Reklam
Reklam

Suruç Ve Birecik İlçeleri Alt Yapı İhaleleri İle İlgili Basın Açıklaması

Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi ŞUSKİ Genel Müdürlüğüne yönelik bazı sosyal medyada ve basında yer alan iddialarla ilgili Şanlıurfa’da görev yapan medya mensuplarına ŞUSKİ Genel Müdürü Muhammed Said Güllüoğlu açıklamalarda bulunarak “Bahsedilen belge ve Teklif isteme dokümanları tümü şeffaf bir şekilde ŞUSKİ Genel Müdürlüğü ve ilgili kuruluşların resmi internet sayfalarında her vatandaşa açık olacak şekilde ilan edilmiştir” dedi.

Suruç Ve Birecik İlçeleri Alt Yapı İhaleleri İle İlgili Basın Açıklaması

Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi ŞUSKİ Genel Müdürlüğüne yönelik bazı sosyal medyada ve basında yer alan iddialarla ilgili Şanlıurfa’da görev yapan medya mensuplarına ŞUSKİ Genel Müdürü Muhammed Said Güllüoğlu açıklamalarda bulunarak “Bahsedilen belge ve Teklif isteme dokümanları tümü şeffaf bir şekilde ŞUSKİ Genel Müdürlüğü ve ilgili kuruluşların resmi internet sayfalarında her vatandaşa açık olacak şekilde ilan edilmiştir” dedi.

22 Eylül 2022 - 19:36
Reklam

                                                   

 

ŞUSKİ Genel Müdürümüz Muhammed Said Güllüoğlu;

 

1-     Bahse konu Alt Yapı ihaleleri Avrupa Birliği İhale Mevzuatına göre yapılmış olup.  Bu mevzuat Kamu İhale Kurumu ( KİK ) den farklı ilerlemektedir. Şöyleki Tüm dokümanlar İngilizce ve Türkçe hazırlanmakta ve yine tüm dokümanlar ŞUSKİ Genel Müdürlüğü, İller Bankası Bölge Müdürlüğü, İller Bankası Genel Müdürlüğü ve Finansman kuruluşu olan AFD yetkilerince İhale sırasıyla kontrol edilmekte, gelen sorulara cevaplar ise aynı silsile ile cevaplanmaktadır. Bu ihalelerin onay makamı Fransız Kalkınma Ajansı ( AFD ) kuruluşudur.

 

 

2-     Muhtelif sosyal medya hesaplarında paylaşılan dokümanlara ihaleden önce ve an itibariyle dahi ŞUSKİ Genel Müdürlüğü, İller Bankası Genel Müdürlüğü ve AFD Kuruluşunun resmi internet sayfalarında kamuyu erişimine açıktır. Aynı zamanda İhale öncesinde İhale Kriterleriyle ilgili bilgiler de aynı resmi sayfalarda paylaşılmıştır.

 

3-     Resmi sayfalarda yayınlanan ve her vatandaşın erişime açık olan Teklif İsteme Dokümanlarında Suruç Kanalizasyon ve yağmursuyu Şebeke yapım işinin iş büyüklüğü ile Birecik Kanalizasyon Şebeke yapım işinin iş büyüklüğü ile doğru orantılı olarak teklifçilerden Bilanço,İş bitirme, ekip-ekipman, vb kriterleri sağlanması istenmiş ve bahse konu kriterleri sağlayan firmaların teklifleri geçerli olacağı ilgili teklif isteme dokümanlarında belirtilmiştir. İsteyen herkes ilgili teklif isteme dokümanına resmi sayfalardan ulaşabilirler.

 

BİRECİK KANALİZASYON İHALESİ

 

1-     Teklif dosyalarında teminat mektubu kısmında bulunan bir çelişkinin düzeltilmesi için Finans kuruluşu olan AFD den görüş istenmiş ve gelen görüş neticesinde Teminat mektupları incelenmiştir. İstenilen görüş talebi Finans kuruluşu olan AFD tarafından detaylı incelenmiş ve karar bağlanması süreç almıştır. Görüşlerin istenmesi ve incelemelerin devamı esnasında daha önceden ön görülen ve Teklif isteme dokümanında belirtilen usul ve esaslar doğrultusunda ihaleye teklif veren tüm firmalardan süre uzatmaları istenmiştir. İlk teklif uzatmasında birinci firma haricinde tüm firmalar teklifi uzatmış ve birinci firma olan Atilla-Ekip İş Ortaklığı firması değerlendirme dışı kalmıştır.

