Reklam
Reklam

Urfalıların acı günü, Necmi amca vefat etti

* Adalet Partisi/Doğru Yol Partisi Şanlıurfa Milletvekilliği ile Turizm ve Tanıtma, Adalet, Tarım ve Köy İşleri, Devlet Bakanlıkları, Başbakan Vekilliği görevlerinde bulunan Urfalıların Necmi amcası Necmettin Cevheri, Hakkın rahmetine kavuştu.

Urfalıların acı günü, Necmi amca vefat etti

* Adalet Partisi/Doğru Yol Partisi Şanlıurfa Milletvekilliği ile Turizm ve Tanıtma, Adalet, Tarım ve Köy İşleri, Devlet Bakanlıkları, Başbakan Vekilliği görevlerinde bulunan Urfalıların Necmi amcası Necmettin Cevheri, Hakkın rahmetine kavuştu.

Urfalıların acı günü, Necmi amca vefat etti
07 Eylül 2023 - 10:44
Reklam

Ünlü siyasetçiler Süleyman Demirel ve Tansu Çiller ile Devletin en üst kademesinde görev alıp başarıyla ülkemize ve memleketimize hizmet eden, yaptıklarının haberini bile yaptırmayıp, “Allah biliyor ya yeter. Bizim görevimiz ülkemize, memleketimize, milletimize hizmet etmek” diyen 2’nci, 13’üncü, 14’üncü, 15’inci, 16’ıncı, 19’uncu, 20’nci, ve 21’inci, Dönem Şanlıurfa Milletvekilliği yapan; 31 ve 32’inci Hükümet’de Turizm ve Tanıtma Bakanı, 40’ınca Hükümet’de Adalet Bakanı, 49’uncu Hükümet’de Tarım ve Köy İşleri Bakanı, 50, 51 ve 52’nci Hükümetlerde Devlet Bakanlığı, Başbakan Vekilliği görevlerinde bulunan, Urfalıların Necmi amcası Necmettin Cevheri 93 yaşında vefat etti.

 

Necmettin Cevheri, son yolculuğuna uğurlandı

 

Şanlıurfa ve Türk siyasetinin duayen isimlerinden Necmeddin Cevheri'nin cenazesi Ankara'da 6 Eylül 2023 Çarşamba günü saat 14'te TBMM'de yapılan törenin ardından Cebeci Aile Mezarlığına defnedildi.

 

Necmettin Cevheri, TBMM'de düzenlenen cenaze töreninin ardından son yolculuğuna uğurlandı.

 

Törene, ailesi ve yakınlarının yanı sıra CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, AK Parti Genel Başkanvekili Efkan Ala, AK Parti Gurup Başkanı Abdullah Güler, TBMM eski Başkanları Bülent Arınç, Köksal Toptan ve Mehmet Ali Şahin, Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal, İYİ Parti Grup Başkanı Koray Aydın, TBMM Genel Sekreteri Talip Uzun ile çok sayıda eski ve yeni milletvekili katıldı.

 

Necmettin Cevheri'nin biyografisinin okunmasının ardından 1 dakika saygı duruşunda bulunuldu. Dua okundu, ailesi taziyeleri kabul etti.

Evli ve 2 çocuk babası Necmettin Cevheri'nin cenazesi, Cebeci Asri Mezarlığı'nda toprağa verildi.

Cevheri Ailesi, taziyeleri Cuma gününe kadar Ankara'da kabul edecek. Şanlıurfa’da ise, Cumartesi ve Pazar günü Abdurrahman Yavuz Taziye Evinde kabul edilecek.

 

Merhum Süleyman Demirel’in dilinden Necmeddin Cevheri

 

Bakın geçmiş dönemin Cumhurbaşkanı ve Başbakanı, Türk siyasi tarihine damgasını vurmuş Süleyman Demirel, Sayın Necmeddin Cevheri için verdiği bir mülakatta neler diyordu;

“Sayın Necmeddin Cevheri, benim 60 seneye yaklaşan hizmet dönemimde dava ve siyaset arkadaşımdır. Ayrıca en yakın dostumdur. Türkiye’nin pek çok meselesinde beraber kararlar aldık. Zorluklar karşısında beraber hareket ettik. Gerek demokrasiye, gerekse kalkınmaya hizmette çok parlak tablolar meydana getirdik. Sayın Necmeddin Cevheri Şanlıurfa Milletvekili olduğu gibi bütün Türkiye’nin tanıdığı ve sevdiği büyük bir Devlet adamıdır. O bu ülkenin bütün insanlarını sever ve her köşesini çok iyi bilir. Her yerin sorunlarına koşar, bütün Türkiye’nin hizmetinde olan bir siyasetçidir…”

