Reklam
Reklam
Gençler ve girişimcilik-6
Mustafa Pakır

Mustafa Pakır

Gençler ve girişimcilik-6

14 Mayıs 2020 - 13:51

İç Girişimcilik

İç girişimcilik, örgütlerin içinde gerçekleşen girişimciliği anlatmakta kullanılan bir kavramdadır. İç girişimcilik, örgüt içi yeni olan ve örgütün geçmişinden tamamen farklı bir çıkışı simgelemektedir. Yöneticilere inisiyatif kullanabilme ve yeni düşünceleri uygulamam olanağı tanımaktadır. Buna göre iç girişimcilik, var olan bir örgüt içerisindeki girişimcilikten bahsetmektedir. Bir anlamda iç girişimcilik örgüt içi risk yatırımıdır.

İç girişimcilik, işi zamanında bitirme yönelimi, kaynakları toplayabilme beceri ve deneyimi, yenilikçilik, yaratıcılık, risk tercihi gibi tutumları içermektedir. Bu tutumlar sayesinde uyarlanma kültürü, örgüt içinde sürekli değişim ve uyum sürecini işleterek teknolojik değişimin gerçekleşmesini sağlar.

Örgütün tüm çalışanlarının yaratıcı enerjilerini ortaya çıkarmayı hedefleyen iç girişimcilik yaklaşımı, örgütün iç süreçlerindeki söz konusu dönüşümü desteklemekte, örgütün içsel gelişiminin süreç ve maliyetini yönetmek ve denetlenmesi boyutunda tercih edilmektedir. Farklı amaç ve değerleri benimseyen örgütlerle işbirliği yapma gereksinimi ve örgüt dışında üretilen yeni teknoloji ve ürünlere karşı örgüt içinde gelişen tutumlar nedeniyle örgütlerin ürün çeşitliliğini sağlaması zordur. İç girişimcilik, bu zorlukların ötesinde örgütün kendi başına dinamik çevreye uyarlanmayı sağlaması açısından gerekli görünmektedir.
Bağımsız Girişimcilik
Girişimcilik, yeniliklerin ortaya çıkarılması, yeni istihdam yaratılması, yeni işletmeler kurulması ve ekonomik büyümenin ve toplumun refah seviyesinin artırılması bakımlarından ekonomik ve sosyal hayatta oynadığı rollerle ilgilidir. Bununla birlikte, girişimsel davranışın ve eğilimin mevcut organizasyonlarda oynadığı roller özellikle ülkemizde henüz yeterince ele alınamamaktadır.
Buna göre bağımsız girişimcilik, girişimciliğin ekonomik ve sosyal hayatta oynadığı rollerin sınırlı biçimde ve daha çok yeni işletmelerin kurulması şeklinde algılanması ile ilgilidir. 
Bağımsız girişimcilik, en kısa anlatımla yeni organizasyonlar yaratma süreci olarak tanımlanabilir.

YORUMLAR

  • 0 Yorum