Reklam
Reklam
Şanlıurfa Kitap Fuarı, Yazar ve Kitaplar
Mehmet Emin KUŞ

Mehmet Emin KUŞ

Şanlıurfa Kitap Fuarı, Yazar ve Kitaplar

11 Aralık 2019 - 00:10

Bu yıl üçüncüsünü geride bıraktığımız Şanlıurfa 3. Kitap Fuarının ardından bir şeyler yazmak istedim, müsait olamadığım için ancak yazabildim.
 
Evet "okumak en güzel uğraşır" bakış açısıyla bakarsak, kitap fuarlarının günümüzdeki okuma oranının düşük olmasına büyük bir katkı sunduğuna inanıyorum. Buna bizzat tanık da oldum.
 
Şanlıurfa 3. Ulusal kitap Fuarına bu yıl Şanlıurfalı ve birkaç farklı illerden gelen ressamların da katılımı, fuara daha da renk katmış oldu.
 
Fuara Yaklaşık 160 yayın evi ve 200 civarında ulusal ve yerel yazar katıldı. Fuara ulusal ve yerel yazarların bol bol imza günlerinin yanında, konferans ve söyleşiler de katkı sağladı.
 
Onlarca konferans ve söyleşi yapıldı. 10 gün süren kitap fuarına 375 bin ziyaretçi katıldı. Ziyaretçiler tarafından yüz binlerce kitap alındı. Bu kadar kitabın yüzde biri okunsa bile bu büyük bir kazanımdır.
 
Kitap fuarında Urfalı şair ve yazarlara (Şanlıurfalı Yazarlar) ismiyle bir stant ayrılması, Urfalı yazarlara verilen bir değerdir. Bu değerin kıymetini bilmek de şair ve yazarlara düşer diye düşünüyorum. 

Kitapların fiyatları çok ekonomik olduğu için ziyaretçiler ve öğrenciler bol bol kitap aldılar. İlçelerden binlerce insan katıldı. Fuarın şehir ekonomisine de ciddi bir katkı sunduğuna inanıyorum. Çünkü oteller, lokanta ve benzeri işletmeler fazlasıyla payını almış oldu.
 
Esasen fuarlar bir şehrin ve toplumun kültürünü oluşturur.
 
Bu anlamda Şanlıurfa büyükşehir belediyesine teşekkür ederken, en büyük teşekkürü, Kütüphaneler ve Eğitim şube müdürü Ömer Aslan beyin hak ettiğine inanıyorum. Bu teşekkürü bizzat büyük emek verdiğine, adeta tek başına fuarın tüm yükünü kaldırdığına ve alnının akıyla güzel bir fuar gerçekleştirdiğine ben ve birçok ehli vicdan yazar arkadaşlarımla beraber şahit olduğumuz için yapıyorum.
 
Kitap fuarında Şanlıurfalı yazarlar standında benim de her yazar gibi bir gün olmak üzere, imza günüm vardı. Bu imza günümde beni yalnız bırakmayan, ziyaretime gelerek imzalı kitaplarımı alan dostlarıma ve okuyucularıma sonsuz teşekkür ediyorum. Ki bu bir değerdir. Saygıdır. Kıymettir.
 
Ayrıca parası olmayan minik okuyucularıma imzalı kitaplarımı ücretsiz olarak hediye ederken onların gözlerindeki ışıltıyla beraber ne kadar mutlu olduğumu tarif edemem.  Bir yazar için en önemli şey, fikirlerine, yazdıklarına verilen değerdir. Yazarın kitaplarına verilen değer tüm dünya malına eş değerdir. Bir yazar, paradan çok okunmak, anlaşılmak ister. Topluma yön vermek ve faydalı olmak ister. Biz yazarların amacı, kitaplardan para kazanmak değil, topluma faydalı olmaktır. Elbette ki sadece parayı düşünen, satışı fikrin önüne koyan yazarlar da vardır. Ancak bunlar çok azınlıktadır. Yazarların büyük çoğunluğu para için kitap yazmaz. Düşünce, bilgi ve birikimlerini aktarmak için yazar…
 
Bu açıklamadan sonra kitap fuarına dönecek olursak; eksiklikler yok muydu?  Elbette ki vardı. Böyle büyük organizasyonlarda eksiklik ve aksaklıkların olmaması mümkün değildir. Ancak bu eksiklikler ufak tefek olup, bu kadar güzel ve olumlu aktivitelerin arasında kaybolup gittiğine inanıyorum. Önemli olan kitaba, yazara verilen değerdir. Bu değerin sonucu; yazar, kitap ve okuyucu üçlüsünü buluşturmaktır. Ki bu da fazlasıyla oluşmuştur.

Biz eksiklikleri de bizzat yetkililerle yüz yüze paylaştığımız için burada yazma gereği duymuyoruz. Bu konuda yetkili olanlarla yaptığımız sohbette, “tüm bu öneri ve samimi anlamda yaptığımız eleştirileri dikkate alacaklarını ve bir sonra ki fuarlarda telafi edeceklerini” söylediler.

Şanlıurfa 3. Ulusal kitap fuarında emeği geçen herkese, tüm kitapseverlere ve katılımcılara teşekkür ederken, bizleri çadırda fuarlar yapmaktan kurtaran bir önceki dönem Şanlıurfa büyükşehir belediye başkanı olan ve kısa bir süre içerisinde Şanlıurfa’ya bu güzel ve kapsamlı fuar merkezini kazandıran Sayın Nihat Çiftçi beye de şükranlarımızı sunuyoruz.
 Ve inşallah 4. Kitap fuarının daha güzel bir şekilde düzenleneceğine inanıyoruz.

YORUMLAR

  • 3 Yorum
  • Bedir şahin
    4 yıl önce
    Güzel bir analiz olmuş. Emeğinize sağlık hocam
  • Mehmet Guli ASLAN
    4 yıl önce
    Bende Fuarı gezdim gözlemleriniz ve tespitleriniz yerinde. yazılması gerekenleri objektif bir şekilde yazmanız da ayrıca yazı için güzel bir süs olmuştur. Tebrik ederim, güzel yazılarınızın devamını dilerim
  • Yasin Çolak
    4 yıl önce
    Kitap fuarının açılmasına vesile olan, fuar alanını bizlere kazandıran Nihat başkanı mum ile arıyoruz.