Reklam
Reklam

'Vatandaşın, aracını cebine koyacak hali yok!'

Şanlıurfa Şehir Plancıları Odası Başkanı Selim Açar, kentte projelerin plansız bir şekilde hayata geçirilmesinin yeni sorunlara neden olduğunu vurguladı. "Otopark yoksa, vatandaşın aracını cebine koyacak hali yok!" diyen Açar, otopark sıkıntısına dikkat çekti.

'Vatandaşın, aracını cebine koyacak hali yok!'

Şanlıurfa Şehir Plancıları Odası Başkanı Selim Açar, kentte projelerin plansız bir şekilde hayata geçirilmesinin yeni sorunlara neden olduğunu vurguladı. "Otopark yoksa, vatandaşın aracını cebine koyacak hali yok!" diyen Açar, otopark sıkıntısına dikkat çekti.

10 Ekim 2019 - 13:01
Reklam

Şanlıurfa'da yıllardır devam eden ulaşım sorunu bir türlü çözüme kavuşamazken, kent merkezinde bulunan işlek caddelerde de otopark eksikliği, yeşil alanların olmaması dikkat çekiyor. Söz konusu konu ile ilgili gazetemize açıklamalarda bulunan Selim Açar, Şanlıurfa'nın ulaşım master planının olmadığını vurguladı.
 
'Alt yapı olmazsa bu maya tutmaz'
Özellikle tarihi alanların araç trafiğine kapatılarak sadece yayalara uygun olarak düzenlemesi ile ilgili açıklamalarda bulunan Açar, "Ulaşım master planları dahilinde bölge otoparkları yapılması gerekiyor. Bölge otoparkları bahsettiğimiz tarihi bölgede yapıldığı takdirde, o yolun yayalaştırılması söz konusu olabilir. O yol yayalaştırıldığı takdirde vatandaş gider, otoparka aracını bırakır, o bölgede yürüyüşünü yapar. Burada alışverişini yapan ziyaretçiler, o tarihi mistik dokuyu hisseder ve tekrar aracına binip gider. Bunu yaparken, o bölge yayalaştırılmış olur. Fakat alt yapısını hazırlamadan, otopark yapmadan, bu alanların araç trafiğine kapatılması durumunda bu maya tutmaz." dedi.  
Şanlıurfa'nın bir türlü hayata geçmeyen trambüs projesi ile ilgili de açıklama yapan Açar, trambüsün halen getirilmemesi firmadan kaynaklanan bir durum olmadığını belirterek, trambüsün caddelerde dönmemesinin nedeninin ise araçların cadde kenarında park edilmesi olduğunu söyledi.
 
'Kimse trambüs sorununun firmadan kaynaklandığını söylemesin'
"Söz konusu bahsettiğimiz alt yapıyı yapmış olsalardı, trambüsün akıbeti bu şekilde olmazdı." sözlerine yer veren Şanlıurfa Şehir Plancıları Odası Başkanı Selim Açar, "Trambüs projesi başarılı olamadığı için sorumluluğu yüklenici firmada buluyorlar. Oysaki bu işi yapan firma, elektrikli otobüs üretiminde lider firmalardan biri. Şu anda sipariş verseniz yoğun olduğundan dolayı size elektrikli otobüs için iki yıl sonrası için gün verir.  Bu firma 400 kilometre menzilli elektrikli otobüs yapıyor. Kimse bize o firmanın ekonomik sıkıntıları olduğunu söylemesin. Çünkü bir sözleşme var ortada." diye konuştu.
 
'Vatandaşın aracını cebine koyacak hali yok!'
Trambüsün rahat bir şekilde ilerleyememesinin nedeninin caddede araçların park edilmesi olduğunun altını çizen Açar, "Dar caddelere araçların edilmesi, trambüsün geçişini engelliyordu. Trambüsün ilerleyebilmesi için burada araç parkı da yasaklanamaz. Çünkü bu alanlarda otopark yok. Bu durumda vatandaşların aracını cebine koyacak hali yok. Bu nedenle trambüs geçemiyor. Ayrıca trambüsün otobüs gibi manevra yapma imkanı da yok. Çünkü tellere bağlı olarak çalışıyor." şeklinde konuştu.
 