 

 

2-     Süre uzatımından sonra teklif isteme dokümanında belirtilen İnşaat İşi Ciro ve Bilançolarının Yeminli Mali Müşavir onaylı olacağı belirtilmiş fakat  Yapılan incelemelerde Kural-Arges-Mst iş ortaklığı firmasının inşaat işi ciro ve bilançolarının yeminli mali müşavir onaylı olmadığı görülmüş bunun üzerine ilgili iş ortaklığı firmasından belgelerin yeminli mali müşavir onaylı olarak sunulması defaten resmi yazışmalar ile istenmiş fakat kurumumuza yeminli mali müşavir onaylı belgeler gönderilmemiş bu nedenle Kural-Arges-Mst firması süre uzatmamış değerlendirme dışı kalmıştır.

 

 

3-     Öz Aras firmasının dokümanları incelendiğinde Teklif isteme dokümanında belirtilen kriterlerinde Çevre ve Sosyal Sağlık ve Güvenlik iş bitirmesi sağlanmadığından değerlendirme dışı kalmış.

 

4-     Buğra-Aysel İş ortaklığı teminat mektubu teklif isteme dokümanında belirtilen kriterleri karşılayamadığından dolayı değerlendirme dışı kalmış.

5-     Nihai olarak bahse konu Birecik Kanalizasyon Şebeke Yapım işi teklif dokümanlarında kriterleri sağlayan en uygun başarılı teklif olan Tektaş Beton olarak düzenlenen değerlendirme raporu AFD tarafından onaylanmış ve sözleşmeye çağırılması tarafımıza iletilmiştir.

 

SURUÇ KANALİZASYON VE YAĞMURSUYU İHALESİ

 

1-     Suruç Kanalizasyon ve Yağmursuyu Şebekesi Yapım İşi FRIT Hibe Fonundan karşılanmaktadır.  21/12/2021 tarihinde ŞUSKİ Genel Müdürlüğünde ihale edilmiştir. Teklif dosyaları tüm teklifçiler ve idarelerin temsilcileri huzurunda sunmuş oldukları teklif dosyaları açılmış ve tutanağa bağlanmıştır.

 

2-     Tüm teklif dosyaları ve tutanaklar eş zamanlı olarak İller Bankası ve AFD yetkilileriyle paylaşılmıştır. Teklifçilere ait olan teklif dosyalarında bulunan bilançolar, iş bitirmeleri, teknik personel kriterleri, mobilizasyon şemaları teker teker incelenmiş ve gün aşırı olarak bilgiler paylaşılmıştır

 

3-     Birecik Kanalizasyon Yapım işi kapsamında olduğu gibi Teminat mektupları konusunda AFD incelemesinden kaynaklı gecikmeden dolayı teklif geçerlilik süresi dolduğundan Teklif isteme dokümanındaki usul ve esaslar doğrultusunda tüm firmalardan teklif sürelerini uzatmaları istenmiş Birinci Firma , İkinci Firma ve Altıncı firma süre uzatmamış değerlendirme dışı kalmıştır.

 

4-     Birinci firma olan Kural-Arges-Mst iş ortaklığı birecik Kanalizasyon yapım işinde olduğu gibi yeminli mali müşavir onaylı olarak bilanço ve cirolarını sunmamışlardır. Kural-Arges-Mst iş ortaklığına dokümanlarının yeminli mali müşavir onaylı olarak gönderilmesi için resmi yazılar yazılmış ve süre verilmiştir. Bu süreler zarfında bahse konu bilanço ve ciroları yeminli olarak vermemişlerdir. Bunlar devam ederken teklif isteme dokümanında belirtilen usul ve esaslara göre tekrardan süre uzatımları istenmiş ve Kural-Arges-Mst iş ortaklığı süreyi uzatmadığını beyan etmiş ve değerlendirme dışı kalmıştır.

 

5-     Nihayi olarak bahse konu Suruç Kanalizasyon ve Yağmursuyu Şebeke Yapım işi teklif dokümanlarında kriterleri sağlayan en uygun başarılı teklif olan Asil-Çeltikçioğlu-İmsa iş ortaklığı olarak düzenlenen değerlendirme raporu AFD tarafından onaylanmış ve sözleşmeye çağırılması tarafımıza iletilmiştir.

 

6-     Süre uzatımlarına cevap veren ve teklifini uzatan Beşinci firmanın fiyatı ve teknik acıdan incelenmiş başarılı olmasına rağmen, Başarılı olan Dördüncü firmanın fiyat olarak daha uygun olmasından dolayı sözleşmeye çağırılmıştır.

 

SURUÇ İÇMESUYU ŞEBEKE

 

1-     ŞUSKİ Genel Müdürlüğü olarak İller Bankası aracılığı ile Avrupa Yatırım Bankası (AYB)  ile Suruç İçmesuyu Şebeke Yapım İşi finansmanı doğrultusunda MADAD Hibe fonu alt hibe anlaşması imzalanmış ve ihale dosyaları hazırlanarak yapım işi ihalelerine çıkılmıştır. İhalelerin değerlendirmesi ve sözleşme aşaması onay makamı AYB kuruluşudur.

