Reklam
Reklam

Araştırmacı- yazar Fırat; "Şanlıurfa’nın tarihi surları yok ediliyor"

Araştırmacı-Yazar Recep Fırat, www.urfaradikal.com haber sitemize yaptığı açıklamada:

Araştırmacı- yazar Fırat; "Şanlıurfa’nın tarihi surları yok ediliyor"

Araştırmacı-Yazar Recep Fırat, www.urfaradikal.com haber sitemize yaptığı açıklamada:

Araştırmacı- yazar Fırat;
20 Mayıs 2022 - 23:28
Reklam

Şanlıurfa’nın da tıpkı Diyarbakır surları gibi etrafı surlarla çevrili lakin  tarihi surları harap durumda.  “Üzerinde beton inşaatlar  yükseliyor. Değişik yerlerine briket örülmüş.

Ayrıca, Surların tamamı çok kötü durumda. Taşlar kopup yuvarlanmış, devamında ne olduğunu bilmediğim surlarla bitişik tarihi bir çok yapı da harap durumda”
Şanlıurfa’nın tarihi kaynaklarından edindiğim bilgilere göre 6 adet giriş kapısı vardır. Şanlıurfa geçmişte surlarla çevrili idi. Şehre girmek isteyen mutlaka bu kapılardan birini kullanmak zorundaydı. Bu kapılarından isimleri şunlardır:

1-Harran Kapısı,

2-Bey Kapısı,

3-Samsat Kapısı,

4-Saray Kapısı,

5-Dağyanı Kapısı

6-4. Murat Kapısı

 

Bu kapılardan Harran Kapısı, Bey Kapısı, Samsat Kapısı kısmen ayakta dururken Saray Kapısı, Dağyanı Kapısı ve 4. Murat Kapısı yok olmuş durumdadır. Ben  Şanlıurfalı biri olarak milli sorumluluk bilinci ile surların ve  kapılarının yeniden inşa ve restore yoluyla  turizme, tarihe, kültüre yeniden güzelim ülkemize  kazandırılmasını ümit ediyorum. Her tarafından tarih ve kültür çıkan Şanlıurfa, birçok medeniyete beşiklik yapmış kadim bir kenttir. Birçok tarihi değeri gün yüzüne çıkan kentin ne yazık ki, tarihi surlarına pek kıymet verilmiyor. Şanlıurfa’da dikilen beton binalardan tarihi yerler nasibini alırken. Daha çok sit alanının imara açılıyor olması daha çok yıkıma yol açmıştır. Bu tahribatı uzun süredir yakından takip ediyorum.

Lütfen sahip çıkalım.

 Tarihi  kale ve surları MÖ 132 ile MS 244 yılları arasında[1] Mezopotamyada antik dönemde Osroene     tarafından inşa edilmiştir. 

Bir  dönem   Eyyubiler,  Mervaniler devletleri  urfa surlarının tamir ve onarım işlerini yapmışlardır. Urfa kapılarından bugün ayakta kalan sadece Harran Kapıdır. diğer Urfa sur kapıları 1950 yıllından sonra tamamen tahrip edildi. Büyük bir tarihi geçmişe sahip Urfa Surlarının günümüzde  tahrip’i  devam ediyor. Bediüzaman mezarlığın yanında surlar boylu boyunca    devamında ne olduğunu bilmediğim  tarihi bir çok esrarlı yapı da harap olmuş. Söz edeceğim ikinci sur kalıntısı ise Harrankapı sıdır.

Daha önce güneye bakan tarafını görmüştüm. Eski, yorgun, üzerini kurumuş otlar ile  kaplanmış. Bu gün hususi etrafını dolaşınca durumunun daha çok daha kötü olduğunu gördüm. O da tıpkı Samsat Kapısındaki gibi yıkılıyor. Bu gidişle her iki sur kalıntısı da yok olup gidecek.

Göz göre göre...

Yok olmasın. Lütfen  görün. Böyle olmamalı." Dedi

Urfa Radikal Haber 



 

YORUMLAR

  • 0 Yorum