Reklam
Reklam

Vekil Sürücü, Hilvan cezaevinde yaşanan sorunları meclise taşıdı

Harkların Demokratik Partisi (HDP) Şanlıurfa Milletvekili Ayşe Sürücü, Hilvan 1 No'lu T Tipi cezaevinde mahpuslara yönelik kötü muamele yapıldığı iddiasıyla Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne soru önergesi sundu.

Vekil Sürücü, Hilvan cezaevinde yaşanan sorunları meclise taşıdı

Harkların Demokratik Partisi (HDP) Şanlıurfa Milletvekili Ayşe Sürücü, Hilvan 1 No'lu T Tipi cezaevinde mahpuslara yönelik kötü muamele yapıldığı iddiasıyla Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne soru önergesi sundu.

Vekil Sürücü, Hilvan cezaevinde yaşanan sorunları meclise taşıdı
24 Ocak 2023 - 19:18
Reklam

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Şanlıurfa Milletvekili Ayşe Sürücü, Hilvan 1 No'lu T Tipi cezaevinde mahpuslara yönelik kötü muamele yapıldığı iddiasıyla Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne soru önergesi sundu.

 

Önergesinde mahpuslara hastane ve cezaevi sevki dönemlerinde arama noktalarında zorla ağız içi arama uygulaması dayatıldığına dikkat çeken Vekil Sürücü, bu muameleye izin vermeyen mahpusları ise hastaneye sevkinin yapılmadığını söyledi.

 

Vekil Sürücü'nün meclise verdiği önerge şöyle:

 

‘’Şanlıurfa Hilvan 1 No’lu T Tipi Cezaevi’nde mahpuslara yönelik kötü muamele avukatlar ve aileler aracılığı ile uzun zamandır dile getirilmektedir. Bu kötü muamelelerden biri de insanlık onuruna ve hukuka aykırı bir şekilde dayatılan “ağız içi arama” uygulamasıdır. Mahpuslara hastane sevki ve cezaevi sevki dönemlerinde arama noktalarında askerler tarafından zorla “ağız içi arama” uygulaması dayatılmakta, bunu kabul etmeyen mahpusların hastane sevkleri yapılmamaktadır. Birçok hasta mahpus bu uygulamayı kabul etmediği için hastaneye gitmemektedir. 

 

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

 

Aşağıdaki sorularımın Adalet Bakanı Bekir BOZDAĞtarafından Anayasanın 98. ve İçtüzüğün 96. ve 99. maddeleri gereğince yazılı olarak cevaplandırılmasını arz ederim. 

 

Şanlıurfa Milletvekili Ayşe SÜRÜCÜ

 

Şanlıurfa Hilvan 1 No’lu T Tipi Cezaevi’nde mahpuslara yönelik kötü muamele avukatlar ve aileler aracılığı ile uzun zamandır dile getirilmektedir. Bu kötü muamelelerden biri de insanlık onuruna ve hukuka aykırı bir şekilde dayatılan “ağız içi arama” uygulamasıdır. Mahpuslara hastane sevki ve cezaevi sevki dönemlerinde arama noktalarında askerler tarafından zorla “ağız içi arama” uygulaması dayatılmakta, bunu kabul etmeyen mahpusların hastane sevkleri yapılmamaktadır. Birçok hasta mahpus bu uygulamayı kabul etmediği için hastaneye gitmemektedir. Bu durum doğrudan sağlık hakkının engellenmesi anlamına gelmektedir. Mahpuslar duruma dair Cezaevi yönetimine dilekçe ile başvursalar da henüz bir cevap alınmamıştır. Askerlere bu durumun hukuksuz olduğu hatırlatıldığı zaman ise savcılık tarafından talimat alındığı, savcılığın sevkler sırasında “ağız içi arama” uygulamasını talep ettiği belirtilmiştir. Bununla birlikte yine aynı Cezaevinde oda değişimleri sırasında mahpusların eski odalarındaki eşyaları kendilerine ya hiç verilmemekte ya da çok geç bir sürede verilmektedir. Mahpuslar ve aileler bu hukuksuz uygulamaların bir an önce sonlandırılması için uzun zamandır seslerini duyurmaya çalışmaktadır. 

 

Bu bağlamda;

 

1- Hilvan 1 No’lu T Tipi Cezaevi’nde mahpuslara dayatılan kötü muamele Bakanlığınızın bilgisi dahilinde midir?
2-Mahpuslara dayatılan “ağız içi arama” uygulamasının hukuki karşılığı nedir? Savcılık hangi norma dayanarak bu uygulamayı talep etmektedir? 
3- “Ağız içi arama” uygulamasının doğrudan hukuksuz ve insanlık onuruna aykırı olduğu göz önüne alınarak bir an önce bu uygulamanın son bulması için adım atılacak mıdır?
4- Hilvan 1 No’lu T Tipi Cezaevi’nde mahpusların oda değişikliği sırasında eşyalarının geç ya da hiçbir şekilde verilmemesinin gerekçesi nedir? Konuya dair Cezaevi yönetiminin uyguladığı bu politikanın bir an önce sonlandırılması için adım atılacak mıdır? ‘’

YORUMLAR

  • 0 Yorum