 

Ve şöyle devam ediyordu merhum Süleyman Demirel;

“Şanlıurfa’ya hizmetlere gelince; geçen 50 senedeki hizmetlerin tümünde Necmeddin Cevheri vardır. Güneydoğu’nun, Anadolu’nun çatlamış topraklarına verilen suyun getirilmesinde O vardır. Işık getirilmesinde, Okul, Sağlık, Yol ve Fabrikalar getirilmesinde O vardır. Aklınıza gelen bütün medeni hizmetlerde Necmeddin Cevheri’nin ismi vardır.”

 

“Sayın Cevheri tevazu adamıdır, övünmeyi sevmez, daima böbürlenmenin üstünde kalmıştır. Bu da O’nun asaletinin icabıdır. Sayın Necmeddin Cevheri’yi anlamak lazımdır. O’nu anlatmak pek kolay bir hadise değildir” diyerek siyasi yol arkadaşını böyle anlatıyordu Sayın Süleyman Demirel…

 

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz'dan, Necmettin Cevheri için taziye mesajı

 

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, sosyal medya hesabından paylaştığı mesajında, "Tarım, Adalet ve Turizm Bakanlıkları görevlerinde bulunmuş, Şanlıurfa eski milletvekili, ülkemizin yetiştirdiği önemli devlet ve siyaset insanlarından Necmettin Cevheri'nin vefat haberini üzülerek öğrendim. Merhuma Allah'tan rahmet, kederli ailesine, tüm yakınlarına ve Şanlıurfalı hemşehrilerimize başsağlığı dileklerimi iletiyorum. Mekanı cennet, makamı ali olsun" ifadelerine yer verdi.

 

Milletvekili A.Emin Önen’den sosyal medya paylaşımı

 

2 dönem AK Parti Şanlıurfa Milletvekilliği, sonrasında Cumhurbaşkanı Başdanışmanı ve 2017 yılından itibaren de 5,5 yıl Çin Halk Cumhuriyeti Pekin Büyükelçiliği görevinde bulunan 28. Dönem AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Abdulkadir Emin Önen, sosyal medya paylaşımında şu ifadelere yer verdi;

“‘Âsâf'ın mikdârını bilmez Süleyman olmayan…’ Babamın çocukluk arkadaşı; Şanlıurfa’nın yetiştirdiği değerli siyasetçi, eski Devlet Bakanımız Necmettin Cevheri Ağabey’in vefatını büyük teessürle öğrendim. Rabbim merhametiyle karşılasın, sevenlerinin ve ailesinin başı sağolsun…”

 

Milletvekili Süleyman Soylu’nun sosyal medya paylaşımı

 

AK Parti İstanbul Milletvekili Süleyman Soylu, sosyal medya paylaşımında, “Siyaset ve Devlet hayatımızın örnek insanı, çocukluğumuzda, gençliğimizdeki büyüklerimizin bile ‘Necmettin Abi’si Necmettin Cevheri Hakkın rahmetine kavuştu. Ailesi, mücadele arkadaşları ve memleketi Şanlıurfa’ya başsağlığı diliyorum” ifadelerini kullandı.

 

Vali Hasan Şıldak’dan sosyal medya paylaşımı

 

Cevheri'nin vefatı ile ilgili sosyal medyada paylaşımda bulunan Vali Hasan Şıldak, "Şanlıurfa'nın yetiştirdiği önemli isimlerden Sayın Necmettin Cevheri'nin vefat haberini teessürle öğrendik. Merhuma Allah'tan rahmet, ailesine ve sevenlerine başsağlığı diliyorum" ifadelerini kullanırken, ismen ve yakinen tanıyan hemen herkes hem sosyal medya aracılığıyla hemde telefonla yakınlarını arayarak baş sağlığı dileklerini iletiyor…

 

Eski Başbakanlardan Tansu Çiller’in sosyal medya paylaşımı

 

Eski Başbakanlardan Tansu Çiller de sosyal medya paylaşımında şu ifadele yer verdi;

“Siyasetin zarif ve etkili duayeni Necmettin Cevheri Beyefendiyi kaybetmenin üzüntüsü içerisindeyim. Dava arkadaşımı kaybettim. Milletimizin başı sağolsun.”

