Reklam
Reklam
Nas Suresi'nden Siyaset Felsefesi
Mustafa Tosun

Mustafa Tosun

Nas Suresi'nden Siyaset Felsefesi

13 Şubat 2021 - 12:16

 "NAS SURESİ KALBİMİ BESLİYOR "

-Melikin'nas Sırrı ve Çağdaş Hannaslar/Vesvaslar-


Kaç gündür zihnimde olgunlaştırmaya çalışıyorum. Müslümanın siyaset felsefesi, nas suresindeki "melikin-nas" ibaresi ile başlar. Sonra da "kime yeryüzünde iktidar verirsek....."* ibare ile tamamlanır.


Çoğu Müslüman bu anahtar ibarelerin farkında olmadığı için siyasette kendince farklı/sahte kutsallar üretebiliyor. 


Oysa, İnsanların Meliki Allah'tır. Kendini geçici/sahte meliklere adamamalısın. Şayet bir kişi beşeri düzlemde "melik" olduysa o izafidir, geçicidir. Gerçek Melik olan Allah'ı dikkate alındığı oranda "meşru melik" olur. Nas'ın(insanların) fıtratına uygun hareket ettiği sürece "meşru melik" olma süreci devam eder.


Nas suresinde insanların Rabbi, Meliki, İlahı olan Allah Azze ve Celle'ye sığınıyoruz. Kimden? Hannas/Vesvas şeytanların şerrinden -insi ve cinni-. Biz insi şeytanlara odaklanırsak günümüze şöyle çevirebiliriz, medya spekülatörleri, her çeşit algı operatörleri, siyasi troller, ruhbanvari sınıflar, kapitalist reklamlar çağdaş hannaslara birer örnektir. İnsanların algıları ile oynayarak onları fıtri düzlemden saptırırlar. Gerçek ilaha olması gereken bağlılıklarını zedeleyip kendilerine bir çeşit kul/köle ederler. İnsanların Rabbi olan Allah'ın vahiy ve elçi göndermesinin temel nedeni yarattığı insanların özgürlüğünü korumaktır. Ancak gerçek anlamda iman edenler vahyin özgürlük korumasının altına girerler. Kulluk vizyonunu üstlenenler...


İşte bu nedenle sahih "iktidar bilinci" ile donanalım. Şahısperest ve izafi iktidarlara kendimizi kurban etmeyelim. Bilakis, biz özgür kullar olarak onları Melikin-nas'a yöneltmeliyiz. Biz onlara karşı ezik ve muhtaç değiliz. Onlar Melikinnas'a karşı sorumludurlar ve biz onlara daima bunu hatırlatmalıyız.


 Beşeri düzlemde iktidar sahipleri iyi bilmeliler ki; tarih, aynı zamanda izafi iktidarlar çöplüğüdür.


Onlar ki, yeryüzünde kendilerini yerleştirir, iktidar sahibi kılarsak, dosdoğru namazı kılarlar, zekatı verirler, ma'rufu emrederler, münkerden sakındırırlar. Bütün işlerin sonu Allah'a aittir. (Hac:41)

YORUMLAR

  • 0 Yorum