Reklam
Reklam
Orucun Kazanımlarına Dair
Mustafa Tosun

Mustafa Tosun

Orucun Kazanımlarına Dair

05 Mayıs 2020 - 11:23

Oruçla zaman algımızı monotonluktan çıkaran, tefekkür, silkelenme, yeniden başlama gibi zamanın üzerinde  manevi başlangıç noktaları oluşturan Yüce Rabbimize hamd olsun.

Oruç, söz konusu Allah'ın emri ise helale bile el uzatmama terbiyesidir. Allah merkezli yaşama bilinci kazandırır insana. Durmayı ve düşünmeyi, insanın sadece mide ve cinsellikten ibaret olmadığını öğretir.

Yeniden bismillah deyip Rabbimizle daha güçlü iletişim fırsatlarının olduğu zaman dilimlerindeyiz.  Boş mide ile tefekkür eden akıl/kalb, Rabbimizle iletişim kanalını güçlendiren bir etkendir. Tefekkür eden insan, yücelme halet-i ruhiyesine girer böylece. 

Nimetin ve özellikle suyun önemini tüm hücrelerimizle hissedip nimetin sahibini farketme ve kendi acziyetimizi ve O'na teşekkür borçlu olduğumuzu anlama sürecidir oruç süreci. 

Birçok insan makro planda acziyetini kavramadığı için Allah merkezli bir yaşam arayışına giremiyor. Malına mülküne ve nüfuzuna güvenen insan, "ben bana yeterim" şeytani vesvesesine yenik düşer. Oruç, en azından fizyolojik acziyetin farkına vardırarak insana yardımcı olur aslında... Bununla beraber şükür bilinci kazandırır insana. Aslında paranın çokluğu ne kadar çok olursa olsun, yerden su çıkmasa ve toprak buğday vermese ne hallere düşeceğinin hayalini kurdurur insana. Bir de bunları verenin KİM olduğunu düşündürür. 

Kendimizi bu manevi kazanımlardan mahrum etmemek için oruç ile Allah merkezli bir hayata adım atmanın fırsatını yakalamalıyız. 

Aynı zamanda;
Alışkanlıklarımıza, modern/seküler/profan yaşam biçimine yenik düşmeme fırsatıdır bu.....

Unutmayalım oruç ayetinin sonunda Yüce Rabbimiz şöyle der:
لَعَلَّكُمْ تَتَّقُونَۙ
... Umulur ki takvalı olursunuz. (bakara:183)

Takva: Allah'a karşı sorumluluk bilincidir, O'ndan sakınmaktır, kulluk duruşunu korumaktır.

Bu nedenle en başta kendi nefsimiz olmak üzere hepimizin oruç ile varması gereken nokta, takva'lı olabilmektir. Sorumluluğunun farkındalığını kaybetmemek...

Selam ve dua ile

YORUMLAR

  • 0 Yorum