 

Yeğeni Gazeteci Mehmet Salih İlhan’dan bir anı

 

Yıllarca siyasette Necmi amcanın yanından ayrılmayan yeğenlerinden Basın Müşaviri, Gazeteci Mehmet Salih İlhan da, Sayın Necmeddin Cevheri’ye Bakanıma Basın Müşavirliği ve en yakın mesai arkadaşı olarak verdiği hizmet sürecinde kendisine yönlendirdiği sorular arasında Şanlıurfa’ya verdiği hizmetlerin reklamını ve kamuoyuna duyurmamızı yapmak istediğini söylediğinde Sayın Cevheri; “Evladım, verdiğimiz hizmetleri Allah rızası için yapmamız gerekir. Benim ismim veya bir başkasının ismi hiç önemli değil. Eğer Şanlıurfa halkı bize bu temsil ehliyetini verdiyse onlara hizmet götürmek boynumuzun borcudur. Yoksa burada, bu makamlarda oturmamızın hiç mi hiç gerekliliği yok” derdi.

 

Gazeteci Yazar Müslüm Abacı’dan bir anı

 

Şanlıurfa’da bulunduğu bir sırada, bende çıkarmakta olduğum yerel gazetem için orta sayfanın tamamında kullanmak üzere, benimde yakından çok iyi bildiğim hizmetlerini anlatan bir ropörtaj yapmak istediğimi belirttiğimde de aynı cevabı vermiş, “Verdiğimiz hizmetleri Allah rızası için yapmamız gerekir. Benim ismim hiç önemli değil. Eğer Şanlıurfa halkı bize bu temsil ehliyetini verdiyse onlara hizmet götürmek boynumuzun borcudur” demişti ancak ben yine de kendisine zaten her hizmeti bildiğimi, o sıralar çalıştığım Türkiye Gazetesi için haber yapmak maksadıyla yakın takip ettiğim konuları yazarak gazetede işleyeceğimi belirtip yanından ayrıldım ve gazetede orta sayfanın tamamında yaptıklarını işledim.

 

Sosyal medya paylaşımı yaparak baş sağlığı dileklerini iletenlerin bazıları;

AK Parti Genel Başkan Yardımcıları Hayati Yazıcı, Ömer Çelik, AK Parti Şanlıurfa İl Başkanlığı, AK Parti Şanlıurfa İl Kadın Kolları Başkanlığı, AK Parti Karaköprü İlçe Başkanı Sait Ağan, AK Parti Haliliye İlçe Başkanı Mustafa Bağmancı, AK Parti Eyyubiye İlçe Başkanı Mehmet Moğal, AK Parti Birecik İlçe Başkanı Halil Yavuz, AK Parti Şanlıurfa Milletvekilleri Bekir Bozdağ, Mehmet Ali Cevheri, Asuman Cevahir Yazmacı, Hikmet Başak, M.Faruk Pınarbaşı, MHP Şanlıurfa Milletvekili İbrahim Özyavuz, İyi Parti Ankara Milletvekili Ahmet Eşref Fakıbaba, AK Parti Şanlıurfa eski Milletvekillerinden Seyit Eyyüboğlu, Mahmut Kaplan ve Abdülkerim Gök, Harran Üniversitesi Rektörü Mehmet Tahir Güllüoğlu, Harran Üniversitesi eski Rektörlerinden İ.Halil Mutlu, Şanlıurfa eski Valilerinden T.Ziyaeddin Akbulut, Abdullah Erin ve Salih Ayhan, Bilecik Valisi Şefik Aygöl, AK Parti MKYK Üyesi Vildan Polat, Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Zeynel Abidin Beyazgül, Haliliye Belediye Başkanı Mehmet Canpolat, Karaköprü Belediye Başkanı Metin Baydilli, Eyyubiye Belediye Başkanı Mehmet Kuş ve Yardımcıları İlhami Günbegi ile Hüseyin Aslıhan, Şanlıurfa Eyyübiye Belediyesi 2014-2019 Kurucu Belediye Başkanı Mehmet Ekinci, Halfeti Belediye Başkanı Şeref Albayrak, Birecik Belediye Başkanı Mahmut Mirkelam, Bozova Belediye Başkanı Suphi Aksoy, Tarım Orman Bakanlığı görevlilerinden Şanlıurfa Belediye eski Başkan Yardımcısı Habib Aslan, Şanlıurfa Tarım Orman İl Müdürü Halil Şitil, Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Doğan Yetim, Bucak Aşireti ileri gelenlerinden Fatih Bucak ve daha ismini yazamadığımız yüzlerce partili, partisiz, yerli, yabancı sevenleri…

 

Necmeddin CEVHERİ

 

Fransız işgalinde, aşiret kuvvetleri önünde Urfa’dan  Viranşehir ve Nusaybin çöllerine kadar maiyetiyle Kuvayı Milliye hizmetinde çalışan Şeyhanlı aşiret reisi Hacı Ömer Efendi’nin oğludur.