'Kesilmez diye tepki gösterdikleri trambüsü peynir dilimi gibi kesecekler'
İki dönem arasından trambüs ile ilgili çalışmada çelişki olduğunu vurgulayan Selim Açar, "Virajlarda trambüsün denememesi nedeniyle önceki belediye başkanımız trambüs 25 metre, bunu 18 metreye düşürülebilinir mi diye bir soru geldiği zaman yani bir vagonun eksiltilmesi gündeme geldiği zaman  buna tepki göstererek bunun bir dilim peynir olmadığını belirtmişti. Şu anda mevcut Belediye Başkanımız da, bir dilim peynirmiş gibi trambüsü 25 metreden 18 metreye düşüreceklerini belirtiyor. Burada bir çelişki var. Ya eski belediye başkanımız bir şeyleri yanlış söylemiş ya da mevcut belediye başkanımız bir şeyleri yanlış planlıyor." ifadelerini kullandı.
 
'Körüklü otobüsle aynı boyuta getirilecekse ne gerek vardı!'
Trambüsün söz konusu güzergahtan geçmesinin şart olmadığını söyleyen Şehir Plancıları Odası Başkanı Açar, "Sınırlı kaynaklara sahip bu kentin parası heba olmasın diyoruz. Maden bu projeye milyonlar dökmüşüz, o halde zorlamanın bir anlamı yok, bu hattı alıp üniversite güzergahına döşensin. Alt yapısını DSİ kanallarının sonrasına donatın. Madem ki bunların aküleri var, o halde kentin içine neden teller konuluyor! Trambüsler kentin içine girmeden DSİ kanallarından sonra da çalışabilir. Maden 18 metreye düşürülecek, 18 metre körüklü otobüsler çalışıyor aynı hatta. Bu tellere, bu tantanaya ne gerek vardı!" sözlerine yer verdi.
 
'Memlekete ihanettir'
"Şimdi kalkıp bu kentin kaynaklarını pervasızca harcamak bu kentin ileriye dönük projelerini projeksiyon harcamadan böyle aklına gelen her projeyi uygulamak bu kente ihanettir." ifadelerine yer veren Selim Açar, "Açık ve net söylüyoruz, bu trambüs projesinin tek çıkar yolu var, üniversite yolunda söylediğimiz şekilde kullanılmalıdır. Başka türlü bir kullanımda tabiri yerinde ise elimize yüzümüze bulaştırırız, yani elimizde patlar diyebilirim. Ben bunda da haksız çıkmayı canı gönülden istiyorum. 2017 yılından beri bu projenin böyle olmasının imkansız olduğunu söylüyoruz. Halen hatalar tekrar ediliyor. Memleketin zarar görmemesi adına inşallah bu yapılan proje başarılı olur." şeklinde ifade etti.
 
'Kent konseyindeki gerginlik kentimize yakışmadı'
Geçtiğimiz günlerde gergin bir ortamda yapılan kent konseyi seçimleri ile ilgili de açıklama yapan Açar, "Kent konseyi seçimleri aslında Şanlıurfa’mıza yakışmayacak bir şekilde olaylara da sahne oldu. Ulusal basına da konu oldu bu noktada. Hiçbir şey bu kentin imajını ulusal düzeyde bu şekilde karalaya değmezdi aslında. Yeni bir yönetim var, yeni bir başkan var bu yönetimde biz de şehir plancıları olarak yer alıyoruz. Kentimiz için doğuları eğmeden, bükmeden, dilimizin döndüğünce, aklımızın yettiğince söylemeye devam edeceğiz. Kent konseyi bunu dile getirmeyin dediği anda da farklı yol ve yöntemler de deneyeceğiz diyebilirim." sözlerinin altını çizdi.
Mehmet Halhalli / Urfa Değişim
 

YORUMLAR

  • 0 Yorum