Reklam
Reklam

Depresyon nedir, belirtileri nelerdir?

Yeni bir Gallup anketinin sonuçları, Amerika Birleşik Devletleri'ndeki mevcut ve yaşam boyu depresyon oranlarının 2015'ten bu yana kaydedilen en yüksek oranlar olduğunu ve genç yetişkinler ve kadınların en önemli artışları yaşadığını gösteriyor.

Depresyon nedir, belirtileri nelerdir?

Yeni bir Gallup anketinin sonuçları, Amerika Birleşik Devletleri'ndeki mevcut ve yaşam boyu depresyon oranlarının 2015'ten bu yana kaydedilen en yüksek oranlar olduğunu ve genç yetişkinler ve kadınların en önemli artışları yaşadığını gösteriyor.

Depresyon nedir, belirtileri nelerdir?
21 Mayıs 2023 - 11:20
Reklam

Yeni bir Gallup anketinin sonuçları, Amerika Birleşik Devletleri'ndeki mevcut ve yaşam boyu depresyon oranlarının 2015'ten bu yana kaydedilen en yüksek oranlar olduğunu ve genç yetişkinler ve kadınların en önemli artışları yaşadığını gösteriyor.

Pandeminin ruh sağlığını derinden etkilediği yaygın olarak biliniyor. Gençlerden yaşlı yetişkinlere kadar, günlük yaşamdaki korku ve aksama stresliydi ve artan depresyon ve kaygı oranlarına katkıda bulunmuş olabilir.

Yakın tarihli bir KFF/CNN anketine göre, ABD'deki yetişkinlerin %90'ı ülkenin bir akıl sağlığı krizinin ortasında olduğuna inanıyor - esas olarak pandemi tarafından körükleniyor.

Şimdi, Şubat 2023 Gallup anket sonuçları, bu inanca daha fazla gözlemsel kanıt ekliyor ve ruh sağlığıyla ilgili bazı eğilimleri gösteriyor.

ABD'deki 5.167 yetişkine dayanan anket, yanıtlayanlara iki soru sordu:

  • "Bir doktor veya hemşire size hiç depresyonunuz olduğunu söyledi mi?"
  • "Şu anda depresyon tedavisi görüyor musunuz veya görüyor musunuz?"

Sonuçlar, yetişkinlerin %29'unun yaşamlarının bir noktasında depresyon teşhisi konduğunu bildirdiğini gösteriyor - 2015'ten bu yana yüzde 10 artış. Buna ek olarak, şu anda depresyon yaşayan veya depresyon tedavisi gören kişilerin sayısı da yüzde yedi artışla arttı. aynı zaman diliminde.

Bir Gallup haber bültenine göre, "Her iki oran da, 2015'te mevcut veri toplama biçimini kullanarak depresyonu ölçmeye başladığından beri Gallup tarafından kaydedilen en yüksek oranlar."

Anket ayrıca 18 ila 29 yaş arasındaki insanların, kadınların ve 30-44 yaş arasındaki bireylerin en yüksek yaşam boyu depresyon oranlarına sahip olduğunu buldu. Ayrıca en yüksek mevcut depresyon oranlarına sahipler.

Üstelik 2017'den beri kadınlar arasındaki depresyon oranı, erkeklerin oranının neredeyse iki katına çıktı.

Yine de, Siyah yetişkinler yaşam boyu depresyonda en hızlı artışı yaşadılar. 2017'de yaklaşık %20'si hayatlarının bir noktasında depresyon teşhisi konduğunu bildirdi. Ancak 2023'te bu oran %34,4'e yükseldi. Ek olarak, Hispanik yetişkinler, bu zaman dilimi içinde yaşam boyu depresyonda yüzde 12,9'luk bir artış yaşadılar.

Bu önemli bir değişiklik çünkü tipik olarak beyaz yetişkinler, şimdiki ve ömür boyu biraz daha yüksek depresyon oranları yaşadıklarını bildirdiler.

Gallup'a göre, depresyon oranlarındaki bu genel artış küresel ölçekte de yaşanıyor. Örneğin, dünya çapında, 15 yaş ve üzerindeki her 10 kişiden yaklaşık dördü depresyon veya kaygı yaşıyor veya bu ruh sağlığı koşullarına sahip birini tanıyor.

Ayrıca, önceki Gallup anketleri, Kuzey Amerika'daki yetişkinlerin %22'sinin iki hafta veya daha uzun süre günlük aktivitelerini gerçekleştirme yeteneklerini etkileyen şiddetli depresyon ve anksiyete yaşadığını tahmin ediyordu.

Gallup, COVID-19 salgınının, insanların yaşadığı sosyal izolasyon, korku ve yalnızlık nedeniyle artan depresyon oranlarına muhtemelen katkıda bulunduğunu söylüyor.

Ayrıca örgüt, pandeminin psikolojik yorgunluğa, artan madde kötüye kullanımına ve ruh sağlığı hizmetlerinde aksamalara da neden olduğunu belirtiyor.

Buradan nereye gidiyoruz?

Hükümet yetkilileri yakın zamanda COVID-19 salgınının sona erdiğini ilan etse de, yaratmış olabileceği akıl sağlığı krizi dünya çapında insanları etkilemeye devam ediyor. Ve bu toplumsal sorun, etkili çözümler bulmak için muhtemelen bireyler, topluluklar ve hükümetler arasında devam eden işbirliklerini gerektirecektir.