 

Hacı Ömer Efendi’nin Cumhuriyet Halk Fırkası yönetim kurulu üyesi olduğu dönemlerde doğan (20.6.1930)  Necmettin Cevheri, babasının  menfiyen  geçirdiği Amasya ve  Adana yıllarını, annesinin ölümünü, babasının  1949 yılında yeniden evlenmesini ve 1950 yılında DP milletvekili olarak TBMM’ye seçilmesini, seçimden 3 üç ay sonra küçük kardeşinin doğumunu ve 1952 yılında yakalandığı hastalıktan kurtulamayan babasının ölümünü, Galatasaray Lisesi’ne girişini ve mezuniyetini, Ankara Hukuk Fakültesi’ne girişini, ömrünün gülümseyişle gözyaşı arasında hızla gidip gelen  o 22 yılına sığdırdı.

 

1955 yılında Ankara Hukuk Fakültesi’ni bitirdikten sonra ileride yıllarca parlamenter olarak temsil edeceği Urfa’nın yeni kurulmuş olan Barosu’na genç bir avukat olarak kaydoldu. Ankara’ya gidiş dönüşü  de içeren on yıllık süreç 1965‘te milletvekilliğiyle noktalandı. O artık babasının milletvekilliğini yaptığı DP’nin temsil ettiği ‘46 ruhu’ nun devamı olduğunu söyleyen Adalet Partisi’nin genç bir milletvekiliydi.

 

Aşiret geleneğiyle şehir değerlerinin, ailenin politik geleneğiyle nitelikli bir eğitimin pırıltısının buluştuğu kavşağın siyaseti işaret eden yönünde bundan böyle onun için hep yeşil ışık yanacak; partisi, 1965 seçimlerinde bugün hâlâ siyasal partilerce ulaşılamamış olan % 52.8 oy oranıyla tek başına iktidar olurken, Galatasaray mezunu genç avukat kısa zamanda sivrildiği partinin en önemli adamlarından biri olacaktı.

 

Bu yükselişin genç yaşta bakanlıkla sonuçlanması siyasetin ve eşyanın tabiatı gereğiydi. 1969 seçimleri ertesinde Turizm ve Tanıtma Bakanı oldu. Siyasal yaşamına 7 dönem milletvekilliği (1965,1969,1973,1977,1991,1995,1999) ve çeşitli bakanlıklar sığdırdı. (Adalet, Tarım ve Köy İşleri, Devlet Bakanlıkları, Başbakan vekilliği) .

 

Partisinin seçim işlerinden sorumlu olmasının rastlantı olmadığını istatistikler gösteriyordu. Urfa’nın geniş ve etkili Şeyhanlı aşiretinin tam desteğinde partisinden aday olarak katıldığı seçimlerde partisi hep başarılı olmuş (1965,1969,1973,1973,1991, 1995,1999), aday olarak katılmadığı seçimlerde partisi baraj altında kalmıştı (1987,2002).  Hep Urfa’dan aday olmuş ve aday olarak katıldığı seçimlerde partisi,  özellikle 1990’lı yıllardan sonra Urfa’da sürekli olarak Türkiye ortalamasının üstünde oy almıştı (1991: % 31,3-27,3; 1995: % 25,0-19,8; 1999: 23,7-12,0).

 

Türkiye’nin önemli siyasal olaylarının tanığıydı;  

1968 olayları, 41’ler, 12 Mart, 1. ve 2. MC hükümetleri, öncesiyle-sonrasıyla 12 Eylül, Zincirbozan, “Bir Bilen”, Referandum, “Kürt realitesini tanıyoruz” günleri, Güneydoğu’nun kayıplı yılları, Demirel’in Cumhurbaşkanlığı, Çiller olayı, vs, vs.. Sanki dili ihanet olarak görüyormuş gibi yıllarca sessizliğiyle  konuştu. Anılarını yazsa, yakın tarih çözülecek buğulu camlar arkasından nasıl görünür ve kaç takke düşer Allah bilir.



YORUMLAR

  • 0 Yorum