimci ve girişimci olmayanlar arasında yaptığı bir çalışma sonucunda da girişimcilerin iş kurma yaş aralıklarının 22 ile 55 arasında olduğu görülmüştür. Verheul ve arkadaşlarına göre de girişimciler kendi işlerini, genellikle 25 ile 45 yaş arasında kurmakta olup, aynı zamanda yaşın etkisinde cinsiyete bağlı bir değişim söz konusudur (Güler, 2010:11).
                                                            mustafa pakır girişimcilik notlarından..

YORUMLAR

  • 0 Yorum