Reklam
Reklam
Kripto Para Borsası
Fatih Gürez

Fatih Gürez

Kripto Para Borsası

22 Nisan 2021 - 11:10

Kripto para, işlemleri güvenceye almak için kriptografi yani şifreleme kullanan, çalışma şekli nakite alternatif bir değişim aracı olarak tasarlanmış bir dijital varlık, bir sanal unsurdur. Kripto paralar bir nevi dijital döviz, alternatif döviz ve sanal döviz’dir.


 Uzmanlar, kripto paraların toplam piyasa değerinin önümüzdeki yıllarda 1-2 trilyon dolara kadar çıkabileceğini tahmin etmektedirler.Değerli olduğuna inanıldığı için, ve taklit edilemediği, kayıtlı olduğu, kayıtlarının yani muhasebe defterlerinin  güvenliğinin, kırılması neredeyse imkansız şifrelerle, yani kripto tekniklerle sağlandığı, parayı basan kurumun keyfi uygulamalarla ya da kazayla değerini düşürme ihtimali az olduğu için değerlidir.   Elektronik para özelliklerinin taklidi zor olan ve detayları herkesçe bilinen fiziki bir nesne de değildir.


 Türkiye'de en çok kullanılan kripto para borsalarından biri olan THODEX'te art arda ilginç gelişmeler yaşanıyor. Kısa bir süre önce, yatırımcılara 2 milyon Dogecoin dağıtma kararı alarak sesini duyuran THODEX isimli kripto para borsasından para çekmek isteyen kullanıcılar, hesaplarına hiçbir şekilde müdahale edememekten şikayetçi. En büyük eleştiri en tehdit ettiği geleneksel finans kurumları ve bankalardan ve gelmiştir ve merkezsiz kripto paranın aslında garantisi olmadığı, bir balon gibi patlayacağı yönündedir. Hollanda tarihindeki Lale çılgınlığına, bir çeşit ponzi oyununa benzetilir. 


  Devletler merkezsiz kripto para ile devlet kontrolü dışında sınır ötesi anonim havale olanağını terör, mafya, yasak kumar, internet haydutlarının yakalanmadan rehine diyeti teslim alabilmeleri, kapital kaçırma ve vergi kaçırma sebeplerinden pek onaylamazlar ama çeşitli sebeplerden gene de karşı çıkamayabilirler. Sonuç ülkeden ülkeye büyük farklar, ve durumun her ülkenin tecrübeleri ışığı altında devamlı değişiyor olmasıdır.


 Önerim şudur:Yeni gireceğiniz kripto para piyasasında kendini 'uzman' olarak tanıtanlara kanmayın, kendi uzmanınız olun. İlk olarak kripto parada yapacağınız yatırımları birkaç aylık hareketlerden ziyade uzun vadeli olarak görün.Bir kripto paranın kendisini kanıtlayıp daha yüksek değerlere ulaşması için bazen yıllar geçebilir. Birkaç günde kar amacı taşımayın.Kripto para yatırımı öncesinde ve yatırım süresince hem sistem hem de blok zinciri üzerine bilgi edinmek gerek. Araştırmadan, neye yatırım yaptığınızı bilmeden kripto para dünyasına girmemek gerek.Mantığımızı dinleyip bizi etkileyen duygusallıklardan uzak durmak hiç kolay değil. Bir anda düşüşe başlayan kripto parayı elden çıkarmak isteyebilirsiniz fakat iyice araştırmadan hislerinize o kadar da güvenmeyin. Piyasa genellikle hislerin tam zıttında kendini bulur, duygularınıza söz geçirin.

YORUMLAR

  • 0 Yorum