Reklam
Reklam

Yaşlanmayı önleyen iki popüler takviye

Nikotinamid mononükleotit (NMN) ve resveratrol, uzun ömür alanında popülaritesi artan iki yaşlanma karşıtı takviyedir. Birlikte hücre yaşlanmasını yavaşlatabilir ve insan vücuduna daha da olumlu etkiler sağlayabilirler. Bu kombinasyonun gücü, fiziksel dayanıklılığı artırdığına ve kan akışını artırdığına inanılıyor.

Yaşlanmayı önleyen iki popüler takviye

Nikotinamid mononükleotit (NMN) ve resveratrol, uzun ömür alanında popülaritesi artan iki yaşlanma karşıtı takviyedir. Birlikte hücre yaşlanmasını yavaşlatabilir ve insan vücuduna daha da olumlu etkiler sağlayabilirler. Bu kombinasyonun gücü, fiziksel dayanıklılığı artırdığına ve kan akışını artırdığına inanılıyor.

Yaşlanmayı önleyen iki popüler takviye
21 Mayıs 2023 - 11:38
Reklam

Nikotinamid mononükleotit (NMN) ve resveratrol, uzun ömür alanında popülaritesi artan iki yaşlanma karşıtı takviyedir. Birlikte hücre yaşlanmasını yavaşlatabilir ve insan vücuduna daha da olumlu etkiler sağlayabilirler. Bu kombinasyonun gücü, fiziksel dayanıklılığı artırdığına ve kan akışını artırdığına inanılıyor.

NMN nedir?

NMN, metabolizma, hücre büyümesi ve hayatta kalma dahil olmak üzere çeşitli kritik hücre fonksiyonları için gerekli bir enzim olan nikotinamid adenin dinükleotidin (NAD+) ana öncüllerinden biridir. Ayrıca enerjiyi artırmada ve hücresel onarımı teşvik etmede önemli bir rol oynar.

Çalışmalar, NMN'nin NAD+ biyosentezini geliştirebileceğini ve laboratuvar farelerinde hastalık tespitini iyileştirebileceğini göstermiştir. Örneğin, ilk NMN çalışmalarından birinde, bir NMN takviyesine maruz bırakılan fareler, karaciğer, pankreas ve beyaz yağ dokusunda 15 dakika içinde doku NMN ve NAD+ seviyelerinde artış yaşadı. Uzun süreli NMN uygulamasını mümkün kılmak için başka bir araştırmacı grubu, fareleri daha düşük dozlara tabi tuttu. Araştırmacılar, bu bulguların içme suyuna ekleyerek insanlar için yaşlanma karşıtı olumlu sonuçlar gösterebileceğini umuyor.

NMN takviyesinin uzun vadeli etkileri

Uzun süreli NMN uygulamasının etkilerini belirlemek için bilim adamları 12 aylık bir çalışma yürüttüler. İlk bulgular, uzun süreli NMN uygulamasının ve doza bağlı olarak yaşa bağlı vücut ağırlığı artışını önemli ölçüde baskıladığını gösterdi. Ek olarak, NMN uygulanan fareler, kontrol grubuna kıyasla daha az ağırlık artışıyla daha fazla yiyecek tüketti. İlginç bir şekilde, NMN uygulanan fareler gelişmiş enerji metabolizması, daha yüksek fiziksel aktivite ve daha iyi oksijen tüketimi gösterdi.

Ayrıca, bu çalışma, NMN'nin, moleküler düzeyde yaşlanma karşıtı etkilere neden olabilecek yaşla ilişkili gen ekspresyon değişikliklerini tersine çevirdiğini gösterdi. Bu araştırma çalışmasının sonuçlanmasından sonra, araştırmacılar farelerde NMN'nin etkilerini gözlemlemek için 27'den fazla çalışma daha gerçekleştirdiler. Bu çalışmalar, NMN'nin şunları yapabileceğini doğruladı:

Glikoz toleransını ve insülin sekresyonunu geliştirin.
Enflamasyonu inhibe edin, nöral hücre ölümünü azaltın.
İskemiden sonra enfarktüs alanını azaltın.
Fiziksel aktiviteyi geri yükleyin.
Öğrenme, hafıza ve bilişsel işlevleri geliştirin.
Azaltılmış DNA hasarı.
Kardiyak fonksiyonları iyileştirin.

NMN takviyesi NAD+ seviyelerini yükseltebilir mi?

Araştırmacılar, hücrelerde ve hayvan modellerinde gözlemlenen etkilerin insanlara da yansıyıp yansımadığını görmek için kontrollü, randomize deneylerde NMN'nin etkilerini ancak son birkaç yılda incelemeye başladılar. Bir Keio Üniversitesi Tıp Fakültesi araştırma ekibi ilk klinik çalışmayı gerçekleştirdi. Bu çalışmaya katılanlar 100–500 mg NMN aldı. Sonuçlar, bu NMN dozunun güvenli olduğunu ve önemli yan etkilere neden olmadan etkili bir şekilde metabolize edildiğini gösterdi.

Önceki fare modelleri, NMN uygulamasının NAD+'yı artırabileceğini göstermişti. Bununla birlikte, insanlar üzerindeki etkisinin kanıtı hala azdır. Bir çalışmada, sağlıklı gönüllüler 12 hafta boyunca günde 250 mg NMN (n = 15) veya plasebo (n = 15) aldı. Ek olarak, tam kandaki NAD+ ve ilgili metabolitleri incelenmiştir. Gözlemler, NMN uygulamasından sonra tam kandaki NAD+ düzeylerinin önemli ölçüde arttığını göstermiştir.

