Reklam
Reklam
Şanlıurfa'nın Kangren Olmuş Sorunları
Mustafa Pakır

Mustafa Pakır

Şanlıurfa'nın Kangren Olmuş Sorunları

22 Nisan 2021 - 11:27

Göbekli Tepe ile birlikte 12000 yıllık bir geçmişe sahip olduğu belirtilen Şanlıurfa, GAP’ın merkezi ve bölgede en fazla tarımsal arazi ve verimli ovalara sahip olan bir kenttir. Hem kent merkezinde hem de kırsal alanda Türkiye ortalamasının üzerinde gerçekleşen nüfus artışı Şanlıurfa için pek çok konuda sorunları da beraberinde getirmektedir.

Devlet İstatistik Enstitüsü verilerinden derlediğimiz bilgilere göre Cumhuriyetin kuruluş yıllarından itibaren 2015’e kadar Türkiye’nin nüfusu 5-6 kat artış gösterirken Şanlıurfa’nın nüfusu 9 kat artış göstermiştir. 1980’li yıllardan itibaren aşırı göç sonucu Şanlıurfa’nın merkez ilçe nüfusu aşırı artış göstermiştir. Bu hızlı ve aşırı nüfus artışı beraberinde çevre sorunları, eğitim sorunları, ekonomik ve sosyal sorunlar gibi daha pek çok sorunu doğurmuştur.

Bu çalışmamızda; Güneydoğu Anadolu Bölgesinde 2013 yılından itibaren elektrik dağıtımını üstlenen Dicle Elektrik Dağıtım ve Anonum Şirketinden kaynaklandığına inandığımız Şanlıurfa'nın elektrik sorununu, Türkiye’nin en verimli topraklarına sahip olan Şanlıurfa’da Özellikle Hazineye ait araziler ne yazık ki son yıllarda bazı ‘Devlet Memur’larının desteği ile köylüler tarafından bir bir işgal edilmeye başlandı.

Mera alanları dahil her taraf işgal edilmeye daha doğrusu aleni bir şekilde yağmalanmaya başlanınca sonu pek çok kez ölümle sonuçlanan arazi kavgalarını beraberinde getirmeye başlayan arazi sorununu, Kentsel gelişmesine ve genç nüfusun çok yüksek olduğu Şanlıurfa da istihdama büyük katkı sağlayacak olan Organize Sanayi Bölgesi sorununu Yaşanan Suriye iç savaşının doğurduğu mülteci sorunundan Türkiye ortalamasının üzerinde etkilenen, sadece Şanlıurfa'nın değil neredeyse çok büyük şehirlerin bile kaldırmakta zorlanacağı bir göçmen nüfus artışı omuzlarına yüklenen Şanlıurfa'nın yaşamış olduğu Suriyeli mülteci sorununu 2 milyon 500 bin nüfusu ile Türkiye'nin en büyük 10 ili arasında bulunan Şanlıurfa nın, uçuş seferlerinde ve uçuş iptallerinde yaşanan sorunlar iş dünyası temsilcilerinin olduğu gibi tüm vatandaşların mağduriyetine sebep olan havayolu ulaşım sorununu Ve bu sayılan sorunlar gibi önemli gördüğümüz pek çok sorunu irdelemeye çalıştık.

Yapmış olduğumuz araştırmada Şanlıurfa'lı birisi olarak sorunları yakından gören, duyan, yaşayan biri olarak vakıf olmamızın yanında araştırma kaynağı olarak gördüğümüz interneti de etkin olarak kullanmaya gayret ettik.

Bu çerçevede yararlandığımız kaynakları araştırmamızın içinde belirtmeyi uygun gördüğümüzü belirtirken, yaşadığımız ilin sorunlarını gündeme getiren, çözmeye çalışan, bu konuda taş üstüne taş koyan bütün herkese teşekkürlerimizi sunmayı görev biliyoruz.

YORUMLAR

  • 0 Yorum