Reklam
Reklam

Şanlıurfa Milletvekili AYAN, İŞİD tarafından Kaçırılan Ezidi kızı meclise taşıdı

HEDEP Şanlıurfa Milletvekili Dilan KUNT AYAN, "Mağdur küçük A.S.O., Bakanlığınız tarafından kurum bakımına alındığında suç mağduru çocuklar hakkında uygulanan hangi koruma önlemleri alınmış, nasıl bir rehabilitasyon süreci yürütülmüştür?"

Şanlıurfa Milletvekili AYAN, İŞİD tarafından Kaçırılan Ezidi kızı meclise taşıdı

HEDEP Şanlıurfa Milletvekili Dilan KUNT AYAN, "Mağdur küçük A.S.O., Bakanlığınız tarafından kurum bakımına alındığında suç mağduru çocuklar hakkında uygulanan hangi koruma önlemleri alınmış, nasıl bir rehabilitasyon süreci yürütülmüştür?"

Şanlıurfa Milletvekili AYAN, İŞİD tarafından Kaçırılan Ezidi kızı meclise taşıdı
31 Ekim 2023 - 18:12
Reklam

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA
 
Aşağıdaki sorularımın Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaştarafından Anayasanın 98. ve İçtüzüğün 96. ve 99. maddeleri gereğince yazılı olarak cevaplandırılmasını arz ederim. 30.10. 2023
 
Dilan KUNT AYAN
Şanlıurfa Milletvekili
 
Ankara’da 2021 yılında, IŞİD tarafından “savaş ganimeti” olarak kaçırılan, ardından satın alan aile tarafından 2017 yılında Türkiye’ye getirilen 7 yaşındaki Ezîdî bir kız çocuğunun, Darkweb (derin internet) yoluyla satışa çıkarıldığı tespit edilmiş ve Ankara Emniyet Müdürlüğü tarafından örgüt evine operasyon yapılmıştır. Basın ve kamuoyunda da büyük etki uyandıran bu haberin ardından, S.O. isimli IŞİD üyesi tespit edilen şahıs tutuklanmış; 7 yaşındaki A.S.O isimli mağdur küçüğün ise Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından koruma altına alındığı Bakanlığınız tarafından açıklanmıştır.
 
Yapılan operasyonda küçük kızın evde bulunduğu, suç mağduru olduğu tespit edilmesine rağmen, sanık hakkında yalnızca örgüt üyeliği suçlamasıyla dava açılmış, yargılama yapılmıştır. Bu gelişmenin ardından Özgürlük İçin Hukukçular Derneği ve pek çok hukuk kurumu “İnsanlığa Karşı Suç” ve “İnsan Ticareti Suçu” yönünden ortak suç duyurusunda bulunmuş, açılan soruşturmanın sonucunda sanık S.O. hakkında “İnsan Ticareti Suçu” işlediği yönünden ceza davası açılmıştır.
 
Yapılan dosya incelemesinde;soruşturma aşamasındailk olarak Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na bağlı Ankara Pursaklar Sevgi Evleri’nde koruma altına alınan çocuk, 3 ay sonra hafta sonları IŞİDli ailenin evine gönderilmeye başlanmıştır. Dosya kapsamında da yer alan ve 26.10.2023 tarihli duruşmada da tanık olarak dinlenen Sosyal Çalışmacı‘nın raporuna istinaden ve Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın onayı ile, 21 Haziran 2022 tarihinde çocuk hakkında uygulanan koruma kararının kaldırıldığı, Pursaklar Sevgi Evleri personeli tarafından imzalanan teslim tutanağı ile A.S.O. ‘nunkendisini kaçıran ve satışa çıkaran IŞİD’li aileye tamamen teslim edildiği ortaya çıkmıştır.
 
Aile ve SosyalHizmetler Bakanlığı başta olmak üzerepek çok kurum ve yargı merciinin ağır ihmalleri, görev ve sorumluluklarına aykırı şekilde hareket etmesi sonucu, koruma altındaki çocuğun üstün yarar ve menfaati açıkça ihlal edilmiş, henüz “insan ticareti suçu”ndan açılan dava devam ederken çocuğun adresi, iletişimi, nerede ve hangi koşullarda olduğunun bilgisi kaybedilmiştir.
 
26.10.2023 tarihinde Ankara 15. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmada, başta hukuk kurumlarının, kadın örgütlerinin, kadın siyasetçilerin ve vekillerin dosyayı dikkatle takip etmesi, çocuğun IŞİD’lilere teslim edilmesinin basına ve kamuoyunun gündemine gelmesi üzerine, Aile ve Sosyal HizmetlerBakanlığı Resmî Twitter Hesabı üzerinden 26.10.2023 tarihinde, gece yarısı saat 23.57’ de aşağıdaki Basın Açıklaması’ nı yapmıştır. Açıklama:
 
Bazı basın yayın organlarında ve sosyal medyada yer alan yabancı uyruklu S.O. iddialar üzerine kendi ikametgahından İl Emniyet Müdürlüğümüzce gözaltına alınmıştır. Yabancı uyruklu çocuk A.S.O. ise annesi S.A.M. ilebirlikte yaşadığı kendi ikametinden çocuğun üstün yararı düşünülerek örselenmemesi adına tedbir amaçlı olarak Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğümüz tarafından devlet korumasına alınmıştır.”şeklindedir.
 
