Reklam
Reklam
Davranış Bekçisi Değil Bilinç İnşa Edicisi Olmalıyız
Mustafa Tosun

Mustafa Tosun

Davranış Bekçisi Değil Bilinç İnşa Edicisi Olmalıyız

21 Kasım 2020 - 23:31


İnsanların davranışlarının bekçiliğini yapacağımıza bari bilinçlerinin bekçiliğini yapalım. Yani illaki bekçilik yapacaksak. Aslında en doğru tabir bilinç inşa edicisi olmak.

Ne demek istiyorum?

- İnsanların davranışlarının başına dikilip bekçi olup, "şöyle değil böyle, öyle değil şöyle... Haydi şimdi sıra bunda.. Onu öyle yapma.." gibi sözlerle davranış bekçiliği yaparsak insanları ancak robotlaştırırız. Madem bir efor sarfediyoruz. O eforu insanın bilincine sarfedelim. Yani insana fikir verelim, bilinç verelim. Zihninde aşamadığı zorlukları aşmasına yardımcı olalım. Bunu böyle yaparsak o kişinin davranışları başında bekçi olmak zorunda kalmayız. Kişi, biz olsak da olmasak da düzelttiğimiz bilince göre zaten hareket edecektir. Davranış dıştan değil içten yönetilecek. 

Örnek verirsem dikkatler oraya gidecek ama olsun. Örneğin bir kişiye "namaz kıldın mı, haydi namaza, bekliyorum seni, hadi abdest al, kılmadan gitmek yok" gibi illaki namaz kılacak diye başında dikilmek yerine o kişiye "Niçin Namaz Kılmalıyız?" sorusu ile bilinç aktarması yapmamız gerekiyor. Ayrıca insanlar bizim robotumuz değil. Ama bilinçlerine yönelik yaptığımız yatırım, o kişinin kendisi olarak eylem üretmesine yol açacak. Yani biz olmasak da, kar kış da olsa, yaz sıcağı da olsa o bilinç, eylem üretecektir ve bu eylem o kişiye ait olacaktır. Bu açıdan bakarsak insanların davranışlarını kontrol altına almak çok zor ve bunun en kolay yolu ise bilinçlerine hitap etmektir. Zihniyetlerini değiştirmektir. Düşünmelerini sağlamaktır. Bir insan bir davranış üzerine düşünmemiş ise ve çevrenin hatırı için yapıyorsa o davranış uzun soluklu olmaz, olsa da o kişinin iç aydınlığına gram faydası olmaz. Namaz başta olmak üzere birçok davranış için bu böyledir. 

Ayrıca biz muvahhidler olarak insanlara sergileyecekleri bir davranışı Allah merkezli olarak sergilemelerini sağlamalıyız. "Şimdilik yap da niçinini sonra öğrenirsin" diyerek olmaz.

İnsanların iç aydınlığını sağlamadan rükua ve secdeye vardırmak insana zulümdür. O eğilen bel ve yere değen baş, başındaki bekçinin lafı gelmesin diye oluyorsa vay o bekçilerin haline.....

Öyle bir bilinç aşısı yap ki, ey davranış bekçisi! Sen yokken de, o kişi eylem üretsin ve "Allah var" desin... "Ben Allah'ın kuluyum" desin.. "Belim de başım da ancak Allah için eğilir" desin... 

Siz değerli okuyucuların aklına farklı gelirse yorum kısmına yazarak ana temanın sadece namazla sınırlandırılmasını önlemiş olursunuz.

Örneğin tesettür bekçiliği yapanların bilinç inşa etmeden vırvırvır konuşması yahut çocuğuna bir gelecek ufku inşa etmeden "ders çalış" diyerek başına dikilmek...

Yüce Rabbimiz birçok ayette elçisine (ve dolayısıyla bizlere) "sen onların üzerine bekçi değilsin, vekil değilsin" der, "sen onların üzerine zorba değilsin" der. "sana düşen ancak tebliğdir, beşir ve nezir olmaktır" der.

Bu gibi ayetler üzerinden insana yaklaşma biçimlerini keşfetmeliyiz. Yumurta metaforunda olduğu gibi içeriden kırılmasını sağlamalıyız. Toplumumuzda nice insanlar bu acemi bekçiler yüzünden nerdeyse geleceği karardı, şahsiyeti gelişmedi, pasif, sönük insanlar oldular. Bizler kendimize adam yetiştirmiyoruz, Allah'a kul olması için çaba sarfediyoruz. O halde Kitabı iyice bellemeli ve Nebevi yöntemi iyice kavramalıyız.

Anne babalar bu anlamda çok hassas bir konumda. Çocuğunu kendi robotu gören ebeveynler var. Dur dedikleri duran, git dedikleri yerde giden robot çocuklar yetiştirmeye çalışıyorlar. Onların akıllarına, bilinçlerine hitap etmiyorlar. Kendi başına bir şahsiyet olma potansiyeline incir ağacı dikiyorlar. Bu zamanda ebeveyn konumunda olan dijital materyaller var artık. Bunları da es geçemeyiz. Çocuklarımız dijital ortamlar karşısında adeta robot gibi. 

Hz Ömer'in o güzel sözüyle bitirelim: "Anaların hür doğurduğu insanları neden köleleştiriyorsunuz"

YORUMLAR

  • 2 Yorum
  • Mustafa Tosun
    3 yıl önce
    Eyvallah. Teveccühünüz..
  • Koray Hatipoğlu
    3 yıl önce
    Allah razı olsun..vesile oluyorsunuz..Rabbim yardımcınız olsun, kolaylık versin işlerinize.