NMN'nin yaşlanma karşıtı ve diğer faydaları

Araştırmacılar ayrıca NMN'nin yaşlanma karşıtı etkilerini ve güvenliğini çift kör, paralel, randomize, kontrollü bir klinik çalışmada test ettiler. Bu çalışmaya 40 ila 65 yaşları arasındaki 66 sağlıklı kişi dahil edildi. 60 gün boyunca kahvaltıdan sonra günde 300 mg NMN aldılar. Çalışmanın ortasında (30. gün), NAD+ seviyesi %11,3'lük bir artış gösterirken, plasebo grubu herhangi bir değişiklik göstermedi. Ayrıca çalışmanın sonunda, yani 60. günde, NAD+ seviyesi %38 oranında artmıştı.

Çalışma, NMN tüketen gruptaki NAD+'daki artışın, plasebo grubundan önemli ölçüde daha yüksek olduğunu kanıtladı. Dozu veya süreyi artırmak daha anlamlı olabilir. Aynı zamanda sağlıklı gönüllülerde herhangi bir spesifik zarar verici etkiye neden olmamıştır.

Araştırmacılar, 6 haftalık bir egzersiz eğitim programı sırasında sağlıklı amatör koşuculara üç doz (300, 600 ve 1200 mg/d) NMN takviyesi uyguladılar. Bu çalışmanın ana bulgusu, egzersiz sırasında NMN takviyesinin oksijen alımını iyileştirmesiydi.

Araştırmacılar, egzersizi NMN takviyesi ile birleştirmenin oksijen tüketimini artırdığını fark ettiler. Ek olarak, doza bağlı denekler ve yüksek dozlarda NMN olanlar daha iyi etkilendi, ancak dozajların kavrama gücü, şınav veya otur-uzan tekrarları üzerinde hiçbir etkisi olmadı. Ancak, 1200 mg/d NMN değil, 600 mg/d NMN, tek ayak üzerinde durma testi sonuçlarını önemli ölçüde iyileştirmiştir.

Resveratrol nedir ve nasıl çalışır?

Bir antifungal olan resveratrol, üzüm kabuklarında düşük miktarlarda bulunan bir stilbenoiddir. 19'dan fazla model organizma tabanlı çalışma (maya, nematodlar, fareler, meyve sinekleri, Meksika meyve sinekleri ve turkuaz killifish) resveratrolün yaşam süresini uzatabileceğini ortaya koydu.

Bir çalışma, resveratrolün insan hücrelerinde in vitro otofajiyi indükleyebileceğini ve Sirt1 genine bağlı otofaji indüksiyonu yoluyla uzun ömürlülüğü destekleyebileceğini gösterdi - Sirt1-Sirt7 genleri, uzun süredir yaşlanma karşıtı anahtar genler olmuştur. Ek olarak resveratrol, nükleer faktör kappa B (NF-κB) ve Sirt1 geninin aktivitelerini enflamatuar belirteçlerin seviyelerini azaltmak için de teşvik edebilir.

Çalışma ayrıca resveratrolün nörotransmiterlerin salgılanmasını artırarak, yeni nöronların üretimini artırarak ve nöroinflamasyonu ve oksidatif stresi azaltarak nörodejeneratif hastalıklara karşı koruyucu etkilere sahip olduğunu gösterdi. Diğer çalışmalar, bu takviyenin nitrik oksit üretimini artırarak, renin-anjiyotensin sisteminin aktivitesini modüle ederek ve oksidatif stresi iyileştirerek kardiyo koruyucu bir etkiye sahip olduğunu göstermektedir. Birçok çalışma, resveratrolün kanserleri önlemede ve tedavi etmede etkili olduğunu göstermiştir. Bunu, kanser hücresi çoğalmasını, göçünü ve istilasını önemli ölçüde engelleyerek yapar.

NMN ve resveratrol'ü birlikte almalı mısınız?

NMN ve resveratrol'ün birlikte alınmasının faydalı olduğu gösterilmiştir. İlginç bir şekilde araştırmacılar, NMN'yi resveratrol ile birleştirmenin kalp ve kas dokusundaki NAD+ seviyelerini artırabileceğini buldu. Yaşlanma karşıtı bir uzman olan Profesör David Sinclair, resveratrol'ün NMN ile sinerjik olarak çalıştığına inanıyor. Bulguları, sirtuin genlerini (DNA'mızı ve epigenomumuzu koruyan) aktive etmek için resveratrolün gerekli olduğunu, oysa NMN'nin sirtuinleri beslediğini gösteriyor.
Birçok çalışma, NMN ve resveratrolün sağlığımız üzerindeki olumlu etkilerini göstermiştir. Ancak şimdi bilim, bu iki takviyenin biyolojik yollarını ortaya çıkarmaya ve yaşlanmayı geciktirmede ne kadar önemli olduklarını kanıtlamaya çalışıyor. NMN ve resveratrol'ün yaşlanma sürecini nasıl etkilediğini inceleyen ve uzun ömür alanında yeni, umut verici sonuçlara yol açması gereken birkaç insan klinik denemesi devam etmektedir.

NMN ve resveratrol almak için en iyi zaman ne zaman? En iyi sonuçlar için, gençler uyandıktan altı saat sonra NMN almalıdır, yaşlı insanlar ise enerji verici etkilerini maksimumda hissetmek için sabahları NMN almayı deneyebilir. Resveratrol denilince gençler için gece, yaşlılar için öğle vakti tüketilmesi önerilir.

YORUMLAR

  • 0 Yorum