Buna rağmen, 27.10.2023 tarihinde sanık S.O. ‘nun devam eden davanın bir önceki gün duruşmasında alınan ara kararı gereğince ifadesinin alınmak üzere, Ankara Adliyesi’ne getirildiği, ifadesinin alınmasının ardından ise serbest bırakıldığı avukatlar aracılığıyla tespit edilmiştir. Ayrıca dosyada kısıtlık kararı alınmıştır. Daha bir gün önce Ankara Valiliği’nin ve Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın yaptığı açıklamaların açıkça doğru olmadığı, kamuoyuna yanlış ve yanıltıcı bilgiler verildiği ortaya çıkmıştır.
 
Bu bağlamda;
 

  1. Mağdur küçük A.S.O., Bakanlığınız tarafından kurum bakımına alındığında suç mağduru çocuklar hakkında uygulanan hangi koruma önlemleri alınmış, nasıl bir rehabilitasyon süreci yürütülmüştür?
 
  1. Mağdur küçük A.S.O., Bakanlığınız tarafından koruma altındayken hangi gerekçelerle, kendisine karşı suç işleyen örgüt üyesi kişilere teslim edilmiştir?
 
  1. Bakanlığınız tarafından koruma altında iken Ankara 3. Çocuk Mahkemesi tarafından koruma kararının kaldırılmasına gerekçe yapılan Sosyal İnceleme Raporu’nu hazırlayan kişi ve kişilerce Bakanlığınız bünyesinde idari soruşturma açılmış mıdır? Açıldıysa akıbeti hakkında bilgi veriniz.
 
  1. 21 Haziran 2022 tarihinde koruma tedbiri kaldırılarak kendisini kaçıranaile üyelerine teslim edilen A.S.O.’ nun geçen süre zarfında nerede ve hangi koşullar altında yaşadığı Bakanlığınız tarafından takip edilmiş midir?Edildiyse sürece dair gözlem ve raporlarınız hakkında bilgi veriniz.
 
  1. 21 Haziran 2022 tarihinde koruma kararı kaldırılan çocuk hakkında, 26.10.2023 tarihinde yeniden koruma kararı alınmasının gerekçesi nedir?
 
  1. A.S.O.’nun kuruma alınmasına gerekçe olan ceza dosyasında, kendisini alıkoyan S.O. isimli şahıs hakkında yalnızca “örgüt üyeliği” ve “üst düzey örgüt yöneticiliği” suçlarından soruşturma yürütülmüştür. Bakanlığınız tespit ettiği hususlar doğrultusunda, “insanlığa karşı suç” ve “insan ticareti suçu” bakımından, görev ve yetkisi gereği suç duyurusunda bulunmuş mudur?
 
  1. A.S.O. birden fazla suçun mağduru ve devam eden birkaç yargılamada mağdur sıfatıyla taraf olmasına rağmen, Bakanlığınız ve Adalet Bakanlığı işbirliği kurulmuş mudur?Çocuk Koruma Kanunu uyarınca uzman personel eşliğinde ifadesinin alınması, hak ve menfaatlerinin yasal olarak korunması için hangi adımlar atılmıştır?
 
  1. A.S.O.’yu yasal süreçlerde temsil etmesi için küçüğün koruma altına alındığı tarihten itibaren Bakanlık tarafından bir avukat tayin edilmiş midir? Bakanlığınız, Ankara 15. Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam eden 2023/ 108 E. Sayılı dosyaya avukat görevlendirmesini hangi aşamada yapmıştır?Avukatın dosyanın 2. Duruşmasında dosyaya katılması ve hazırlıksız olmasının nedenleri nelerdir?
 
  1. Bakanlığınızın resmî Twitter hesaplarında yapmış olduğu basın açıklamasında verilen bilgiler hangi karar ve işlemlere dayanarak yapılmıştır?
 
  1. Ceza yargılaması süren sanık S.O. hakkında herhangi bir tutuklama veya gözaltı işlemi yapılmamasına rağmen neye dayanarak kamuoyuna gerçeği yansıtmayan, yanıltıcı bilgiler verilmiştir?
 
  1. Bakanlığınız tarafından koruma altına alındığı açıklanan mağdur A.S.O. halihazırda hangi koşullarda tutulmaktadır? Hakkında hangi koruma tedbirleri uygulanmaktadır? A.S.O. hakkında yeniden psikolojik, fiziksel, duygusal ve sosyal inceleme yapılmış mıdır?
 
  1. A.S.O.’nun 1.5 yaşında tahminen Şengal bölgesinde kaçırılarak satıldığı, Ezîdî olduğu iddiaları uyarınca gerçek kimliği, gerçek ailesine ve yakınlarına ulaşmak için Bakanlığınız tarafından herhangi bir girişimde bulunulmuş mudur?

YORUMLAR

  • 0 Yorum