Reklam
Reklam
Gençler ve Girişimcilik-9
Mustafa Pakır

Mustafa Pakır

Gençler ve Girişimcilik-9

06 Haziran 2020 - 10:28

Girişimcilikten Önceki İş Deneyimi

Deneyim, insanların olay ve durumlar sonrasında öğrenilerek elde edemeyeceği kazanımlardır. Dolayısıyla, iş tecrübesi ile liderlik yeteneği birleştiğinde, girişimci karşılaştığı problemleri aşabilecek, işletmesini her türlü yeni duruma uyarlayabilecektir (Küçük, 2007: 44).
Finans, dağıtım kanallarının geliştirilmesi, değer yaratacak ürün ya da hizmet oluşturma, pazara girerken gerekli fizibiliteleri yapma gibi konularda kuşkusuz kişinin daha önce edindiği deneyimler çok önemlidir (Bozkurt, 2007:96).
Robert ve Bukodi (2000:151)' ye göre kariyer değiştirmenin en çok genç yaşlarda görülmesinden dolayı; işgücü piyasasında kalma süresi uzadıkça ters orantılı olarak girişimciliğe adım atma şansı da o kadar azalacaktır. Bird (1993:20)'e göre ise, kişinin daha önceki iş deneyiminden hoşnut olmaması sonucunda tatmin olamaması durumunda, bağımsız çalışma isteği de kendiliğinden ortaya çıkmaktadır. Yani girişimcinin iş kurması, deneyimleriyle daha kolay hale gelmektedir. Bu konuda yapılan araştırmalara göre de; " bir kere girişimcilik yoluna girildiği zaman " koridor prensibi "gereği, başka işletmeler kurma oranı artmaktadır." Ayrıca unutulmaması gereken bir diğer nokta da girişimci olabilmek için doğrudan bir iş deneyimi yaşanmasına gerek olmayıp, kişi dolaylı öğrenme ile çevresindeki insanların deneyimlerinden de kendine pay çıkarabilir (Güler, 2010:16).


Kişilik Özellikleri
Girişimcilik bir takım özelliklerin bileşimidir. Girişimci kişiler bu özelliklerin bazılarını fazlaca önemserken bazılarını az önemseyebilir ya da hiç önemsemeyebilirler. Başka bir ifade ile bu özelliklerin hepsi bir girişimcinin kişiliğinde baskın olmayabilir yani her özelliğin girişimci kişiliğin oluşmasına etkisi farklı ağırlıktadır girişimleri kuracak olan insanların sahip olması gereken özellikleri içeren girişimci kişilik kavramının temelinde; yaratıcılık, yenilik, risk alma, karar verme, farklı düşünme, mevcut durumdan rahatsız olma, ileri görüşlülük gibi özelliklere sahip oldukları söylenebilir. Buradan hareketle girişimcilerin sahip oldukları belirli kişilik özellikleri şöyle açıklanabilir: Bir sonraki yazımızı takip edin (gençler ve girişimcilik -10)
          MUSTAFA PAKIR
                      GİRİŞİMCİLİK NOTLARINDAN...

 

YORUMLAR

  • 0 Yorum