Reklam
Reklam

KENT AKLI, "Deprem Dirençli Kentler Oluşturmak Mümkün!"

Şanlıurfa’da KENT AKLI isimli sivil platform, belediye ve belediye başkanlarına deprem dayanıklı yapılar oluşturulması için 8 maddelik bir rapor sundu.

KENT AKLI, "Deprem Dirençli Kentler Oluşturmak Mümkün!"

Şanlıurfa’da KENT AKLI isimli sivil platform, belediye ve belediye başkanlarına deprem dayanıklı yapılar oluşturulması için 8 maddelik bir rapor sundu.

KENT AKLI,
16 Şubat 2024 - 15:35
Reklam

KENT AKLI isimli sivil platformun açıklaması şu şekilde:

BASINA VE KAMUOYUNA

6 Şubat 2023 Kahramanmaraş merkezli meydana gelem deprem deprem dirençli kentlerin oluşturulmasının önemini tekrar ortaya koydu. Günümüzde, kentlerin deprem riskine karşı güvenli ve yaşanabilir olması büyük önem taşımaktadır. Bu bağlamda, çağdaş ve deprem dirençli kentlerin oluşturulması için alınacak önlemler hakkında KENT AKLİ İNİSİYATİFİ olarak bu açıklamayı gerekli görüyoruz. Çağdaş ve Yaşanabilir Kentler İçin Deprem Direnci açısından alınacak önlemler bu şekilde sıralanabilir:

1. Risk Değerlendirmesi ve Planlama:

Kentlerdeki deprem risklerinin doğru bir şekilde değerlendirilmesi ve buna uygun planlamaların yapılması gerekmektedir. Bu kapsamda, yapılaşma alanlarının belirlenmesi ve riskli bölgelerden kaçınılması önem arz etmektedir.

2. Yapı Standartları ve Yönetmelikler:

Çağdaş ve deprem dirençli binaların inşası için güncel yapı standartları ve yönetmelikler belirlenmeli ve bu standartlara uygun şekilde yapılar inşa edilmelidir.

3. Altyapı Yatırımları:

Su, elektrik, gaz gibi altyapı sistemlerinin depreme dayanıklı olması ve düzenli bakımının yapılması sağlanarak, kentlerin afetlere karşı daha hazırlıklı olması hedeflenmektedir.

4. Eğitim ve Farkındalık:

Kent sakinlerinin deprem riski ve alınması gereken önlemler konusunda eğitilmesi ve bilinçlendirilmesi büyük önem taşımaktadır. Bu sayede, afet durumlarında daha etkin bir şekilde hareket edilebilir.

5. Açık Alanlar ve Yeşil Alanlar:

Kent içinde yeşil alanlar ve parklar oluşturularak, insanların doğal afetlerden sonra toplanabileceği güvenli bölgelerin sağlanması hedeflenmektedir.

6. Afet Planları ve Acil Durum Hazırlıkları:

Kentte afet durumlarında yapılacakların belirlendiği afet planlarının oluşturulması ve düzenli olarak tatbikatların yapılması, kentlerin afetlere karşı daha hazırlıklı olmasını sağlayacaktır.

7. Kamu Yatırımları ve Risk Azaltma Projeleri:

Kent yönetimleri, deprem riskini azaltacak kamu yatırımlarını ve projelerini desteklemeli ve hayata geçirmelidir.

8. Toplumsal Katılım ve İşbirliği:

Kent sakinlerinin ve yerel paydaşların katılımıyla, kent planlaması ve afet önlemleri konusunda işbirliği sağlanması, kentlerin daha dirençli hale gelmesine katkı sağlayacaktır.

Bu önlemlerin alınmasıyla, çağdaş, yaşanabilir ve deprem dirençli kentlerin oluşturulması ve kent sakinlerinin güvenliği ve refahı için önemli adımlar atılmış olacaktır.

YORUMLAR

  • 0 Yorum