Reklam
Reklam

ŞOBM, Yanan Orman Alanları Yeniden Ağaçlandırılıyor

  Şanlıurfa Orman Bölge Müdürlüğünden yapılan açıklama şöyle:  

ŞOBM, Yanan Orman Alanları Yeniden Ağaçlandırılıyor

  Şanlıurfa Orman Bölge Müdürlüğünden yapılan açıklama şöyle:  

ŞOBM, Yanan Orman Alanları Yeniden Ağaçlandırılıyor
20 Mart 2024 - 11:10
Reklam

“Şanlıurfa Orman Bölge Müdürlüğümüzde Yanan Orman Alanları Yeniden Ağaçlandırılıyor, Ormanlarımız Küllerinden Doğuyor.
 
Ormanlarımız anayasal koruma altındadır. Yanan orman alanları Anayasa'mızın 169'uncu maddesi gereği en geç 1 yıl içinde yeniden ağaçlandırılmak zorundadır. Yanan alanların 1 metrekaresi dahi başka bir amaçla kullanılmamakta ve tamamı yeniden ağaçlandırılmaktadır.
 
Şanlıurfa Orman Bölge Müdürlüğü'nde yanan ormanlık alanlardan imara açılmış veya başka maksatla kullanılmış 1 metrekare dahi ormanlık alan bulunmamaktadır. Yanan alanların her bir metrekaresine o bölgeye uygun fidanlar dikiyoruz. Yeniden bir orman ve ekosistem oluşması için tüm personelimizle büyük mücadele veriyoruz.
 
Ormanların korunması ve geliştirilmesi için çalışıyor, orman yangınlarından zarar gören alanları en geç 1 yıl içinde ağaçlandırarak tekrar orman vasfına dönüştürüyoruz. Yangından zarar gören orman alanlarında en kısa sürede yanan ağaçların kesimi ve sahadan uzaklaştırılmasını sağlıyoruz. Bu alan için teknik heyetin hazırlamış olduğu projeye göre, ormancılık teknikleri ile aynı yıl içinde rehabilitasyon, tensil veya ağaçlandırma çalışmaları ile tekrar ormanlaştırıyoruz. Orman yangınlarının %11'i doğal nedenlerden kaynaklı, %89'u insan kaynaklı çıkmaktadır.
 
Orman Bölge Müdürlüğümüzde yandıktan hemen sonra ağaçlandırılan bazı sahalara örnekler;
 
2019 yılında Adıyaman ili Gölbaşı İlçesi Karabahşili köyü, Hançay mevkiinde yanan 15.5 Ha. ormanlık alan tekrar ağaçlandırıldı. Yanan alanın aynı yıl kızılçam türüyle ağaçlandırılması yapılmıştır.
 
2020 yılında Şanlıurfa Haliliye Osmanbey sahasında yanan 45 ha. Ormanlık alana 207.400 adet fidan dikilerek yeniden ağaçlandırılması yapılmıştır.
 
2023 yılında Şanlıurfa Karaköprü ilçesi bölge müdürlüğünde ormanlık alanda yanan 6,8 ha. Ormanlık alan 11 kasım milli Ağaçlandırma Gününde tüm halkımızın katılımıyla yeniden ağaçlandırılması sağlanmıştır.
 
Ormanlar, bir milletin en önemli zenginlik kaynağıdır. Çok uzun bir süreçte oluşan ormanlarımızı korumak ve yeni orman alanları oluşturmak hepimizin vatandaşlık görevidir. Bu vatandaşlık görevimizi yerine getirirken ağacı ve ormanı korumanın uygarlığın en temel göstergesi olduğunu çocuklarımıza öğretmeli ve bu bilinçle ormanlarımıza sahip çıkmalıyız.
 
Ormanda ateş veya duman gördüğünüzde hemen Acil Çağrı Merkezi 112'yi arayarak Orman Yangınını haber vermeyi unutmayın.”
 

YORUMLAR

  • 0 Yorum