Reklam
Reklam
Net Bilgi Sahibi Olmadan Fikir Sahibi Olma Hastalığı
Mustafa Tosun

Mustafa Tosun

Net Bilgi Sahibi Olmadan Fikir Sahibi Olma Hastalığı

01 Haziran 2020 - 10:00

Günümüz insanının en temel özelliği "net bilgi" sahibi olmamadan kendine zan'larla bir dünya oluşturmasıdır. 

Uzaktan bilgilenme ile kafasında şüpheden başka bir şey oluşmazken her ne olursa olsun kişi/kurum/grup/önder vs hakkında  net bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olması sağlıklı bir durum değildir. 

Kulaktan duyma bilgilerle yetinmek. Tanıma zahmetine girmemek. Oysa bir haftanı ayırsa ne de iyi olur ah bir bilse insan. Üstelik bilgiye ulaşmak ise çok kolay iken bu zamanda. 

Net bir bilgi sahibi ol. Kimse gelip sana bir o yana bir yana savrulan yaprak muamalesi yapmasın. İki gününü ayır en azından. Emin ol birçok zandan kurtulursun. Hep birilerini aval aval dinlemek zorunda kalmazsın. Kendin oku. Kendin araştır. Kendin bir sonuca var. Çevrenle aynı sonuç olmayabilir. Bu sana ait özgün bir yorum olur. Yeri gelir başkaları ile aynı sonuca da varabilirsin ama yine sana ait fikrin. 

İnanın öyle bilgi eksikliğine kurban giden insanlar var ki, konu hakkında yok denecek kadar bilgisi var ama bakıyorsunuz ki o konu hakkında kesin bir kanaati var. Yahu belli ki sana birileri özet sunmuş ve kendi kanaatini de sonuna eklemiş ve sen de hazır kanaate konuyorsun. 

Allah aşkına biraz kalk kendin araştır. Birkaç farklı noktadan bilgi al. Ezbere konuşma. Önce bir tanı. Sonra bilgi sahibi ol. Sonra da değerlendir. Ama zahmet etmeden oluşturduğun her kanaat bil ki sende eğreti duracak. Sana ait olmadığı sırıtacak. Yakışmaz bu görüntü, Allah'ın donanımlı yarattığı insana. 

İşte size tuhaf bir insan tipolojisi.
Sesi de çok çıkar ama böyle insanların.
Onlar kendilerine ezberletilmiş zan'ları başkalarına da yayarak kanaatimce vebal altına girmiş oluyorlar. Başka insanları da kendilerine benzetiyorlar. Halbuki bir problem varsa ortada hemen konuşmak yerine etraflıca tanımak, bilmek altına üstüne bakmak ve o şekilde bir sonuca varmak en iyisi. En azından insaflı davranmana yol açar. Acımasız olmazsın. Birçok merhametsiz zan'ların sebebi aslında olaya veya kişiye tam vakıf olmadan ahkam kesmekle oluyor.

Yüce Rabbimizin şu ayetini hayat felsefesi yapmamız gerekmez mi?

وَلَا تَقْفُ مَا لَيْسَ لَكَ بِه۪ عِلْمٌۜ اِنَّ السَّمْعَ وَالْبَصَرَ وَالْفُؤٰادَ كُلُّ اُو۬لٰٓئِكَ كَانَ عَنْهُ مَسْؤُ۫لاً 

Hakkında bilgin olmayan şeyin ardına düşme! Çünkü kulak, göz ve gönül, bunların hepsi ondan sorumludur.
(isra 36)

Bu ayette zımnen de şunu anlayamaz mıyız, bilgin olmayan şeyin ardında hem gözle hem kulakla  hem de gönülle düş, iyice bilgi sahibi ol. Bu üç duyu organını kullanmadan bir şey hakkında fikir geliştirirsen, karar verirsen, hüküm verirsen bundan sorumlusun, unutma!

YORUMLAR

  • 0 Yorum