ABD'de, Başkan'ın Amerikan Kurtarma Planı (ARP) ve İki Partili Daha Güvenli Topluluklar Yasası (BSCA), ruh sağlığı hizmetlerine erişimi artırmak için fon sağladı.

Bununla birlikte, 18 Mayıs'ta Biden yönetimi bunu genişletti ve krizle mücadele için, 988 intihar ve kriz cankurtaran halatını büyütmek ve okul temelli ruh sağlığı hizmetleri için yeni kaynaklar sağlamak için 200 milyon dolarlık finansman dahil olmak üzere yeni eylemler duyurdu. Ancak, bu eylemlerin tam olarak uygulanması zaman alabilir.

NOT

Şu anda depresyon veya diğer akıl sağlığı sorunları yaşayanlar için yardım şimdi mevcuttur. Teşhis ve tedavi için sağlık uzmanınızla iletişime geçin veya ücretsiz, gizli tedavi yönlendirmesi için 1-800-662-HELP (4357) numaralı telefondan Madde Bağımlılığı ve Ruh Sağlığı Hizmetleri İdaresi'nin (SAMHSA) Ulusal Yardım Hattını arayın. Bireyler ayrıca ihtiyaç duydukları yardımı bulmak için SAMHSA'nın çevrimiçi tedavi bulma aracını kullanabilir veya posta kodlarını kısa mesajla 435748'e (HELP4U) gönderebilirler.

Depresyon Nedir?

Depresyon (majör depresif bozukluk) nasıl hissettiğinizi, nasıl düşündüğünüzü ve nasıl davrandığınızı olumsuz etkileyen yaygın ve ciddi ancak tedavi edilebilen tıbbi bir hastalıktır. Depresyon sürekli üzüntü halinde olmaya ve zevk veren durumlardan keyif almamaya yol açar. Depresyon çeşitli duygusal ve fiziksel belirtilere yol açabilir. Depresyonlu kişilerde evde ve işte görevlerini yerine getirme yeteneği azalmıştır. 

Depresyon Belirtileri Nelerdir?

Üzüntü ve sıkıntı verici olaylarda üzgün hissetmek normaldir. Depresyonda üzgün hissetmekten daha farklı boyutta duygular vardır. Bu nedenle depresyon ve üzüntüyü karıştırmamak gerekir. Başlıca depresyon belirtileri:

  • Sürekli üzgün hissetmek
  • Günlük aktivitelere ilgi ve zevk kaybı
  • İştah değişiklikleri: Aşırı yeme veya iştahsızlık
  • Uykuya dalmada zorluk, sık uyanma veya aşırı uyuma
  • Sürekli yorgun hissetme
  • Konuşmada ve hareketlerde yavaşlık
  • Değersiz ve suçlu hissetmek
  • Konsantrasyon kaybı, karar verme zorluğu
  • İntihar eğilimi

Depresyon tanısı konabilmesi için yukarıdaki belirtilerin en az iki hafta devam ediyor olması gerekir. Depresyon çocukluktan yaşlılığa kadar her yaşta görülebilir. Kadınlarda görülme sıklığı daha fazladır. Bir kez depresyon geçirenlerde hayatın ilerleyen zamanlarında tekrar yakalanma şansı vardır. 

Depresyon Nedenleri Nelerdir?

Depresyonun tek bir nedeni yoktur. Psikolojik, biyolojik ve sosyal faktörlerin her biri depresyona neden olabilir. 

Depresyon için Risk Faktörleri Var mıdır?

Erken ebeveyn kaybı, sevdiği kişiden ayrılma veya ölümü, kadın olmak, düşük sosyoekonomik düzey, iş kaybı, alkol veya madde kullanımı, boşanma, kötü ve travmatik çocukluk geçirme, daha önceden depresyon geçirme, ailede depresyon varlığı, bazı ilaçlar, hormonal değişiklikler ve bazı hastalıklar depresyon için başlıca risk faktörleridir. 

Depresyon Tanısı Nasıl Konur?

Depresyon psikiyatride iyi tanımlanmış ve sınıflandırılmış bir hastalıktır. Hastadan alınacak iyi bir öykü ile tanı konur. Ayrıca hekimlerin kullandığı bir depresyon testi bulunmaktadır. 

Yaygın anksiyete bozukluğu, mevcut durumla alakasız düzeyde yoğun endişe ve kaygı halidir. Bu durum kişinin günlük ve sosyal hayatını etkiler. Duyulan kaygılar genellikle iş, sağlık, para yada aile ile ilgilidir. Denetlenemez durumdaki kaygı hali en az 6 aydır devam etmektedir. Yaygın anksiyete bozukluğunu depresyon ile karıştırmamak gereklidir. 

Depresyondan Kurtulma Yolları Nelerdir?

Yukarıda saydığımız belirtilerden birkaçı en az iki haftadır devam ediyorsa bir psikiyatri hekimine müracaat etmek gerekir. Depresyon tedavisinde ilaç tedavisi yanında psikoterapi uygulanır. Aile desteği son derece önemlidir. 

YORUMLAR

  • 0 Yorum