Reklam
Reklam
Yaşasın Urfalılar! Teslim Olmadı!
Mustafa Tosun

Mustafa Tosun

Yaşasın Urfalılar! Teslim Olmadı!

11 Nisan 2021 - 15:03

 "Yaşasın Urfalılar teslim olmadı..

Gidiyor kumandanlar dönmüyor geri"

Bugün 11 Nisan, sözlerinden az bir kesiti yukarıda olan türküyü dinledik. Özellikle "dönmüyor geri" sözleri beni duygulandırdı Ardından Urfa'nın kurtuluşuna dair belgesel izledik. Birleşmenin örnekliği ve direnişi görünce duygulanmamak elde değil...

Urfalılar bu günleri ile gurur duymalılar. Tabi bir anlamda bizi de korumuş oldular. Fransızlar oraya yerleşmiş olsaydı, sonradan kuzeye Adıyaman'a doğru gelebilirlerdi. Bu anlamda tarihsel birliğimiz var. Adıyaman'ın kurtuluş günü yoksa bunun sebebi Urfa Direnişidir, diye düşünüyorum..

İngilizler, Fransızlara devretmiş işgali. Fransız bir komutan da Urfa'yı işgal etmeyi "talih kuşu" olarak değerlendirmiş.

Onikiler ismi ile nam salan ileri gelenler, Kur'an üzerine yemin ederek direniş kararı almışlar.

Bucak aşiretinden Siverekli Ali bey'in hapsedilmesine karşı Badıllı aşireti lideri Fransız yetkililerine Ali Bey'in serbest bırakılmasına dair mesaj gönderiyor, aksi halde üzerlerine saldıracaklarını bildiriyor. Bu mektup üzerine serbest bırakılıyor.

Arap aşiretleri de direnişe katılma kararı alıyorlar. Galiba katılmayan da varmış. Hatta Fransızlara ihbar durumu da olmuş.

Fransız askerler, kadınların bulunduğu Vezir Hamamı'na baskın düzenlemesi halkın galeyana gelmesine yol açmış.

Ermenilerin silahlandırılması meselesi de var.
Ayrıca Fransız ordusu içinde maalesef Cezayirli müslüman askerlerde varmış, hatta araplar "ene müslim" diyerek bağırmışlar.
(anlatımımda eksik ve hata varsa düzeltilmesini beklerim)
*
Hasılı Urfa'nın kurtuluşu halkın yerel gücü ve direnişiyle gerçekleşmiştir. Özellikle yerel güçler diyorum ki, sebebi şu ki ekser olarak Arap ve Kürt halkların ortak direnişi olarak görülmesi gerekir. Urfalılar kendilerine özgü bu direnişi bilmeliler. Bunu asla dar bir alana hapsetmesinler.

Çocuklarına bu direnişi iyice belletmeliler. Zira bu direnişte müslüman halkın farklı etnik kökende olsa da birlik olma örneği var.

Bu direnişte fıtrat ve iman gücüyle şehid olanların şehadeti Rabbimiz katında kabul olsun.

YORUMLAR

  • 0 Yorum