 

 

2-     Suruç İçmesuyu Şebeke Yapım işi MADAD hibe fonu kapsamında sağlanacaktır. 11/05/2022 tarihinde ŞUSKİ Genel Müdürlüğünde ihale edilmiştir. Teklif dosyaları tüm teklifçiler ve idarelerin temsilcileri huzurunda sunmuş oldukları teklif dosyaları açılmış ve tutanağa bağlanmıştır.

 

3-     Tüm teklif dosyaları ve tutanaklar eş zamanlı olarak İller Bankası ve AYB yetkilileriyle paylaşılmıştır. Teklifçilere ait olan teklif dosyalarında bulunan bilançolar, iş bitirmeleri, teknik personel kriterleri, mobilizasyon şemaları teker teker incelenmiş ve gün aşırı olarak bilgiler paylaşılmıştır.

 

 

4-     Bir süredir sosyal medya mecralarında dolaşan fotoğraflarda göründüğü gibi Birinci düşük teklif veren Karas-Uluova-Arges iş ortaklığı firmasının teklif isteme dokümanında belirtilen usul ve esaslar dogrultusunda teminat mektubu getirmediği buna rağmen teklif isteme dokümanındaki usul ve esaslar doğrultusunda Türk Lirası cinsinden sunulan teminat mektubunun avro olarak sunulması istenmiş fakat ilgili iş ortaklığı firmasından avro teminat mektubu sunmayacaklarını beyan etmişlerdir. Bunların neticesinde bahse konu iş ortaklığı firması değerlendirme dışı kalmıştır.

 

5-     Üçüncü firma olan İncekaya-Artit İş Ortaklığı firmasının da Teklif İsteme Dokümanında bulunan Teklifin %3’den düşük teminat mektubu sunmuş olması nedeni ile değerlendirme dışı kalmıştır.

6-     Bunların neticesinde ikinci firma olan Buğra-Atilla iş ortaklığı adına değerlendirme raporu hazırlanmış ve AYB onayına sunulmuş onay alınmasıyla firmalara ihale karar bildirimleri yapılmıştır.

 

İddialara Yanıt Olarak

 

1-     Görsel ve Yazılı mecralarda ihaleler hakkında bir takım iddialarda bulunulmuş. Bu iddialar kapsamında sadece “İhale Sonuç Bilgi Formu” paylaşılarak kamu zararına sebebiyet verildiği iler sürülmüştür. Bahsedilen belge ve Teklif isteme dokümanının tümü şeffaf bir şekilde ŞUSKİ Genel Müdürlüğü ve ilgili kuruluşların resmi internet sayfalarında her vatandaşa açık olacak şekilde ilan edilmiştir. Bu belgeler halen ekranda görüleceği üzeri Web sitemizde erişme açıktır. Her vatandaşımız belgeleri detaylı inceleyebilirler.

 

 

2-     Suruç Kanalizasyon ve Yagmursuyu İhalesi Değerlendirmesi tamamlanıp ihale karar bildirimi yayınlanmasından sonra ihaleye teklif veren hiçbir firma karar sonucuna yönelik herhangi bir itirazda bulunmamıştır.

 

 

3-     ŞUSKİ Genel Müdürlüğü olarak yaptığımız hibe anlaşmaları ile Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi ŞUSKİ Genel Müdürlüğü öz kaynak bütçesinden 1 kuruş ödeme yapılmayacaktır. Suruç ve Birecik İlçelerinin yıllardır sorun haline gelen alt yapı çalışmaları tamamlanmış olacak ve önümüzdeki 50 yıl boyunca alt yapı sorunu yaşanmayacaktır.

 

 

4-     Dış kaynaklı yapılan ihalelerimizde gün itibariyle emtia fiyatları incelendiğinde sözleşme bedelleri ile bu çalışmaların güncel maliyetler olduğu ve herhangi bir fazla ödeme yapılmayacağı görülmektedir.

 

5-     Bu ihalelerin emtia fiyatlarındaki artış göz önüne alınarak iptal edilmesi halinde bu hibe fonlarının iptal söz konusu olacağı ve 2 ilçemizin 50 yıllık alt yapı sorunun sekteye uğrayacağı açıktır.

 

6-     ŞUSKİ Genel Müdürlüğü olarak bugüne kadar 750 Milyon TL dış kredi finansmanı ve 60 milyon Euro Hibe alınarak alt yapı projelerimizi hayata geçirdik ve bundan sonrada hizmet noktasında aynı kararlık ve vizyon ile devam edeceğiz.

 

 

 

YORUMLAR

  • 0 Yorum